Ga naar de inhoud Kopje koffie drinken in Eje Cafetero - Colombia.nl
Start » ☕ Kopje koffie in Eje Cafetero

☕ Kopje koffie in Eje Cafetero

Eje Cafetero Colombia

Een van de meest indrukwekkende gebieden van Colombia en een plek die zeker niet op je to do list mag ontbreken is de Koffiezone, oftewel de Eje Cafetero. Met koffie als één van de belangrijkste exportproducten van Colombia is het gebied zeker een bezoekje waard. Al is het alleen om van de rust en sprakeloosmakende uitzichten te genieten.

De koffiedriehoek Eje Cafetero

Koffie uit Colombia

Het gebied Eje Cafetero staat als koffiecultuurlandschap van Colombia sinds 2011 op de Unesco Werelderfgoedlijst en wordt gevormd door 48 gemeenten uit 4 verschillende departementen. Het zuidelijke deel is het populairst om te bezoeken en hier vind je het rustige dorpje Salento, gelegen zo’n 5 uur vanaf Medellín of 4 uur vanuit Cali. Reden genoeg om het koffiegebied tijdens je rondreis door Colombia te bezoeken.

Ze noemen Eje Cafetero ook wel Zona Cafetera of Triángulo del Café omdat het gebied tussen de drie steden Manizales, Pereira en Armenia een driehoek vormt

Artistieke boetiekjes en restaurantjes in Salento

Salento is een mooi rustig dorpje met veel leuke artistieke boetiekjes en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Gezien de ligging van Salento hoog in de bergen staat in ieder restaurant “Trucha” op de kaart. Deze zalmforel wordt in de rivieren gevangen en geserveerd met een grote platgestampte “patacon”, een gefrituurde banaan. De gezelligste straat is Calle Real, aan het eind hiervan vind je ook de trap met 250 treden die je brengen naar een uitkijkpunt genaamd Alto de la Cruz (leuk reistipje). Vanaf hier heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de Valle de Cocora dat deel uitmaakt van Eje Cafetero.

Rondleiding door koffieplantages

Koffieplantages in Colombia

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken tijdens je bezoekje aan de Koffiezone is een rondleiding door een van de koffieplantages. De keuze is enorm uitgebreid en veel plantages zijn te voet te bereiken vanuit Salento. De plantages maken meestal gebruik van eco vriendelijke productie en een tour duurt, afhankelijk van de plantage, 1 tot 3 uur. Tijdens de tour krijg je uitleg over het hele productieproces en natuurlijk zul je hier de plaatselijk gebrouwen koffie proeven. Je kunt natuurlijk niet naar huis zonder dit geprobeerd te hebben en dichterbij de bron van koffie dan dit kom je niet! Een kopje koffie in Eje Cafetero is daarom een must!

Versere koffie dan in Eje Cafetero is er bijna nergens!

Gigantische palmen in Valle de Cocora

Koffiedriehoek Colombia

Vanuit Salento is het nationaal park “Los Nevados” makkelijk te bereiken met een ritje in de Willy Jeep. Er zijn verschillende routes die je kunt lopen, of je neemt een wandeltour die overigens ook te paard afgelegd kan worden. Het park is zeer groot maar een van de grootse bezienswaardigheden zijn toch zeker de waspalmbomen in de Cocora vallei. Deze nationale boomsoort is te herkennen aan het feit dat ze metershoog de lucht in groeien. Het uitzicht over de Cocora vallei met al deze torenhoge bomen is werkelijk waar verbluffend en zal je niet snel vergeten!

Feitjes over Eje Cafetero

 • Eje Cafetero ligt tussen de 900 en 3000 meter boven zeeniveau
 • Zona cafetaria staat op de lijst van Unesco sinds 2011.
 • De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 8-24°C in het gebied.
 • Het bekendste merk koffie in Colombia is Juan Valdez en word in Eje Cafetero gemaakt.
 • Het leeuwendeel van de koffie wordt naar Europa geëxporteerd.
 • Eje Cafetero ligt in het machtige Andesgebergte.
 • Een Finca is een boerderij die nog in gebruik is en soms ook omgebouwd is tot traditioneel boutique hotel.
 • Colombiaanse koffie is wereldberoemd net als die uit Panama.

Tip: blijf overnachen in één van de prachtige oude haciënda’s op het platte land en geniet van het uitzicht over Eje Cafetero.

Bezienswaardigheden in de koffiedriehoek

Koffiebonen in Colombia

Enkele bezienswaardigheden in de koffiedriehoek van Colombia zijn verspreidt tussen de drie plaatsen Pereira, Salento en Armenia. Heb je tijd genoeg om naast koffieplantages andere highlights te bezoeken? Sla de volgende dan zeker niet over.

 • Botanische tuin Universidad Tecnológica in Pereira
 • Santuario (Risaralda) is een prachtig koloniaal dorpje in het koffiegebied van Colombia
 • Belén de Umbría is in de zomer zeer aangenaam omdat het op een hoogte van 1500 meter ligt
 • Thermale baden van Santa Rosa de Cabal om even heerlijk te ontspannen
 • Parapente in Calarcá en genieten van het uitzicht tijdens dit avontuurlijke tochtje.
 • Cocoravallei in Salento is eigenlijk een must see voor elke reiziger en staat ook in onze top 10 bezienswaardigheden
 • Botanische tuin van Quindío en vlindercentrum in het dorpje Calarcá
 • Archeologisch Museum Quimbaya

Dit artikel is geschreven door Denise Hagen

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?