Ga naar de inhoud Popayán - Top bezienswaardigheden en reistips - Colombia.nl
Start » Het koloniale Popayán

Het koloniale Popayán

Popayán de Witte Stad
Popayán de Witte Stad

Voor veel reizigers is Popayán een tussenstop in Colombia voor hun reis naar Ecuador of Peru maar door de jaren heen is de stad uitgegroeid tot een echte backpackers hub. De Witte Stad (La Ciudad Blanca) van Colombia noemen de Colombianen Popayán ook wel door de vele wit gekleurde huisjes in het oude centrum. Popayán barst van de onontdekte bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes in de vele restaurantjes wat het tegenwoordig tot een aantrekkelijke bestemming maakt. Het oude centrum is net als Cartagena of Santa Marta een tijdreisje naar een koloniaal verleden. Wij nemen je mee langs de leukste bezienswaardigheden van Popayán.

De Witte Stad van Colombia

Popayán Plaza Central
Popayán Plaza Central

Het oude centrum van de stad is bijna volledig witgekleurd waaraan de stad zijn naam ontleent. De vele koloniale gebouwen sieren het oude plein en zorgen voor een Spaans sfeertje. Toch vinden wij de bijnaam eigenlijk beter passen bij Villa de Leyva want dit dorpje is echt volledig wit, erg klein is het wel. Popayán is een goede uitvalsbasis voor reizigers gezien je vanuit hier vrij snel naar Calí, Pasto (nabij de grens van Ecuador) of de ruïnes van San Agustin kan reizen.

De stad Popayán is volgens vele één van de best bewaarde koloniale stelen van Amerika. De stad is al sinds 1537 de hoofdstad van de provincie Cauca en werd gesticht door Sebastián de Belalcázar. Het was in die tijd een echte handelshub door de gunstige ligging in de Valle de Pubenza wat een belangrijke tussenstop was voor handelaren die reisde over de Panamericana-highway tussen Cartagena en Quito (Ecuador). In die tijd groeide de stad uit tot een waar ijkpunt in het land waar we nu nog een prachtig historisch centrum van kunnen terugzien. Met z’n 236 huizenblokken die allemaal nog uit de tijd van de Spaanse conquistadores stammen is er genoeg te zien.

Popayán
Popayán

Op dit moment is Popayán met z’n 300.000 inwoners een relatief kleine stad maar wel een bekende onder studenten en expats. De gunstige ligging geeft het een zacht klimaat en vanwege de vele reizigers is de gastronomie een paar levels geüpgraded waardoor het in 2005 door UNESCO werd geroemd. Naast dat het er dus erg leuk is kan je er ook mega lekker eten dus!

Check ook zeker even deze video van de gemeente om je nog enthousiaster te maken over Popayán.

Top bezienswaardigheden in Popayán

De top highlights van Popayán zijn allemaal te bezoeken in 1-2 dagen, perfect voor als je dus op doorreis bent naar bijvoorbeeld Ecuador.

#1 Het historische centrum

Popayán in de avond
Popayán in de avond

Ontdekt de prachtige koloniale architectuur in de stad en slenter rustig door de vele kleine straatjes. Straatverkopers zullen je de lekkerste stukken inheems fruit aanbieden voor een paar pesos. Neem even alles op door uit te rusten in Parque Caldas waar je het dagelijkse leven van de Popayánen ziet afspelen. Beklim ook zeker de piramide Morro del Tulcan voor een prachtig uitzicht over het oude centrum.

#2 Bezoek het Museo de Historia Natural

Volgens lokals van Popayán het beste museum van Colombia, of dit echt waar is weet ik niet want het Museo del Oro in Bogota is ook erg gaaf. Maar indrukwekkend is het zeker wel. Museo de Historia Natural vertelt het verhaal van de gigantische biodiversiteit van Colombia. Met z’n 2400 opgezette dieren, 600 mineralen en stenen en ruim 400 archeologische objecten is het zeker geen klein museum. Neem dus minimaal 1-2 uur de tijd om hier rond te dwalen en te leren over de natuur en het land. Veel informatie is helaas wel alleen beschikbaar in het Spaans maar dat mag de pret niet drukken zeker niet voor kinderen.

#3 De kerken van Popayán

Kathedraal van Popayán
Kathedraal van Popayán

Natuurlijk kunnen er in een Spaanse koloniale stad geen kerken ontbreken. In de Witte Stad zijn er daarom ook genoeg te vinden. De mooiste en grootste is de Iglesia de San Francisco maar de oudste is Iglesia La Ermita die stamt uit 1546 niet lang na de stichting van de stad in 1537. Overal waar je kijkt zul je kerken vinden dus bezoek er een paar en je zult verrast zijn over hoe anders ze zijn.

#4 Ontdek het studentenleven in Popayán

Popayán heeft zich in de renaissance en vroege moderne tijd ontwikkelt tot een ware stad van klasse waardoor een goede universiteit niet mocht ontbreken. In 1827 werd door Francisco de Paula Santander de Universidad del Cauca opgericht. De campus is prachtig en ademt historie en rijkdom. Je mag er als buitenstaander niet in maar het is ons gelukt om langs de niet zo oplettende bewaking te sneaken en een kijkje te nemen in de binnentuinen. De stad zelf profiteert mede dankzij de hoog aangeschreven universiteit in Colombia van een levendig studentenleven met veel bars en leuke budget restaurantjes.

#5 Ontdekt de omgeving

páramo velden nabij Popayán
Páramo velden nabij Popayán

Vanuit Popayán gaan er meerdere dagtrips naar bezienswaardigheden in de omgeving. De leukste trips zijn in onze ogen een bezoekje aan het inheemse dorpje Silvia om even te blenden tussen de traditionele kledij van de omgeving. Daarnaast is een bezoekje aan de bijna buitenaardste páramo velden (neotropische alpine ecosystemen) vol met vreemde frailejones (planten) het bewonderen waard. Dit kan op meerdere plekken in de omgeving. Als laatste voor de echte natuurliefhebbers is een bezoek aan het vulkaanpark Park Puracé een echte aanrader. Hier kan je trouwens condor spotten!

Waar overnachten in Popayán?

Aan hotels en hostels in het oude centrum is geen gebrek. Voor elke reizigers is er wel wat te vinden. Wij raden de volgende plekken aan omdat deze naast een heerlijk verblijf ook leuke tours aanbieden in de buurt. Als eerste Hotel Los Portales Inn, een prachtig koloniaal hotel midden in het centrum. Daarnaast het hippe hostel El Caracol, leuke sfeer en een perfecte locatie. Je kan zelfs gratis mee op een wandeltour door het oude centrum. Wil je echt luxe voor een budgetprijs? Dan is het vijf sterren Hotel Dann Monasterio een topper! Perfecte locatie en een prachtig zwembad.

Volgende stop?

Vanuit Popayán reis je gemakkelijk af naar Pasto, San Agustín, de Tatacoa woestijn of natuurlijk naar Ecuador. Alle plekken zijn binnen een dag reizen te bereiken. Vanuit Calí kan je Popayán met de bus bereiken in z’n 2-3 uur.

Veelgestelde vragen over Popayán

Is Popayán een tussenstop waard?

Wij vinden Popayán een prachtige koloniale stad die zeker niet zal teleurstellen. De stad heeft reizigers veel te bieden zoals een prachtig historisch centrum en meerdere toprestaurants tegen budget prijzen. Popayán is om 1-2 dagen door te brengen!

Wat is het klimaat van Popayán?

Doordat de stad op z’n 1760 meter hoogte ligt heeft Popayán voor Colombiaanse begrippen een zacht klimaat. De temperaturen schommelen tussen de 15-25 graden en is het perfect weer voor een citytrip. Regen valt er regelmatig door de ligging in de tropische regionen.

Hoe reis je snel naar Popayán?

Net zoals naar bijna elke grotere stad in Colombia kan je ook naar Popayán vliegen voor een prikkie met een binnenlandse vlucht. Vanuit Bogota ben je er binnen 1,5 uur. Geen zin om te vliegen? Pak dan de bus van Calí en reis binnen 2-3 uur naar Popayán.


Hulp nodig met je reis?