Ga naar de inhoud Guatapé het kleurrijke dorpje & de Giga-rots El Peñol (385m) - Colombia.nl
Start » ⛰ Kleurrijk Guatapé & de rots La Piedra

⛰ Kleurrijk Guatapé & de rots La Piedra

El Peñol rots Guatapé
El Peñol rots Guatapé

Guatapé is ongetwijfeld het meest kleurrijke dorp in Colombia. Hoewel Guatapé een populaire bestemming is bij zowel Colombianen als bij reizigers is het dorp nog niet ‘verpest’ door het toerisme. Hier ervaar je hoe het dagelijks leven in Colombia is: huizen worden hier en daar opnieuw geschilderd. Mensen beklimmen de heuvels met hun boodschappentassen, op weg naar huis. Een oud stel wandelt hand in hand langs het water. Kinderen rennen al giechelend in hun schooluniform over straat. Wie dus authentieke sfeer wil proeven in Colombia is in Guatapé op de juiste plek!

Kleurtje hier kleurtje daar dat is Guatapé

Stadhuis Guatapé Colombia
Stadhuis Guatapé Colombia

Guatapé is een pittoresk plaatsje (Tip: pittoresk dorpje Villa de Leyva) dat is gesticht in 1811. Het dorp is gelegen aan een meer dat is ontstaan doordat er in de buurt een stuwdam werd gebouwd. De naam betekent Land van Stenen en Water in de lokale, Quechua taal.

Veel noemenswaardige bezienswaardigheden zijn er niet in Guatapé, maar een wandeling door het centrum zal niet teleurstellen. Vergeet niet binnen te kijken bij de prachtige Iglesia de Nuestra Señora del Carmen. In iedere straat vergaap je je aan de kleurrijke gebouwen en de vrolijke versieringen. Je zult ongetwijfeld de hele tijd met een grote lach rondlopen. Gitaren, bootjes, paarden en gekleurde cirkels passeren allemaal de revue.

Houd er rekening mee dat het in de weekenden erg druk is; er komen dan namelijk niet alleen buitenlandse, maar ook Colombiaanse toeristen om van het lekkere weer, de mooie omgeving en de fijne sfeer te genieten.

Dagtrips naar Guatapé

Via Colombia.nl is het mogelijk om enkele dagtrips naar Guatapé en de giga rots La Piedra (El Peñol) te boeken. De volgende trips bieden wij aan via GetYourGuide.

De waterbasis rondom Guatapé

Vanuit Guatapé kun je met een boot het meer en de omgeving verkennen. Je vaart langs nog meer kleine dorpjes zoals Viejo Peñol, enkele kerken en La Manuela, het voormalige vakantiehuis van de beruchtste Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. De boot vaart meestal voor een vaste prijs weg, dus hoe meer mensen je bij elkaar kunt verzamelen, hoe lager de prijs per persoon zal zijn.

Je kunt het meer ook op een andere manier ontdekken, bijvoorbeeld per paard, kayak of SUP-board. Bovendien is het mogelijk om te ziplinen over het meer. Wil je meer avontuur? Check eens de outdoor sporten in San Gil.

Adembenemende uitzichten bij La Piedra

Uitzicht rots Guatapé Colombia
Uitzicht rots Guatapé Colombia

Enkele kilometers ten westen van Guatapé vind je La Piedra, Spaans voor De Rots. Wanneer je vanaf Medellín naar Guatapé reist passeer je deze immense steen en ook vanaf het dorp is de steen vanaf bijna iedere straathoek te zien.

Het is mogelijk om deze 200 meter hoge rots te beklimmen. Na maar liefst 740 treden sta je op de top, maar dan word je wel beloond met prachtige panorama’s over de lagune, de heuvels en Guatapé.

Wil je van een lunch met een uitzicht genieten? Als je vanaf het panoramapunt weer naar beneden afdaalt loop je al snel langs een restaurant. De lunch hier is lekker, het is betaalbaar (ongeveer 8.000 pesos) en het uitzicht is ook niet verkeerd.

De entreeprijs voor La Piedra is 12.000 pesos. La Piedra ligt op ongeveer 5 kilometer van het dorp vandaan. Vanaf Guatapé kun je naar de rots wandelen in ongeveer een uur, maar je kunt ook een moto-taxi of een jeep nemen. Wij kunnen de wandeling aanraden want dan heb je een prachtig uitzicht op La Piedra.Het schijnt dat Guatapé en het nabijgelegen dorp El Peñol al jaren ruziën over de rots. Want beide dorpen claimen de eigenaar van de rots te zijn: het trekt immers veel bezoekers en dat is interessant. De dorpelingen van Guatapé besloten om de naam op de steen te schilderen. De inwoners van El Peñol hadden dit door en konden dit stoppen. Er staat echter vandaag de dag nog steeds een witte letter G en een I (een halve letter U) op de rots, niet de cijfers 61 die verwijzen naar het jaar 1961.

Trappen La Piedra rots Guatapé
Trappen La Piedra rots Guatapé

De merkwaardige rots La Piedra of El Peñol is 385 meter hoog en kan beklommen worden via een steile trap met 650 treden, flinke klimtocht dus

Slapen in Guatapé

Kleurrijk Guatapé
Kleurrijk Guatapé

Hoewel de meeste bezoekers Guatapé in 1 dag bezoeken is het zeker mogelijk om te overnachten in het kleurrijke dorp. La Madriguera is een perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Maar ook activiteiten zoals vissen en mountainbiken zijn mogelijk.

De meest originele plek om te verblijven in Gautapé is waarschijnlijk wel de BubbleSky Glamping. Hier kan je slapen in een volledig transparante bubble tent en genieten van de prachtige sterrenhemel in de nacht. Goedkoop is het niet maar wel de ervaring waard!

Heb je veel moeite met Spaans spreken? Casa Kayam Hostal is van een Colombiaans-Engels koppel, dus die kunnen je overal mee helpen in het Engels. Ook deze accommodatie heeft een fijne sfeer en een mooi uitzicht vanaf het balkon.

Reizen naar Guatapé

Guatapé Colombia
Guatapé Colombia

Guatapé ligt in het departement Antioquia, zo’n 80 kilometer ten oosten van de bruisende stad Medellín. De meeste mensen bezoeken Guatapé in een dag vanuit Medellín. Je bent ongeveer 1,5 tot 2 uur onderweg. Je kunt de lokale bus vanaf Terminal de Norte in Medellín nemen. Houd er wel rekening mee dat de laatste bus vanaf Guatapé redelijk vroeg naar Medellín vertrekt, nog voor zonsondergang. De merkwaardige rots is een waar natuurwonder maar Colombia heeft er nog meer want kende je het rode water van de Caño Cristales rivier al?

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?