Ga naar de inhoud Reisadvies & veiligheid in Colombia per gebied - Colombia.nl
Start » Reisadvies Colombia

Reisadvies Colombia

Colombia Reisadvies

Waarschijnlijk weet je ongeveer waar het land ligt in Zuid Amerika maar wist je ook dat Colombia tropische eilanden heeft midden in de Caribische Zee en dat het een woestijn heeft?

Wees niet bang met ons reisadvies kom je een heel eind. Colombia is het meest noordelijke land van Zuid-Amerika en grenst aan de landen (met de klok mee) Panama, Venezuela, Brazilië, Peru en Ecuador. Daarnaast grenst het in het westen aan de gigantische Stille Oceaan en in het noorden aan de azuurblauwe Caribische Zee. In het zuiden en zuid-oosten vind je het ongerepte regenwoud de Amazone en in het noorden de ondoorkruisbare maar wereldberoemde Darien Gap jungle.

Het land ligt op de evenaar waardoor het maar twee seizoenen kent, een regenseizoen en het droge seizoen. Mede door de ligging op de evenaar is de gemiddelde temperatuur in het Colombia 24 graden Celsius. Dit gemiddelde wordt omlaag gehaald door het vele hooggebergte rond het centrum van het land. Zo ligt de hoofdstad Bogota op een gemiddelde hoogte van 1500 meter. Andere grote steden zoals Medellin en Cali liggen ook hoger dan gemiddeld. Cartagena en Barranquilla niet, deze kijken uit over de Caribische zee en hebben het gehele jaar door een aangenaam tropisch zeeklimaat.

Geen idee waar we het allemaal over hebben? Bekijk dan eens onze gedetailleerde kaart van Colombia zodat oriënteren iets makkelijker gaat. In Colombia betaal je met de Colombiaan Copa of Peso die een waarde heeft van ongeveer EUR 1,00 staat tot COP 3.700. Hierdoor is het een zeer gunstig vakantieland voor Nederlanders aangezien de gemiddelde prijzen een stuk goedkoper zijn dan in Nederland.

Oke, genoeg met de basisinformatie over Colombia, je kunt met het reisadvies van Colombia.nl alles ontdekken over het Zuid Amerikaanse land. Of het nu gaat om reistips, visums, vaccinaties, vliegtickets, demografische informatie of de mooiste bezienswaardigheden wij hebben het allemaal beschreven.

Colombia.nl geeft reisadvies bij het plannen van jou vakantie, rondreis of studiereis naar het mooiste land van Zuid Amerika

Reisinformatie, reistips en reisadvies over Colombia

Reisadvies voor Colombia

Op Colombia.nl vind je alle reisinformatie die je nodig hebt om een veilige rondreis door Colombia te kunnen maken. Wij weten precies welke vaccinaties jij nodig hebt om de Amazone jungle te ontdekken waarin Indiana Jones je voor ging of welke buurten je moet vermijden door de legacy van Pablo Escobar. Maar ook zijn we op de hoogte van actueel reisadvies over afgelegen gebieden zoals de Tatacoa woestijn of de veiligheid tijdens een oversteek naar Panama via de Darien Gap. Heb je vragen over Colombia? Dan kan je deze gerust stellen!

Wij proberen altijd zo snel mogelijk antwoord te geven zodat jij jou reis of trektocht snel weer kan hervatten of verder plannen. Onze reistips en adviezen zijn gebaseerd op eigen ervaringen, informatie van lokale gidsen, Colombianen en backpackers of andere reizigers die hun verhaal willen delen. Hierdoor krijg je een beeld van Colombia als geen andere website jou online kan bieden.

We weten zelfs wat de lekkerste gerechten uit de Colombiaanse keuken zijn. Wist je trouwens dat Colombia één van de meest opkomende landen in de wereld is? Het GDP groeit jaarlijks 5% terwijl dat dit in Nederland rond de 1-2% ligt! Daarnaast is de cocaïne en drugshandel in de afgelopen 10 jaar met meer dan 70% afgenomen waardoor het land steeds veiliger is geworden in vergelijking met andere Zuid Amerikaanse landen. De Colombianen proberen toerisme te promoten en hierbij hoort ook een veilig land. Anno nu kunnen we stellen dat Colombia veilig is voor reizigers en backpackers mede dankzij de afname in de drugshandel en de vrede met FARQ.

Als je op reis gaat, krijgt je te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van de reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering.

Met een reisgids kom je verder


In reisgidsen staat vaak precies beschreven wat leuk is om te doen. Daarnaast kan je er handige tips uithalen over restaurants, hotels, hostels en andere activiteiten. Wij bieden natuurlijk nog veel meer verschillende reisgidsen aan via Colombia.nl. Uiteraard alleen de beste over Colombia! Bekijk ze allemaal hier.

Veiligheid in Colombia

Veiligheid Colombia
Colombia is een gigantisch land waardoor de veiligheidssituatie in het algemeen niet kan worden weergeven. Het land is hard op weg om criminaliteit de kop in te drukken. Toch blijft het in sommige delen van Colombia nog onveilig doordat hier guerilla-organisaties zoals FARC (nu niet meer door het vredesakkoord) en ELN actief zijn. Gelukkig zijn deze rebellen niet actief rond de grote steden of highlights van Colombia. Ze opereren vooral op het platteland en in de jungles van het land.

De provincies waar een verhoogt veiligheidsrisico is zijn Meta, Guaviere, Caqueta, Putumayo, Nariño en aan de grens met Panama en Venezuela. Vooral het deel onder de hoofdstad Bogota, richting Peru en Brazilië kan je beter vermijden. Hieronder een opsomming van de gebieden die je beter kunt vermijden in Colombia;

 • De grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador;
 • De Pacifische kust, met uitzondering van Bahia Solano en het Parque Nacional Ensenada de Utria;
 • Regio Meta. Dit advies geldt niet voor provinciehoofdstad Villavicencio. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
 • Regio Guaviare en dan vooral de jungles;
 • Regio Putumayo aan de grens met Ecuador en Peru;
 • Regio Nariño. Het advies geldt niet voor de provinciehoofdstad Pasto. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
 • De regio Norte de Santander aan de grens met Venezuela. Het advies geldt niet voor Cúcuta. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Reis wel alleen rechtstreeks (per vliegtuig) naar Cucutá. Kan dat niet, dan raden wij af om te reizen naar Cucutá.;
 • De regio Caqueta. Het advies geldt niet voor Florencia. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s zolang u alert blijft. Reis alleen rechtstreeks (per vliegtuig) naar Florencia;
 • Regio Arauca, vooral rondom de grens met Venezuela;
 • Het nationale park La Macarena en omgeving onder Bogota. U kunt Caño Cristales wel met een georganiseerde reis bezoeken.

De rest van het land is relatief veilig en goed te bereizen. Natuurlijk is het niet raadzaam om midden in de nacht alleen dronken over straat te lopen in Medellin of Cartagena maar dat is het eigenlijk nergens. Voor meer actueel reisadvies kun je terecht op de website van Nederlandse Ambassade in Colombia.

Heb je consulaire hulp of advies nodig in het buitenland dan is het 24/7 mogelijk om Buitenlandse Zaken te contacteren via het nummer +31-247247247 of via twitter @247BZ.

Wist je dit al over Colombia?

Voordat je op vakantie gaat naar een land is het altijd leuk om wat feitjes te weten. Daarom hebben wij hieronder een aantal leuke feitjes over Colombia op een rij gezet.

 • In Colombia spreken de mensen een pure vorm van Spaans waardoor veel backpackers Spaanse lessen nemen in het land.
 • Ongeveer 90% van de Colombianen is Christelijk opgevoed.
 • Overleven in de jungles van Colombia doe je zo.
 • Colombia telt ongeveer 47 miljoen inwoners waarvan er 7.5 miljoen in de hoofdstad Bogota wonen.
 • Simón Bolívar is een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder die de landen Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia verloste van Spaanse overheersing.
 • Pablo Escobar was niet alleen de rijkste crimineel ooit maar ook bijna president van Colombia en veruit de grootste filantroop van het land.
 • De Amazone jungle beslaat 54% van Colombia, toch wonen er maar 3% van alle Colombianen.
 • Colombia heeft een woestijn genaamd de Tatacoa.
 • De hoogste berg van Colombia heet Huila en is maarliefst 5.750 meter hoog en ligt in het Andes gebergte.
 • Pablo Escobar had een dierentuin met allemaal exotische dieren, na zijn dood zijn de nijlpaarden ontsnapt en deze planten zich tot op heden nog door in de Colombiaanse jungle.
 • Feria de Cali, Carnaval van Baranquilla en Feria de Las Flores zijn de grootste festivals van het land.
 • Parque Nacional Natural Tayrona is één van de mooiste natuurparken uit Colombia.

Op zoek naar reisadvies?

Ben je op zoek naar vrijblijvend reisadvies over Colombia? Is Colombia wel veilig, kan ik daar studeren, immigreren naar Colombia of andere vragen over het land. Laat het dan via een reactie hieronder weten! Wij zullen dan proberen zo snel en goed mogelijk antwoord te geven op jou vragen. Hiermee help je uiteindelijk niet alleen jezelf maar ook andere reizigers die naar Colombia willen vertrekken.

Dit artikel is geschreven door Raoul de Boer

17 reacties op “Reisadvies Colombia”

 1. nathalie hoornaert

  Beste Colombia.nl,
  Jullie hebben een mooie site, dank daarvoor.
  Voor onze zomervakantie willen we graag een reis maken door Colombia en zijn op zoek naar een (plaatselijk) reisbureau dat “blokken” aanbiedt of anderszins onze wensen aan elkaar kan knopen (bv dat we zelf wel een aantal accommodaties uitzoeken maar de transfers wel via het reisbureau geregeld worden).
  Kennen jullie zo’n betrouwbaar bureau?
  mvg,
  Nathalie Hoornaert

 2. Hallo,

  Ik ben er over na aan het denken om in september 2 weken naar Colombia te gaan en daar een wat avontuurlijke reis te maken. Kunt u me daarin meer tips geven/qua bezienswaardigheden? En of het veilig genoeg is om daar alleen te reizen met backpack? 🙂

 3. Hoi! Ik ben in december in Colombia. vanaf 2 januari wil ik vanaf medillin door reizen naar Ecuador. Nu zie ik op BUZA dat je best veel gebieden van colombia moet vermijden, zo ook de grens tussen Colombia en Ecuador. Raad je me af om dit per bus te doen? en met het vliegtuig te gaan in plaats van de bus?

 4. Wij willen de pan americana gaan rijden en vragen ons af hoe veilig is het? Door welke gebieden gaat de weg? Wat moeten we vermijden?

  1. Lastige vraag! Persoonlijk zou ik de Darien proberen te vermijden. Dus de auto via een ferry van Panama naar Colombia laten brengen. Dat moet sowieso want door de Darien kan je niet rijden. Ik weet tniet of er een directe veerdienst is tussen Panama City en Cartagena bijvoorbeeld maar dat zou perfect zijn! De wegen in Colombia zelf zijn prima te bereizen met de auto/motor.

 5. Hallo…ia La Guajira een veilig gebied voor Nederlanders? En hoe zit het met Corona? Ik zou er in januari een maand naartoe willen maar twijfel een beetje over mijn veiligheid daar.

  1. Hoi Rob,
   Tof dat je een reis naar Colombia aan het plannen bent. Het is wel relatief veilig in de regio La Guajira. Ik zou wel het grensgebied vermijden als dit kan. Door de economische/humanitaire crisis in Venezuela zijn er een hoop vluchtelingen uit het land die naar Colombia trekken. Deze verblijven veelal in de grensregio’s en dit brengt helaas ook een zekere mate van criminaliteit mee, omdat deze mensen helemaal niks meer hebben en soms geen uitweg meer zien. Laat maar even weten hoe het is geweest, we zijn erg benieuwd!

 6. hey colombia.nl
  ik had een vraag neemt colombia nog nederlandse reizen aan om op vakantie te gaan ?
  ik zoek me echt dood want ik heb geen zin om te boeken daar aan te komen en te horen krijgen dat ik terug moet
  mischien en ik hoop dat jullie er iets meer over kunnen vertellen
  mvg

 7. Wij, 2 vrouwen van 67 jaar, zijn ervaren wereldfietsers en willen deze winter (NL) gaan fietsen door Colombia. Grofweg van Cartagena en Medellin naar Bogotoa. Is dit veilig om te fietsen?

  1. Beste H de Roos,
   Wat een leuk avontuur!! Fantastisch! Ik denk dat het grootste deel wel veilig is om te fietsen. Wel zou ik voornamelijk overdag fietsen en de randsteden in de avond met de fiets/spullen vermijden. Vooral de grote steden hebben hier en daar nog wel wat onveilige wijken. Op het platteland zal er weinig aan de hand zijn en in de steden zelf ook niet. Vraag ook zeker de locals om advies, die wijzen je altijd wel de weg en veilige kant uit. Succes en laat vooral weten hoe het is geweest!

 8. Hoi, Wij willen in april 2023 drie weken een rootsreis maken naar Colombia voor en met onze geadopteerde dochter en zoon. We moeten daarvoor in ieder geval voor naar Fusagasuga en Medellin. We gaan ook met een kind van 12 en 1 van 4 jaar. Tips om te doen buiten de familie bezoeken? Eventueel goed reisbureau? we zijn de laatste week met 7 volwassenen en 2 kids. Wat is dan de handigste manier om te verplaatsen?

 9. hallo Colombia.nl

  Volgende week vertrek ik met 3 vrienden naar Colombia voor een fietsvakantie. Vanuit Cartagena willen we eerst met de bus richting Medellin. Weet jij of een fiets mee kan in het ruim van de bus? En Welke busoperator kunnen we het beste boeken?
  Vanuit Medellin fietsen we naar de koffiedriehoek. Vervolgens fietsen we via Medellin weer naar de noordkust (Palomino). Het wordt mij niet duidelijk wat de mooiste route hiervoor is. Via de westkant langs Monteria of via de oostkant via Barancabermeja. Wellicht kan jij mij hierin adviseren.

  1. Hoi Adri, wat mooi dat je vakantie doorgaat! Prachtig, laat zeker even weten hoe het is geweest. Een fiets kan zeker mee in het ruim, alleen 3 fietsen is natuurlijk wel wat veel. De touroperators van bussen zitten vaak vlakbij elkaar dus je kan deze vraag gewoon neerleggen aan meerdere operators tegelijk. Sommige zullen het prima vinden andere misschien wat moeilijker doen. Zelf geen directe ervaring met fietsen meenemen dus even rondvragen dan komt het sowieso goed, want er gaat altijd een hoop spul van de Colombianen zelf mee in de bussen. Ruimte zat! Voor je tweede vraag van Medellin naar Palomino zou ik zelf zeggen via Monteria gezien je iets meer de Caribbean vibe meekrijgt dan, wel denk ik dat als je via El Banco – Santa Cruz Mompox – San Pedro fiets het gebied misschien wel een stuk mooier is met al zijn meren en diversiteit. Echter denk ik dat jullie afslaan via en Bosconia willen rijden? Dat laatste stuk ken ik niet zo goed want bereis ik meestal met de bus, er is daar niet heel veel. Hoop dat je er wat aan hebt!

 10. Hallo Colombia.nl
  I.v.m de veiligheid en wat onrust in Ecuador vragen wij advies over onze plannen om in juli 2024 door Colombia te maken.
  Graag willen wij vanaf Bogota naar de Tatacoa woestijn. Vanuit daar het plan om naar San Agustin te reizen. Dan door naar Popayan om vervolgens naar Salento/Filanvida te gaan.
  Met een vlucht naar Santa Marta, bezoek aan Taironaka park, paar strand dagen en vlucht vanaf Cartagena weer naar huis.
  Kun jij ons advies geven over de veiligheid in de gebieden waar wij door reizen en waar we evt beter een vlucht kunnen nemen I.p.v de bus?
  Ook denken we er over om in Neiva en Salento een auto te huren om wat makkelijker de omgeving te bekijken.
  We hebben 3 wk om deze reis te maken😃
  Groetjes Saskia

  1. Hoi Saskia,
   Wat een toffe rondreis door Colombia!! Ik denk dat alles prima veilig is op de route die je beschrijft, is best een route die veel toeristen nemen namelijk. De grens met Ecuador is voor nu helaas nog lastig in te schatten. Blijf het reisadvies van de overheid in de gatenhouden op dit gebied. Daarnaast kan je ook altijd de locals raadplegen om advies. Veel plezier! Laat vooral weten hoe het is geweest.

 11. Hallo, ik ben van plan om in november weer naar Bogota te gaan. Nu zal ik een aantal andere plekken bezoeken maar van 2 ben ik niet helemaal zeker qua veiligheid. Hoe veilig is het om van Bogota met een bus eventueel naar Villavicencio te reizen? En vanuit daar door naar Rozo ?

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?