Santa Marta, het centrum aan de Caribische kust

Plein Santa Marta Colombia

Santa Marta is een belangrijke havenstad in Colombia, maar ook reizigers mogen de stad zeker niet overslaan. Santa Marta is namelijk de perfecte uitvalsbasis om de diversiteit van de Caribische kust te ontdekken. Om te dwalen in de groene jungle en te relaxen aan de paradijselijke stranden. De stad ligt namelijk niet alleen aan de noordelijke kust, maar ook aan de voet van het gebergte Sierra Nevada de Santa Marta.
Hoewel Santa Marta al in 1525 werd gesticht door Spaanse veroveraar Rodrigo de Bastidas heeft een deel van de stad juist een modern karakter dankzij de vele resorts, luxe hotels en hoge gebouwen. Santa Marta ligt aan een baai en heeft een strand. Het strand is prima, maar houd er rekening mee dat je hier regelmatig wordt aangesproken door mensen die iets proberen te verkopen. Het is zeker leuk om door het oude centrum van Santa Marta te wandelen, waar je de kathedraal en andere historische bouwwerken kunt bewonderen. In het pittoreske park Parque de los Novios kun je de schaduw opzoeken. In verschillende Colombiaanse steden vind je een Museo del Oro, oftewel een Goudmuseum. Zo ook in Santa Marta: het museum aan Calle 14 is zelfs gratis te bezoeken. In het zuidoosten van de stad kun je bovendien het idyllische Quinta de San Pedro Alejandrino bezoeken, waar de vrijheidsstrijder Simon Bolívar zijn laatste dagen doorbracht. Daarnaast is Santa Marta gewoon een leuke uitvalsbasis om een aantal van de top bezienswaardigheden in Colombia te bezichtigen.

Wist je dat Santa Marta de oudste stad van Zuid Amerika is? Daarnaast is het na Cartagena de meest belangrijkste koloniale stad van het Colombiaanse Caribische gebied.

Perfecte uitvalsbasis aan de Caribische kust

Witte Kerk Santa Marta

Enkele kilometers van Santa Marta vandaan ligt Taganga. Taganga was vroeger een rustig vissersplaatsje, maar inmiddels is dit kustdorp een geliefde backpackersbestemming geworden. De meeste mensen komen naar Taganga om enkele duiken te maken of om een PADI duikbrevet voor een voordelige prijs te behalen. Bovendien vind je hier veel bars en clubs waar tot in de vroege uurtjes wordt gedanst. Ook Taganga heeft een strand, al kan het hier wel behoorlijk druk zijn door de kleine omvang.

Jungle nabij Santa Marta

Ten oosten van Santa Marta ligt het nationaal park Tayrona, het paradepaardje van de regio. Wuivende palmbomen, heerlijke zandstranden en brulapen in de jungle wachten hier op je. Het is mogelijk om Tayrona in een dag te bezoeken, maar het is zeker aan te raden om hier te overnachten. Aan het einde van de middag is het een stuk rustiger en ’s avonds geniet je van sfeervolle muziek bij het kampvuur. Je kunt Tayrona nationaal park bereiken per bus. De rit naar de hoofdingang El Zaíno duurt ongeveer een uur en deze bus rijdt helemaal door tot de kustplaats Palomino.

Van het strand richting de jungle

Stranden Santa Marta Colombia

Voor wie avontuurlijk is ingesteld is de wandeling naar Ciudad Perdida een aanrader. Ciudad Perdida, Spaans voor de Verloren Stad, is eeuwen geleden gesticht door de Tayrona indianen die in deze regio leefden. De inheemse naam voor deze plek is Teyuna. De ruïnes van de Pre-Colombiaanse stad liggen diep in de jungle en zijn enkel te voet te bezoeken. De wandeltocht hiernaartoe is meer dan veertig kilometer, waardoor de tours meerdere dagen duren.
Ten zuidoosten van Santa Marta ligt het bergdorp Minca. Deze plaats ligt niet ver van Santa Marta en de kust, maar het is hier aanzienlijk koeler en het regent bovendien vaker. Het groene, bergachtige regenwoud is een geliefde plek voor mensen die talrijke vogels willen spotten. In de omgeving van Minca vind je bovendien diverse koffieplantages. Wie meer wil leren over het koffieproces kan een tour regelen op een van de plantages, zoals Hacienda La Victoria. Vanuit Minca kun je ook diverse watervallen bezoeken zoals Cascadas de Marinka en Pozo Azul. Meer koffieplantages in Colombia?

Je kunt wel stellen dan Santa Marta de perfecte uitvalsbasis is voor de Lost City trektocht (Ciudad Perdida), Nationaal park Tayrona, Taganga, Cartagena en het bergdorpje Minca.

Slapen in Santa Marta

Een leuke accommodatie in Santa Marta voor backpackers is Drop Bear Hostel. Dit hostel heeft veel hangmatten, een gezellige bar en een buitenzwembad. Bovendien schijnt het pand een voormalige schuilplaats te zijn van Pablo Escobar en het Medellín kartel. Wanneer de eigenaar aanwezig is kun je hem vragen of hij een rondleiding wil geven. Ook The Dreamer Hostel is een aanrader voor iedereen die van betaalbare luxe wil genieten. Er is onder meer een zwembad, een gigantische tuin en een pooltafel aanwezig. Bovendien worden er regelmatig activiteiten georganiseerd waardoor je je geen moment hoeft te vervelen.

Reizen naar Santa Marta

Santa Marta ligt aan de Caribische kust van Colombia, in het noorden van het land. De grote busterminal om naar andere steden te gaan ligt buiten het stadscentrum. Veel mensen reizen door naar Cartagena, misschien wel de meest kleurrijke stad aan de Caribische kust. De busreis hiernaartoe duurt ongeveer vier uur. Barranquilla ligt halverwege op de route van Santa Marta naar Cartagena. Deze stad is voornamelijk bekend door het swingende carnaval dat hier jaarlijks grootst wordt gevierd. Wie liever niet met de bus naar Santa Marta reist kan er ook voor kiezen om te vliegen. Santa Marta heeft een vliegveld, het Simón Bolívar vliegveld. Populaire rechtstreekse vluchten gaan onder meer naar Medellín en Bogotá.

> Boek Vliegtickets Santa Marta

Plaatsen in de omgeving van Santa Marta zijn ook te bezoeken met de lokale bussen. Vraag bij jouw accommodatie waar je het gemakkelijkst kunt opstappen, want deze busjes rijden door de hele stad. Vanuit de deuropening wordt continu de eindbestemming omgeroepen, zodat je direct weet waar de bus naartoe gaat. Richting het oosten zijn er een aantal plaatsen die de moeite waard zijn zoals nationaal park Tayrona, de kustplaats Palomino en de stad Riohacha, de toegangspoort tot de Peninsula de la Guajira. Ten zuiden van Santa Marta ligt Minca, een heerlijk toevluchtsoord in de bergen waar je kunt genieten van watervallen, wandelingen en rustgevende natuur.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

1 REACTIE
  • Edwhard J
    Beantwoorden

    Ik zit nu op het strand van taganga, het is duur voor de kwaliteit. Het strand en de omliggende stranden zijn onvoorstelbaar vies. De mensen willen alleen peseta’s maarvbieden niets. Het is lekker weer en we slaan ons er door heen. Lost City is ook primitief afzien maar mooi en good value. Maar van Cartagena tot en met santa Marta ga je langs een 250 km lange open vuilnisbelt mens, gasten en milieu ontererend. Voor beach kun je Colombia graag overslaan:)

Geef een reactie

Hulp nodig met je reis?