Ga naar de inhoud Klimaat van Colombia - Regentijd, zonuren en beste reistijd - Colombia.nl
Start » ☁️ Het klimaat van Colombia

☁️ Het klimaat van Colombia

Klimaat Colombia

Colombia is een groot land met een zeer divers klimaat, mede dankzij de vele hoogteverschillen in het land en de twee oceanen. Toch is het klimaat van Colombia vrij stabiel waardoor reizen naar het land het gehele jaar goed mogelijk zijn. Wat nu precies de beste reistijd is dat ligt helemaal aan jouw type reis. Ga je voor zon, zee en strand dan kun je het beste tussen december en maart reizen. Maar zoek je graag de natuur op die in volle bloei staat dan is misschien april tot juni een betere reistijd. We zullen proberen de beste reistijden voor Colombia zo te beschrijven aan de hand van het klimaat zodat jij jouw type reis hierop kan afstemmen. Met de temperatuur hoef je gelukkig geen rekening te houden aangezien deze het gehele jaar stabiel is dankzij de ligging van Colombia nabij de evenaar.

Klimaat Colombia per regio

Colombia kent vele verschillende landschappen en klimaten maar is globaal op te delen in twee delen. Namelijk de zuidelijke en noordelijke regio’s. In de noordelijke regio’s vind je het Andes gebergte en veel regenwoud, hier is het gemiddeld kouder en valt er meer regen dan in het noorden van Colombia dat grenst aan de Caribische Zee. Toch gaat deze redenatie niet helemaal op want je vind droge hete woestijnen zoals La Guajira of de Tatacoa woestijn in beide delen van het land. Hierdoor kan het voorkomen dat je na een aantal uur reizen in een totaal andere wereld beland met een eigen micro klimaat. De nachten in de bergen zijn ook vaak kouder dan je denkt, draag daarom laagjes in de kleding om je hiertegen te beschermen. Verder kent Colombia maar twee seizoenen namelijk het regenseizoen en droge seizoen. Beide seizoenen hebben hun voor en nadelen.

Over het algemeen zijn de maanden december-februari de beste reismaanden voor Colombia

Gemiddelde temperatuur in Colombia per stad

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen hebben wij hieronder de gemiddelde temperaturen in het land in verschillende steden op een rij gezet per maand.

Gemiddelde temperatuur per stad per maand

PlaatsJanFebMarAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Bogota19ºC20ºC20ºC19ºC19ºC18ºC18ºC18ºC19ºC18ºC19ºC19ºC
Cartagena31ºC31ºC32ºC32ºC32ºC32ºC32ºC32ºC31ºC31ºC32ºC32ºC
Medellin27ºC27ºC28ºC27ºC27ºC27ºC28ºC27ºC27ºC26ºC26ºC26ºC
Santa Marta32ºC33ºC33ºC33ºC33ºC33ºC33ºC33ºC33ºC32ºC32ºC33ºC
Tayrona National Park32ºC33ºC33ºC33ºC33ºC33ºC33ºC33ºC33ºC32ºC32ºC32ºC

Klimaat in het Caribische gebied

Klimaat Caribisch Colombia

Ga je voor zon, zee en strand dat is het klimaat rondom het Caribische gebied in Colombia hiervoor het beste geschikt. Het droge seizoen duurt langer en de temperaturen zijn gemiddeld een stuk hoger dan in het zuiden van het land. Zelfs de nachten zijn hier warm! Steden als Cartagena, Santa Marta, Barranquilla, Taganga of het Nationale Park Tayrona zijn daarom perfect voor een zonnige strandvakantie. De eilandengroep van de San Andrés Archipel kent een nog beter klimaat aangezien deze bijna geen last heeft van het regenseizoen.

Klimaatdetail Caribische gebeid Colombia
Beste reistijd: december tot maart, juli en augustus
Droge seizoen: december tot februari, juli en augustus
Regenseizoen: april, mei, september en oktober
Gemiddelde temperatuur: 32 graden Celsius

Klimaat in noord Colombia

Klimaat noorden Colombia

Avontuur, prachtige natuur en wandelen door de bergen of amazone? Dat kun je het beste doen in het noorden van Colombia. Hier heb je namelijk een aangenaam bergklimaat dat perfect is voor hikes en jungle trekkings. Toch is het er nooit echt koud want de temperatuur duikt eigenlijk alleen in de nacht onder de 15 graden tenzij je erg hoog zit rond de gletsjers op +- 3500m. De steden Bogotá, Guatape en Medellin hebben door hun hogere ligging een milder klimaat. De beste reistijd voor deze periodes verschilt iets met die van het Caribische gebied omdat er hier meer regen valt. Toch zijn de steden prima het gehele jaar door te bezoeken! Zelfs in hartje winter is het er zonnig en aangenaam warm.

Klimaatdetails noorden van Colombia
Beste reistijd: december tot april
Droge seizoen: december tot maart
Regenseizoen: september tot november
Gemiddelde temperatuur: 23 graden Celsius

De beste reistijd voor Colombia is tussen december en maart

Het high seizoen voor toeristen staat ook gelijk voor het beste weer. Dit mooie weer vind je overduidelijk tussen december en maart. Tijdens deze periode heb je gewoonweg het beste weer en ook het meeste kans op een leuk festival! Zoals het lichtfestival in Medellin en Bogota rond december. Na december tot maart zijn de maanden april, juli en augustus de beste reistijd voor Colombia, tenzij je naar alleen naar de Caribische kust gaat dan kan je het beste rond juli en augustus gaan. Er heerst hier een soort microklimaat waardoor het een mini droge seizoen ervaart. Prachtig weer dus voor zon, zee en strand! September to november zijn eigenlijk de maanden waarin je het minste weer kan hebben. Veel regen in vergelijking met de droge maanden. Gelukkig is de temperatuur het gehele jaar prima!

Klimaat in Bogotá

Door de hoge ligging (2600m+) van de hoofdstad Bogotá heerst hier het gehele jaar door een aangenaam klimaat. De temperatuur komt zelden onder de 10 graden en dat eigenlijk alleen in de nacht. Daarnaast is de maximum temperatuur meestal rond de 23 graden, zeer aangenaam voor een wandeling dus. De beste maanden voor naar Bogotá te reizen zijn december, januari, juli en augustus. Lees hier meer over de prachtige hoofdstad van Colombia.

Klimaat in Medellin

De tweede stad van Colombia is Medellin. Deze ligt ook redelijk in het midden van het land, niet al te ver van de hoofdstad Bogota af. Toch is het klimaat in Medellin een stuk meer tropisch. Dit komt vooral door de lagere ligging richting het Caribische gebied. De beste reistijd voor deze stad is december, januari, februari, maart, juli en augustus.

Dit artikel is geschreven door Raoul de Boer

2 reacties op “☁️ Het klimaat van Colombia”

  1. Bedankt voor de duidelijke informatie over het weer in Colombia. Ik weet nu zeker dat mijn reis in januari weinig regen gaat krijgen. Althans dat hoop ik hehe.

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?