Ga naar de inhoud Bergdorpje Pasto is de laatste stop voor Ecuador - Colombia.nl
Start » Pasto is beroemd dankzij de kerk “el sanctuario Las Lajas”

Pasto is beroemd dankzij de kerk “el sanctuario Las Lajas”

Pasto El sanctuario Las Lajas
Pasto El sanctuario Las Lajas

Diep in de bergen van de Andes in het Zuiden van Colombia nabij de grens met Ecuador ligt de hoofdstad van de provincie Nariño; Pasto, welke ongeveer de 450.000 inwoners telt. De bijnaam van Pasto is ook wel “La ciudad teológica” wat ze te danken heeft aan de grote religieuze gemeenschappen van de stad.

Pasto is een prachtige stad met fabuleuze architectuur, omringd door mooie natuur bekend om zijn prachtige Indiaanse handwerk en haar tumultueuze geschiedenis. Een van de belangrijkste culturele evenementen, het Carnaval de Blancos y Negros, word er ieder jaar van december tot januari in Pasto gevierd.

Kolonisatie & onafhankelijkheidstrijd van Pasto

In het onherbergzame afgesloten gebied van het Zuiden van Colombia wat un Nariño is, woonden de Quillacinga Indianen. Tot kort voor de komst van de Spanjaarden maakte dit gebied deel uit van het rijk van de Incas. Het gebied is pas relatief laat gekoloniseerd door de Spanjaarden in 1537 na hevig verzet van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking.

Onder leiding van cabildo San Juan de Pasto in 1560-1570 groeit Pasto uit tot een goed georganiseerde, welvarende stad belangrijk voor de Spaanse koning Felipe II. De regenten van Pasto als Tomas de Santa Cruz Caicedo hadden een diepgewortelde Katholieke overtuiging en waren loyaal aan de katholieke kerk en de koning van Spanje. Zoals veel steden in deze tijd in Latijns Amerika voelden zij verbondenheid met de Spaanse kroon en de katholieke kerk en bestond er tegelijkertijd rivaliteit met omliggende steden.

Het Pasto van begin 1800 was ondergeschikt aan de regenten van Popayán maar antwoorden tegelijkertijd aan de bischop van Quito. In haar sociale en economische structuur was er meer verbondenheid met Quito dan met Popayán en Bogotá. Het is in deze context dat Pasto de Spaanse kroon verdedigde tegen de libertadores onder leiding van Simon Bolivar.

Tussen 1800 en 1900 vinden er veel schermutselingen plaats tussen de jonge Republiek Colombia en stad Pasto. Pas nadat Pasto geannexeerd is aan Colombia en de provincie Nariño is gecreëerd begint er een wederopbouw van de in 100 jaar geruïneerde stad.

Leuk weetje over Pasto

Zoals we in Nederland grappen maken over de Belgen zo steken de Colombianen de draak met de “Pastusos” oftewel de inwoners van Pasto die ook gekscherend als “dom” worden afgeschilderd.

De oorsprong hiervan ligt waarschijnlijk in de begin jaren van Colombia. Tijdens de bevrijding van Zuid Amerika van de Spaanse overheersers, welke onder leiding van Simon Bolivar in Colombia begon, kozen de Pastusos de kant van de Spaanse overheersers en niet die van de verzetsstrijders die later Colombia stichtten.

Top 5 bezienswaardigheden van Pasto

  1. Het Las Lajas Heiligdom
  2. La Laguna de la Cocha
  3. Centro historico de Pasto
  4. Casa Museo Taminango
  5. Iglesia La Catedral

Plaza de Nariño is ook leuk om te bezoeken maar als je een rondje door de stad loopt kom je hier vanzelf langs.

Geweldige architectuur in de stad

Na de annexatie door de onafhankelijkheidsstrijders van Colombia bloeit Pasto uit tot een welvarende stad in hegemonie met Popayán en de rest van de republiek Colombia. Het bijzondere aan Pasto is dat de stad zoals we die vandaag de dag kennen prachtige historische gebouwen heeft uit de tijd van de begin jaren van de Republiek Colombia. Dit in contrast met de historische koloniale binnensteden van bijvoorbeeld Cartagena, Popayán en Tunja gebouwd naar het Spaanse model in tijden van overheersing.

De neoklassieke stijl kent veel invloeden die zijn overgewaaid uit met name Frankrijk en Engeland en word omarmt door de criollos. Criollos zijn de in Zuid Amerika geboren afstammelingen van de Spanjaarden, die de Spaanse koning definitief de rug toe keren sinds de strijd voor onafhankelijkheid in Zuid Amerika. Een van de belangrijkste neoklassieke gebouwen is “El Capitolio nacional” (1848) te Bogotá waar het congres van Colombia is gevestigd.

Pasto is een stad waar de neoklassieke bouwstijl het meest zichtbaar is. Enkele noemenswaardige gebouwen en bezienswaardigheden uit die tijd zijn; El palacio de Gobierno Departamental en later El colegio Javeriano, el teatro imperial en el edificio de la Universidad de Nariño. Destijds waren dit één van de meest moderne gebouwen van die tijd waardoor Pasto veel aanzien genoot.

De mooiste kerk van Colombia Las Lajas

Ongetwijfeld een van de mooiste kerken in Colombia is “el sanctuario Las Lajas” in Nariño op de grens met Ecuador. Deze gotische kerk is gebouwd tegen een afgrond waarin de rivier Guaitara stroomt. De kerk is bereikbaar via een 30 meter hoge brug over dezelfde rivier. In 1754 word de eerste kapel gebouwd naar aanleiding van een Maria verschijning. Sindsdien is de plek een bedevaartsoord met veel bezoekers uit de regio.

De kerk zoals deze is in huidige vorm is te zien, is de vijfde constructie op dezelfde plek en is voltooid in 1949. In 1911 word de Ecuadoriaanse architect Gualberto Perez gecontracteerd om zowel de brug naar de tempel als de tempel zelf te verbeteren en toegang te geven tot de vele bezoekers van het bedevaartsoort. Het werk word uiteindelijk uitgevoerd door Abraham Giacometti die tijdens de constructie verongelukt door van de brug af te vallen. Uiteindelijk blijkt dat Giacometti tevens constructie fouten heeft gemaakt. De brug is namelijk asymmetrisch en wijkt veel af van de origínele tekeningen van Gualberto Perez.

In 1924 bezoekt de bischop van Pasto Antonio Maria Pueyo de Val, met als bijnaam “el obispo architecto” oftewel de “bischop architect” het sanctuario de Lajas. Zijn bevindingen zijn niet alleen dat de uitvoering van de brug incorrect is maar ook dat het origínele ontwerp te eenvoudig is. In 1924 krijgt Lucindo Espinosa, een van de meest invloedrijke architecten van de neoklassieke stijl van die tijd de opdracht de brug te repareren over de rivier Guaitara.

Lucindo Espinosa raakt geïnspireerd en ontwikkeld een ontwerp voor de bouw van een Kathedraal ter vervanging van een kleinere tempel die er op dat moment staat. Hij ontvangt steun van de bischop van Pasto Antonio Maria Pueyo de Val en de constructie begint in 1936. Espinoza overziet de bouw van zijn kathedraal tot zijn dood in 1945 waarna zijn zoon het werk overneemt tot aan 1949. Hoewel Lucindo Espinosa nooit in Europa is geweest en de gotische stijl alleen kon bestuderen vanuit boeken heeft hij een van de mooiste gotische kerken gebouwd. Enkele kenmerken zijn de pilaren, de geometrie, het volumen van de kerk en architectonische details als de glas in lood ramen en iconische bogen.

Lucindo Espinosa heeft ook zijn stempel gedrukt op Pasto, zijn geboortestad welke vlak bij de kerk van Las Lajas ligt. Pasto is een stad vol met zijn meesterwerken als el templo de San Sebastian en la plaza de Nariño.

Reizen naar Pasto

Vanaf Calí is het ongeveer 385 kilometer rijden naar de plaats Pasto. Dit kost je ongeveer 7-10 uur gezien de route door de bergen van de Andes is en onderweg de stad Popayán tegenkomt waar het vaak erg druk is. Pasto is ook de perfecte plek om de grens met Ecuador over te gaan richting Quito. Vanaf Pasto naar Quito duurt ongeveer 6-7 uur per bus (grensovergang zal voor wat vertraging zorgen).

Bronnen:
Biblioteca.iucesmag.edu.co
Eltiempo.com
www.sinic.gov.co

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?