Ga naar de inhoud Manizales is de koffiehoofdstad (tip: bezoek de hotsprings!) - Colombia.nl
Start » Manizales, koffiehoofdstad van Colombia

Manizales, koffiehoofdstad van Colombia

Manizales Colombia
Manizales Colombia

De koffieregio van Colombia is een van de meest populaire bestemmingen in het land om te bezoeken. Salento is bij veel mensen wel bekend door de merkwaardige gigantische waspalmen, maar wil je wat meer van de gebaande wegen gaan in het koffiegebied? Dan is Manizales een fijne uitvalsbasis om wat meer van dit deel in Colombia te ontdekken!

Door de vele studenten die in universiteitsstad Manizales leven is er een ontspannen sfeer, maar is er ook genoeg te doen in Manizales. Er zijn leuke cafés en restaurants en op een zomerse dag is het gezellig druk in de parken en op de pleinen. Ook wie wil gaan stappen is in Manizales op de juiste plek. Daarnaast vind je in Manizales het Museo del Oro, oftewel het Goudmuseum. Het museum is weliswaar kleiner dan bijvoorbeeld die in Bogotá, maar het blijft interessant om de collectie te bekijken en de entree is bovendien gratis.

Genieten van adembenemende uitzichten

Manizales Kathedraal
Catedral Basílica Nuestra

De blikvanger van de stad is ongetwijfeld de kathedraal: Catedral Basílica Nuestra Señora del Rosario. De kerktoren is 106 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Colombia. Het is mogelijk om deze te beklimmen en de stad van boven te bezichtigen.

Let erop dat er veel hoogteverschillen zijn in Manizales. Hierdoor kan een wandeling door de stad en het beklimmen van de steile straatjes best een uitdaging zijn. Maar het is zeker de moeite waard om de klim naar Los Colonizadores te maken, het hoogste punt van de stad. Vanaf deze heuvel heb je een 360 graden uitzicht over de stad en de omgeving. Bovendien vind je hier een indrukwekkend stalen monument op de top.

Manizales uitzicht skyline
Manizales uitzicht skyline

Natuurliefhebbers mogen een bezoek aan het nationaal park Los Nevados niet overslaan. Het park ligt in het Andesgebergte, een van de weinige plekken in Colombia waar je kunt wandelen door bergen met besneeuwde toppen.

Vanaf Manizales heb je met wat geluk uitzicht op Los Nevados del Ruiz, onderdeel van het nationaal park. Colombianen noemen dit vulkaangebied ook wel ‘de slapende leeuw’. Er vindt hier namelijk nog steeds vulkanische activiteit plaats en er zijn de afgelopen eeuw zelfs nog uitbarstingen geweest.

De toegang tot dit deel van het nationaal park is daardoor vaak gesloten, maar het is wel mogelijk om een ander deel van de Los Nevados bergen te ontdekken met een gids.

Koffie proeven en ontspannen in warmwaterbronnen

De meeste mensen komen naar Manizales om de stad te gebruiken als uitvalsbasis. De omgeving is namelijk fantastisch. Niet voor niets is Manizales de hoofdstad van het koffiegebied van Colombia. In de omgeving vind je talrijke koffieboerderijen, oftewel finca’s. Bij enkele boerderijen kun je een rondleiding krijgen of zelfs overnachten.

Een leuke plek om de koffieplantages te bezoeken is Hacienda Venecia, ten zuidwesten van Manizales. Deze koffieboerderij biedt naast een tour ook transport aan van en naar jouw accommodatie. Er zijn tours in het Spaans en in het Engels. Het Engels van sommige medewerkers is echter ietwat gebrekkig, dus het is handig om zelf ook een woordje Spaans te spreken en te verstaan.

Nadat je een kop heerlijke Colombiaanse koffie hebt geproefd en de plantages hebt bezocht is het mogelijk om een duik te maken in het zwembad bij de koffieboerderij, dus vergeet niet je zwemkleren mee te nemen.

Hot springs in Manizales
Hot springs in Manizales

In de koffieregio vind je verschillende hot springs, oftewel warmwaterbronnen. De temperatuur van het water in de baden is vaak tussen de 35 en 40 graden en is perfect om te ontspannen.

Enkele warmwaterbronnen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Termales Tierra Viva en Termales Santa Rosa de Cabal. Termales Tierra Viva ligt net buiten Manizales en staat bekend om de mysterieuze sfeer, de kleinschaligheid en de rust. Met wat geluk heb je deze plek zelfs helemaal voor jezelf.

Termales Santa Rosa de Cabal ligt meer in de buurt van Pereira, maar is ook zeker leuk om te bezoeken. Vanaf een hoge rotswand valt het water in verschillende kleine watervallen naar beneden. Bovendien heeft deze plek meer baden om in te ontspannen.

Het nadeel is dat het hier met name in het weekend behoorlijk druk kan zijn. Voor de meeste warmwaterbronnen in het koffiegebied betaal je een dagprijs, waardoor je de hele dag gebruik kunt maken van de thermale baden.

Slapen in Manizales

Het zuidelijke deel van het koffiegebied met onder meer het dorp Salento is verreweg het meest populair om te overnachten. Manizales ligt in het noordelijke deel en is minder toeristisch, maar ook hier zijn genoeg opties om te overnachten. Voor soloreizigers en mensen die met een klein budget reizen is Golden Frog Mountain Hostel een leuke keuze. Dit hostel ligt in het centrum van Manizales, niet ver van de kathedraal. Het hostel heeft zowel privé-kamers als slaapzalen. Er is een keuken waar reizigers zelf kunnen koken en relaxen kan in de woonkamer of in een van de hangmatten.

Maar misschien is het nog leuker om net buiten Manizales te overnachten, om te genieten van de rust en de prachtige uitzichten. Een geliefde accommodatie om dat te doen is Eco Hotel La Juanita, ten noorden van de stad. Geniet vanuit de hangmat van de omgeving of maak een duik in het zwembad. Er is een gemeenschappelijke keuken, waardoor je zelf kunt koken, maar er is ook een restaurant aanwezig. Daarnaast is het een mogelijkheid om op een van de koffieboerderijen, oftewel de finca’s, te overnachten in de buurt van Manizales.

Reizen naar Manizales

Manizales ligt in de koffieregio van Colombia, het centrale deel van het land. De stad heeft zowel een vliegveld als een busstation. De busreis van Bogotá naar Manizales duurt meer dan 8 uur. Het is weliswaar maar zo’n 300 kilometer, maar de bus rijdt door de bergen heen. Word je snel wagenziek? Houd hier dan rekening mee door bijvoorbeeld medicatie en een plastic zak mee te nemen en een plek in het voorste deel van de bus uit te kiezen. Hetzelfde geldt voor de reis van Medellín door de bergen naar Manizales, al duurt deze rit slechts 4 tot 5 uur. Let erop dat de bus naar Manizales vertrekt vanaf Terminal del Sur in Medellín.

Het is ook mogelijk om naar Manizales te vliegen, naar La Nubia Airport. Met een taxi ben je binnen 10 minuten vanaf het vliegveld in het centrum van Manizales. Er gaan vluchten naar Manizales vanuit Bogotá en Medellín. De busverbindingen in de koffieregio zijn vrij efficiënt, waardoor je je gemakkelijk naar steden zoals Pereira, Armenia en Salento kunt verplaatsen per bus. Mocht je vanaf een andere Colombiaanse stad zoals Cartagena of Santa Marta naar de koffieregio willen vliegen, dan kun je reizen naar het vliegveld van Pereira of Armenia.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?