André Voesenek deelt hier zijn tips voor het reizen met een fiets door Colombia. Hij heeft zelf eind 2022 een prachtige fietstocht gemaakt van z’n 3.000 km langs bijna alle top bezienswaardigheden van het land en raakte ook vaak off the beaten track met zijn fiets. Lees hier alles over de route en zijn fietsavontuur door Colombia.
Fietstips voor Colombia
Hoe reis je nu met de fiets door een onbekend land als Colombia? André Voesenek deelt hier zijn tips over het fietsavontuur. Wij van Colombia.nl hebben ook een aantal handige reistips voor het land.
Welke fiets heb ik gebruikt?
Mijn fiets is een Snel Safari randonneur van 32 jaar oud (nu december ‘22). Eigenlijk is heel veel aan deze fiets inmiddels vervangen, maar het stalen frame is zo ijzersterk , daar kan geen aluminium frame tegenop. De 21 derailleur versnellingen zijn inmiddels vervangen door een Rohloff versnellingsnaaf. Dit was voor mij de eerste reis hiermee. Het is me supergoed bevallen. Vooral het schakelen tijdens het klimmen is fantastisch.
Enig minpuntje zou zijn dat ik graag nog iets lichter zou willen kunnen fietsen. Maar dat is een bijzaak. Ik ben met nieuwe Schwalbe banden (de gewone Marathons, 40×622) op pad gegaan en heb nooit een lek gereden in ruim 3.000 km.
De wegen in Colombia
Snelwegen zijn er niet veel in Colombia, als ze er zijn kun je er zonder problemen op fietsen, heel comfortabel ook nog, vanwege de vluchtstrook. Het is ontzettend lastig om van te voren uit te zoeken wat nu een fijne route om te fietsen is. Soms kan een onverharde weg ideaal zijn, soms een verschrikking.
Kleine geasfalteerde wegen die druk zijn en geen ‘shoulder’ hebben, kunnen bloedlink zijn, door het vele vrachtverkeer. In het begin was ik nogal een angsthaas als de weg te druk, te smal was.Tot ik besloot om me breed te maken. Gewoon een meter van de kant op de weg fietsen en met resoluut verkeersagent gebaar een tegemoetkomende en inhalende vrachtwagen naar zijn eigen helft terug dirigeren. Echt, het helpt. En maak jezelf zichtbaar met een fel gekleurd shirt etc..
In de bergen zijn regelmatig stukken weg vernield, weggezakt, in puin, door het extreme weer. Maar weet dat, als je per ongeluk op een route terechtkomt die niet te fietsen valt, er altijd wel een bus rijdt waar je je fiets onderin kwijt kunt en die je voor een luttel bedrag een eind verder brengt.
Fietsen op hoogte, hoe werkt dat?
Ik denk dat het heel persoonlijk ligt, hoe goed je om kunt gaan met minder zuurstof als je boven de 2000 meter fietst. Mijn idee ervan is dat het heel erg meevalt als je je licht tot matig inspant. Maar is er een vrij pittige col, dan merk je behoorlijk het effect. Rustig aan doen, genoeg drinken, rustpauzes inlassen. Het went, maar nooit helemaal, dat is mijn ervaring.
Is fietsen zwaar in Colombia?
Ja, het is een stukje heftiger soms dan je bijvoorbeeld in Europa zult meemaken.Verschillende factoren: op hoogte fietsen betekent behoedzaam met je energie omgaan , voor de één makkelijker dan voor de ander. Op kleinere wegen kan het stijgingspercentage-/dalingspercentage van de weg soms bizar zijn. Ik heb meerdere malen mijn fiets omhoog lopen duwen. ‘Loopcols’ noem ik dat.
Verder het verkeer; op plekken deel je de weg met veel anderen die fietsers zoals jij niet gewend zijn. En een fietser in Colombia staat niet hoog in de pikorde van het verkeer. Dan moet ik gelijk melden dat jij, gringo met rare tassen op zijn fiets, vaak veel bijval krijgt en bewonderend getoeter. Dat is wel weer heel leuk. Een keer werd ik gestopt door een familie en moest ik met hun dochter op de foto. Ik kreeg ook nog een tros bananen op de koop toe.
Tenslotte het klimaat van Colombia: het kan ongelooflijk heet zijn, maar ook bar koud. Je hebt dus voor alles de juiste kleding nodig. Bij hitte kun je het best zo vroeg mogelijk beginnen, die eerste uren van de dag zijn goud waard.
De beste overnachting vinden onderweg?
Hostal, Hotel of Hospedaje. De bekende hotelsites zijn natuurlijk heel handig en vaak scherp geprijsd, maar buiten het hoogseizoen is er overal genoeg plek. Er zijn dus ook veel hotelletjes die je op geen site zult vinden. Ik ben nooit ook maar in de buurt gekomen van het probleem geen onderdak te kunnen vinden.
De goedkoopste kamer is plm. 30.000 COP (€6,50), meestal was ik tussen de 40 en 60 duizend COP kwijt voor een fatsoenlijke kamer. Vind je een dormitory okay, dan betaal je nog een stukje minder. Maar je kunt ook voor super-de-luxe gaan natuurlijk. Dan ben je alsnog veel minder kwijt dan in Europa.
Het eten onderweg
Tja, hoe zit het daar eigenlijk mee? Er valt veel te vertellen over het eten in Colombia, maar ik zal me tot een paar dingen beperken. Als je van vlees houdt, zit je gebeiteld. In alle soorten en maten ruimschoots voorradig en aangeboden.
Verder heeft Colombia een bijzonder koolhydraatrijk dieet met veel rijst, mais, cassave, brood etc.. Het aanbod van groenten en fruit is overweldigend, maar helaas in eetgelegenheden een stuk minder. Wel kun je overal smoothies en vers fruit zoals mango, papaya en ananas kopen.
Als vegetariër zijnde heb je dus een stukje meer werk te doen om een goede maaltijd of snack te vinden, maar vooral in de grotere plaatsen zijn er wel vega restaurantjes. Ik ontbeet onderweg, halverwege de ochtend, vaak aan de weg met rijst, 2 gebakken eitjes , salade en ‘un tinto’ , een zwarte koffie.
In mijn keukenfietstas zaten meestal een paar bananen, een bakje yoghurt en granola, waar ze hier ook verzot op zijn, goed en makkelijk verkrijgbaar fietsersvoer dus.
Fietsen en het openbaar vervoer
De interlokale bussen vertrekken meestal van een plaatselijke busterminal en komen daar ook aan. Het is geen probleem om in zo’n bus je fiets mee te nemen. Hij wordt dan onderin in één van de bagagevakken gelegd. Je betaalt er ook niets extra’s voor.
Er rijden in Colombia veel pick-up taxi’s rond, met open laadbak. Ook daar kun je zonder problemen gebruik van maken. Ik heb één keer een kort ritje gemaakt met een ‘tuktuk’, die mijn fiets bovenop het dak gooide. Gewone taxi’s echter zijn te klein om je fiets te kunnen meenemen. Ze zijn wel heel goedkoop en in steden is het handig om af en toe een taxi te nemen.
Colombianen arm en rijk
Colombia is een ontwikkelingsland, met een snel groeiende middenklasse, en met een enorm aanwezig koloniaal verleden. De bevolking bestaat uit een mengelmoes van rassen, huidskleuren, rangen en standen. Dat weerspiegelt zich in de cultuur, de bebouwing en samenleving van iedere dag. Je zult superrijk naast schrijnend arm gaan zien. Er is een groot aantal daklozen, er wordt gebedeld, er zijn krottenwijken. Maar daarnaast, letterlijk, zie je huizen waar jij nooit in zult kunnen wonen, dikke auto’s en bewakers, veel bewakers en tralies overal.
Aan deze contrasten zal je moeten wennen, je moet ze als realiteit accepteren. En heb oog voor de moed en creativiteit die een arme sloeber elke dag weer opbrengt om te overleven. Als fietstoerist ben je héél dicht onder de mensen, ik vind dat fascinerend, vaak hartverwarmend en soms een beetje intimiderend, maar ik zou het niet willen missen.
Geldzaken tijdens het reizen
Zoals genoemd is het pinnen van cash geen probleem in de meeste stadjes en dorpen. Je betaalt een opslag van ongeveer 5 euro, naast wat je eigen bank eventueel berekent. Dus het loont de moeite zoveel mogelijk tegelijk op te nemen.
De koers eind 2022 is ongeveer 5000 COP in een euro , maar met de kosten mee reken ik voor het gemak 4000. Die drie nullen kun je vergeten, dat doen ze in Colombia ook. Op een 2000 COP biljet staat gewoon een 2, und so weiter.
In winkels etc. hebben ze vaak schrikbarend weinig wisselgeld, dus zorg voor genoeg kleine biljetten. De muntjes zijn een wanhoop, oud en nieuw, groter, kleiner….meestal liet ik iemand uit mijn hand graaien voor het juiste pasgeld.
Veiligheid in Colombia
Aan de zuidgrens reed ik in bloedrood gebied; wanneer word ik nu van mijn fiets gesleurd? Wanneer verstoppen ze nu een lading coke in mijn frame waarna ik word aangehouden? Wie gaat er mijn telefoontje roven?
Mensen, het is niet gebeurd, integendeel, ik heb me zelden zo veilig gevoeld als in dit land. Dat komt omdat de meeste mensen deugen (van wie was dat boek ook al weer?), een heel open houding hebben, ze zijn benaderbaar, ze helpen je, ze doen zaken met je.
Een paar keer ben ik gewaarschuwd “ga die straten niet door; ga die buurt niet in”; maar je wordt tenminste gewaarschuwd. Ik vind het jammer dat Colombia zo vaak op een negatieve manier genoemd wordt. Het land is gewoon prachtig, heeft een enorme potentie op toeristisch vlak en de inkomsten ook hard nodig.