Meteen naar de inhoud 10x survival tips voor in het Amazone regenwoud - Colombia.nl
Start » Het Amazone regenwoud in Colombia » Survival tips voor in het Amazone regenwoud

Survival tips voor in het Amazone regenwoud

Survival tips voor het Amazone regenwoud

Overleven in de jungles van Colombia, hoe doe je dat? Aangezien Colombia voor ongeveer 52% uit oerwoud bestaat is het verstandig om een aantal basic survival tips te leren. Deze vergroten de kans op overleven tijdens het verdwalen in de dichte oerwouden van Colombia.

Navigeren, drinken vinden, eten vangen/vinden en onderdak maken behoren allemaal tot de basis survival technieken die handig zijn om te beheersen. Want survivallen in het tropisch regenwoud is heel anders dan tijdens een normale trekking door de bergen. Met onze survival tips is overleven in de jungle een stuk gemakkelijker! Daarnaast hoort een jungle trekking thuis in elke rondreis door Colombia.

Survivallen in het Amazone regenwoud

Survival tips voor de Amazone

De Amazone is gigantisch en zeer onherbergzaam. Dit betekend dat het verkennen ervan lastig is maar ook gevaarlijk. Toch is het ook een plek die tot de verbeelding spreekt bij de vele avonturiers. Want de Amazone is één van de laatste onontdekte frontiers op aarde. Ga je op jungle trekking of wil je gewoonweg een dagwandeling maken door de longen van de aarde. Dan is het handig om enkele basic survival tips onder de knie te hebben voor als je verdwaalt in het tropische regenwoud. Hierbij een lesje survival training van Colombia.nl.

10x survival tips die je leven kunnen redden!

Met onze 10 survival technieken heb je de basis voor een jungle trekking zo onder de knie.

Water & drinken – vocht in welke vorm dan ook is het belangrijkste element voor elk mens om te kunnen overleven, we bestaan er immers voor grofweg 50-65% uit. Na 48 uur zonder drinken is de kans op overlijden al aanwezig terwijl dat je ongeveer 7 dagen zonder eten kan. Ondanks dat de regenwouden van Colombia erg nat zijn is het vinden van schoon drinkwater lastiger dan je denkt. Je kunt namelijk niet zomaar uit elk riviertje water drinken! Vooral stilstaand water is een gevaar, dit komt veel voor tijdens het droge seizoen.

Vers drinkwater vinden is daarom veruit de belangrijkste survival tip maar hoe doe je dit? Gelukkig is er een overvloed aan water in de jungle! Om besmet water te voorkomen kan je het beste naast een riviertje of stroompje, in de bedding ervan, een gat graven. Hier borrelt dan water omhoog dat natuurlijk gezuiverd is en waar de kans op bacteriën zeer klein is. Wacht even tot het zand gezakt dat omhoog kwam tijdens het graven. Daarna smaakt het water als echt levenselixer! Schoon water vinden is de belangrijkste survival tip aangezien 4-5% van alle sterfgevallen op aarde te maken heeft met besmet water volgens de World Health Organization.

Naast water opgraven is het ook mogelijk om vers zoet water uit planten te halen. De Bekende watervines (soort lianen) zitten er bomvol mee. Hak een stuk af en slurpen maar!

Navigeren in de jungle – Navigeren door het Amazone regenwoud is lastiger dan het lijkt. Met de volgende survival tip lukt het vast wel. Om in eerste instantie niet te verdwalen raden wij je altijd aan om een kompas mee te nemen (captain obvious). Het bladerdak van de kroonlaag zorgt er namelijk voor dat er bijna geen straaltje zonlicht of maanlicht jou zal bereiken. Hierdoor is navigeren op de zon of maanstand erg lastig.

Daarnaast wandelen verdwaalde mensen vaak in rondjes door de jungle. Dit komt doordat het heel lastig is om te oriënteren door het bladerdak en vaak onmogelijk is om rechtuit te lopen. Je ziet namelijk alleen maar bos, planten en lianen. In een uur loop je gemiddeld 500-1000m in de jungle terwijl dit veel langer lijkt. Zonder kompas mag je daarom van ons niet de jungle in als je van een trail afwijkt tijdens de jungle trekking. Daarnaast kan je altijd het beste stroompjes water of het terrein (bergen) volgen. Bij water zijn vaak andere mensen te vinden en op hogere punten heb je meer zicht op het terrein om je heen.

The jungle is neutral; It’s you who makes the environment hostile or friendly.

Machete – Neem altijd een machete mee om door lastige planten heen te komen. Overal waar in de jungle zie je bos, planten, planten en bladeren. Om hier doorheen te komen is het belangrijk om een scherpe machete – soort groot mes/zwaard – mee te nemen tijdens de survivaltocht. De machete hoort standaard bij de tropenkleding uitrusting.

Koolhydraten – Hoe gek het ook klinkt je vindt genoeg eiwitten in de jungle. Deze zitten namelijk in vis, insecten en vlees. Maar koolhydraten zijn een stuk lastiger te vinden. Met deze survival tip vind je ze overal. Palm harten zijn namelijk een bron van koolhydraten. Een palmhart is een groente die uit de binnenste kern van bepaalde palmbomen wordt gehaald, met name de kokospalm, palmito juçara, açai, sabal en pejibaye. Deze bron van koolhydraten geeft je samen met eiwit genoeg power om door te survivallen.

Aansteker of lucifers – Vuur maken in de vochtige jungle is lastiger dan je denkt. Neem daarom altijd watervaste lucifers of een waterdichte aansteker mee. Hiermee kan je altijd een vuurtje stoken om vis, vlees of insecten te roosteren. Daarnaast houdt het vuur je in de nacht warm als het koud wordt en de jungle dieren op afstand. Vuur maken van de beschikbare elementen kan natuurlijk ook maar dit is erg lastig en raden wij af.

Voedsel guidelines – Het is lastig om te bepalen wat je wel en niet kan eten in de jungle. Daarom is het handig om de volgende guidelines aan te houden. Deze helpen je bij het bepalen of fruit en planten eetbaar zijn. Deze survival tip kan echt je leven redden!

Herken niet giftig voedsel met de volgende tips;

  • Vermijd planten met witte of gele bessen
  • Vermijd planten met dorens deze bevatten vaak gif.
  • Vermijd glimmende blaadjes, er zit vaak gif op.
  • Planten met blaadjes in een groep van drie bevatten vaak gifstoffen.
  • Planten met bloemen in de vorm van een paraplu bevatten vaak giftige stoffen.
  • Melkachtig of troebel sap is een waarschuwing voor gif.
  • Eet geen enkele paddenstoel, er zijn namelijk meer giftige en dodelijke dan eetbare.
  • Smaakt iets bitter of zeepachtig spuug het dan gelijk uit want de kans is groot dat het giftig is.
  • Vermijd bonen of planten met zaden in een soort capsule/noot.
  • Vermijd alles met een amandel geur, dit is vaak giftig.

Fruit testen om te eten? Wrijf eerst het vruchtvlees over de bovenkant van je hand. Geen irritatie? Wrijf het vruchtvlees over de lippen. Geen irritatie? Wrijf het vluchtvlees over de tong. Geen irritatie? Eet een klein stukje en wacht minimaal 30 minuten, heb je geen last van irritatie dan is de vrucht waarschijnlijk eetbaar. Eetbaar fruit is ook meestal groen en niet gekleurd.

Slapen in de jungle – Op zoek naar een slaapplek in het oerwoud is lastig want de grond is vochtig en vol met enge beestjes, de nacht is koud en het gaat bijna altijd regenen. Met onze survival tip voor onderdak lukt het wel om de nacht door te komen! Want een slechte nachtrust vreet energie en beperkt je overlevingskansen.

Probeer een slaapplek te bouwen van bijvoorbeeld takken of bladeren zodat je niet op de grond ligt. Verwijder alle takken en bladeren om de slaapplek heen zodat insecten, slangen en spinnen de plek vermijden. Die lopen altijd graag door de blaadjes heen en niet over de vochtige aarde. Met grote palmbladeren kan je een waterdicht deken maken maar ook een dakje.

Kleding droog houden – Het oerwoud is vochtig dus kleding droog houden is lastig maar wel één van de vitale overlevingstips. Natte kleding is koud en het lichaam moet hierdoor veel energie gebruiken om zichzelf warm te houden. Daarnaast kunnen er ontstekingen en irritaties ontstaan als natte kleding op de huid schuurt. Speciale tropenkleding en survival schoenen kunnen hierbij goed helpen! Daarnaast zijn bloedzuiger sokken ook belangrijk.

Deze jungle kleding is allemaal bij de meeste outdoor winkels te koop net als de rest van de backpackspullen. Daarbij zie je er gelijk uit als een echte survival expert, dit helpt ook tijdens het survivallen! Wij raden trouwens de Rugzakken van Nomad en The North Face aan omdat deze waterdicht zijn.

Jungle trekking tip? Take it slow, you can’t outrun the forest anyway

Jungle dieren – Ontwijk jungle dieren en vooral de kleintjes. De grote beesten zijn vaak banger voor jou dan jij voor hun. De kleine diertjes daarentegen zullen niet weg kunnen rennen en zichzelf snel in het nauw gedreven vinden. Een kat in het nauw maakt gekke sprongen zullen we maar zeggen. Daarnaast zijn de meeste kleine jungle dieren giftig in de Amazone. Ben je niet op jacht maak dan veel geluid bijvoorbeeld door te zingen, dit schrikt jungle dieren af. Vergeet ook niet de standaard vaccinaties voor Colombia te halen voor vertrek!

Mentale kwelling – Geen uitweg kunnen vinden in de jungle kan een mens mentaal gaan kwellen. Overal zie je groen en ga je uiteindelijk geluiden horen. Lastig om mee om te gaan vooral als je alleen bent. Het beste wat je kunt doen is het verstand op nul zetten, denk aan thuis, de start van de vakantie of aan wat je gaat doen in de toekomst wanneer je weer thuiskomt. Deze laatste survivaltip is vooral belangrijk wanneer je meerdere dagen verdwaald bent in het regenwoud.

Weet jij nog meer survival tips?

Survivallen in de Amazone

Een tropisch regenwoud werkstuk gemaakt en daarmee nog veel meer handige survival tips tegengekomen? Of ben je zelf een survival expert en kunnen wij nog wat van jou leren? Woon je in Colombia en heb jij nog specifieke overlevingstips voor bepaalde gebieden? Laat het dan horen hieronder via een comment! Ow en laat je niet afschrikken door onze tips hierboven want een trekking door het oerwoud staat hoog in onze top bezienswaardigheden van Colombia. Wij kunnen het dorpje Leticia als uitvalsbasis aanraden tijdens je reis.

Dit artikel is geschreven door Raoul de Boer

2 reacties op “Survival tips voor in het Amazone regenwoud”

  1. Wat ik iedere reiziger aanbeveel is het op de persoon dragen van een fluitje. In steden om te alarmeren en de aandacht van omstanders te trekken. Mensen met kwade bedoelingen houden er niet van als de aandacht op hun is.

    In dun bevolkte gebieden is het ook belangrijk. Er zijn vele verhalen over mensen die vallen of de weg kwijt raken en de aandacht niet kunnen trekken van omstanders of voorbijgangers.

    In dichte jungle of bossen in het belangrijk omdat even je behoefte gaan doen weg van het kamp er al voor kan zorgen dat je het kamp niet terug kunt vinden. Een fluitsignaal is de oplossing en draagt veel verder dan een stem. Daarnaast schrikt het dieren af en kost veel minder energie dan zingen or roepen.

    Daarnaast adviseer ik altijd een reflecterend vestje mee te nemen (zoals wegwerkers etc. dragen) ook weer zodat je eerder gevonden wordt en het je omgeving duidelijk maakt dat je geen prooidier bent die door de bossen loopt. Zeker in gebieden waar actief gejaagd wordt. Veruit de meeste dieren zien geen kleur.

    Uiteraard een machete maar ook een kleiner vaststaand mes met een lemmet lengte van ongeveer 10 cm voor voedselbereiding. De locals kunnen alles met een machete maar jij niet. Een machete hakt erin en een wond gaat snel ontsteken.

    Een rare wellicht maar zowel vrouwen als mannen, neem panty sokken mee. Ook al zijn je schoenen ingedragen je belast je voet heel anders in de jungle waardoor toch blaren kunnen ontstaan. Blaren kunnen opengaan en dus weer kans op infectie. Panty sokken onder je andere sokken helpen wrijving voorkomen. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden voor de grove filtering van water en eventueel voor het vangen van kleine visjes.

    Neem naast je aansteker en/of lucifers een ‘firesteel’ aka ‘ferro rod’ mee. Vuur maken met een zogenaamde ‘bow drill’ lukt niet in zo’n vochtige omgeving. Een vergrootglas is handig ook om splinters uit te halen. Een spiegel ook zodat je jezelf kunt controleren op parasieten en eventueel voor signalen al zal dat door de dichte begroeiing moeilijk zijn.

    Ruimte in je rugzak laten of een extra tas meenemen voor het fourageren.

    Daarnaast voor de mannen een condoom en ook voor de vrouwen bescherming bij het baden om het Candiru visje buiten te houden.

    Dat was het zo snel even.

    1. Wat een super survival tips Stevan! Bedankt hiervoor. Vooral het fluitje vind ik een hele goede. Dat is zoiets simpels maar kan wel echt je leven redden in de jungle.

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?