Ga naar de inhoud Caño Cristales de Colombiaanse 5-kleurige regenboogrivier - Colombia.nl
Start » Het wereldwonder Caño Cristales

Het wereldwonder Caño Cristales

Caño Cristales in Colombia

Colombia heeft een heus natuurlijk wereldwonder in zijn bezit namelijk de gekleurde rivier genaamd Caño Cristales. De rivier wordt ook wel de vloeibare regenboog genoemd omdat hij felgekleurd is met vijf kleuren namelijk geel, groen, blauw, zwart en rood. Vooral de merkwaardige kleur rood is zeer aanwezig in het alom groene landschap van de jungle eromheen. Caño Cristales is gelegen in de Serrania de La Macarena bergketen in de provincie Meta, niet heel ver van de hoofdstad Bogotá af. Toch ligt de gekleurde rivier zeer ver van de bewoonde wereld en kost het ongeveer een dag om erheen te hiken waarbij een overnachting nodig is. De beste reistijd om het kleurenspektakel van Caño Cristales rivier te zien is tijdens de bloeiperiode van de Macarenia Clavigera, een unieke rode rivierplant, tussen eind juli en november.

Waarom heeft de rivier Caño Cristales zoveel kleuren?

Natuurwonder Caño Cristales

Het wonderlijke natuurverschijnsel dat zich elk jaar tussen juli en november afspeelt in de rivier Caño Cristales heeft zijn oorsprong te danken aan een bepaald soort waterplant dat felrood kleurt tijdens zijn bloeiperiode. De rivierplantjes genaamd Macarenia Clavigera zijn uniek in de wereld en komen alleen in het Nationale Park Serranía de la Macarena in Colombia voor (vandaar ook de naam Macarenia). Dit maakt Caño Cristales in Colombia tot een waar wereldwonder van de natuur.

Caño Cristales

De rivierplantjes zorgen voor de rode kleur maar de groene kleur heeft de rivier te danken aan de unieke rotsformaties van de kwartsiet. Doordat de rivier zeer snel stroomt als het heeft geregend heeft worden er soms stukken harde steen losgeslagen. Deze belanden dan in een uitgesleten bocht en draaien rond door de stroming van de rivier. Dit zorgt ervoor dat de stenen gaten uitslijten in de rivierbodem en zo ontstaan er cirkelvormige gaten die zich vullen met water. Dit is een perfecte plek voor groene algen en andere waterplanten die van rustig water houden. De kleur geel is afkomstig van zand of de kwartsiet rotsen in het rivierwater. Dan blijft er alleen nog zwart en blauw over wat natuurlijk gewoon komt door de schaduw in de diepere delen van de rivier en het kristal heldere water. Caño Cristales betekend namelijk letterlijk het “kristallen riviertje”. Het rood-kleurende fenomeen is ook zichtbaar in omliggende rivieren zoals de Caño Siete Machos. Alleen maken de rotsformaties in Caño Cristales dit natuurverschijnsel een stuk spectaculairder.

Caño Cristales heet in de Colombiaanse volksmond ook wel “River of Five Colors” of “Liquid Rainbow”.

Nationale Park Serranía de la Macarena

Caño Cristales

Het Nationale park Serranía de la Macarena waarin de Caño Cristales rivier ligt is een unieke plek in Colombia. Het gebergten ligt namelijk tussen drie zeer grote ecosystemen die wereldberoemd zijn. Namelijk het Andes gebergte, Amazone oerwoud en de minder bekende Eastern Llanos. Mede hierom herbergt het Serranía de la Macarena een uniek ecosysteem dat drie verschillende invloeden heeft. Namelijk de ruwe biodiversiteit die je in het Andes gebergte vindt maar ook het tropische van de Amazone jungle. Daarnaast vind je er ook veel tropisch grasland wat je weer terugvindt in de Eastern Llanos dat één van de grootste gebieden van grasland is in het noorden van Zuid-Amerika. Dankzij dit unieke ecosysteem in Serranía de la Macarena leven er meer dan 420 vogelsoorten, 10 amfibieën, 43 soorten reptielen en maar liefst 8 soort primaten. Dit lijkt misschien niet zoveel in vergelijking met de Amazone maar het gebied is maar 6200 km² groot, net iets groter dan de provincie Gelderland.

Op zoek naar nog meer spectaculaire natuurverschijnselen in Colombia? Neem dan eens een kijkje bij de gigantische rots La Piedra in Guatapé of Tatacoa woestijn.

Afreizen naar Caño Cristales is tegenwoordig gemakkelijk

Caño Cristales rivier Colombia

Omdat Caño Cristales de laatste jaren één van de top natuurlijke bezienswaardigheden in Colombia is geworden is de regenboogrivier goed bereikbaar. Toch moet je er een paar dagen voor uittrekken om hem te bereiken aangezien de gekleurde rivier zeer afgelegen ligt. Het makkelijkste is om vanuit de hoofdstad Bogotá te vliegen (kan ook vanaf Villavicienzo, Medellín en Calí) naar de stad La Macarena om van daaruit een tour te boeken richting de rivier. Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid naar de rivier te lopen maar hierbij is het alleen toegestaan om de paden te volgen. Daarnaast mis je een hoop van de natuur en biodiversiteit die een ervaren gids wel weet te vinden. De beste reistijd voor Caño Cristales is tussen juni en eind november omdat de rivierplantjes dan in bloei staan en het Nationale park geopend is. Wil je een op maat gemaakte rondreis naar Caño Cristales maken dan kan je hiervoor terecht op Betterplaces.nl.

Foto credits www.cano-cristales.com.
Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

6 reacties op “Het wereldwonder Caño Cristales”

  1. ANNEMIE Vercruysse

    Gaan er naartoe in september 2020. Nu al geboekt. Misschien via lokaal bureau daar ? Wat kan je moeilijk boeken, het transport, de accommodatie ? Succes alvast !

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?