Ga naar de inhoud Salento - wandelen in Valle de Cocora en kolibries spotten - Colombia.nl
Start » Salento is het hart van de koffieregio

Salento is het hart van de koffieregio

Salento Colombia
Koffieplantages nabij Salento

Salento ligt in de Zona Cafetera (Eje Cafetero), oftewel de Koffiedriehoek van Colombia. Deze beroemde “driehoek” wordt gevormd door de steden Pereira, Manizales en Armenia. En te midden van die steden vind je het pittoreske dorpje Salento. Salento is een geliefde plek voor zowel buitenlandse bezoekers als Colombianen om drukke steden als Bogotá, Medellín of Calí even te ontvluchten en van de prachtige natuur te genieten. Of om van een verse kop Colombiaanse koffie te genieten natuurlijk.

Cocora Vallei in Salento
Cocora Vallei in Salento

Het dorpje Salento

Het dorp Salento bestaat uit slechts een paar straten en alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. De straten vormen een vierkant gevormd dorp, met een centraal plein genaamd Plaza Bolívar (zoals bijna elk plein in Colombia haha). Vergeet niet je camera mee te nemen, want de meeste huizen in het dorp zijn erg kleurrijk net als in het dorpje Guatapé.

Hoofdstraat Calle Real van Salento
Hoofdstraat Calle Real van Salento

Salento heeft misschien het imago van een slaperig bergdorp, maar niets is minder waar. Je zult verrast zijn wat er hier allemaal te doen is. Aan het einde van de hoofdstraat Calle Real vind je een uitzichtpunt, Mirador Alto de la Cruz. Hier boven te zien op de foto Na een kleine klim geniet je hier van een adembenemend uitzicht en met wat geluk van de beste zonsondergangen in Salento.

Trucha forel van de gril
Trucha forel van de gril

Een typisch streekgerecht dat je in veel restaurants in Salento vindt is forel. Vraag of je “trucha” mag proberen in een van de restaurants in bijvoorbeeld de hoofdstraat of op het plein, echt een typisch Colombiaans gerecht. Ook hier en daar op de de gril te vinden bij streetfood kraampjes natuurlijk!

Bezienswaardigheden van Salento

Salento gebouwen
Kleurrijke gebouwen in Salento

Salento is voor backpackers en reizigers van binnen en buitenland door de jaren heen een populaire bestemming geworden. Hierdoor is er meer dan genoeg te doen om enkele dagen te verblijven ookal is het dorpje maar klein. Maar waar de meeste reizigers voor komen is natuurlijk Valle de Cocora.

#1 Wandelen in Valle de Cocora

Valle de Cocora
Valle de Cocora

De #1 bezienswaardigheid in Salento is by far de Valle de Cocora. Het dorpje is eigenlijk vooral door deze vallei zo aantrekkelijk voor toeristen geworden en dient nu als toegangspoort tot dit natuurfenomeen.

Valle de Cocora ligt enkele kilometers van Salento vandaan. De vallei is gemakkelijk te bereiken met speciale jeeps die vanaf het centrale plein Plaza Bolívar van Salento vertrekken. Deze jeeps worden ook wel Willies genoemd. De jeeps vertrekken meestal wanneer er genoeg mensen mee willen gaan naar de vallei. Als je tussen 7 en 9 uur ’s ochtends aanwezig bent hoef je niet lang te wachten om te vertrekken.

Willies Valle de Cocora Salento
Willies Valle de Cocora Salento

Het is ook mogelijk om het stuk van Salento naar de vallei te wandelen, al moet je wel rekening houden met een wandeltocht van zo’n twaalf kilometer. De Valle de Cocora ligt midden in het Nationale park Los Nevados National Natural Park en is zeker één van de mooiste bezienswaardigheden in Colombia.

Quindío waspalm in Valle de Cocora
Quindío waspalm in Valle de Cocora

In Valle de Cocora groeit de nationale boom van Colombia; de Quindío waspalm die tot wel zestig meter hoog kan worden. De palmen hebben dan ook een grote aantrekkingskracht op bezoekers. Het is niet noodzakelijk om met een gids door Valle de Cocora te lopen. De bewegwijzering is namelijk duidelijk en bovendien zijn er niet veel splitsingen in de weg.

Beslis van tevoren of je de korte of de lange wandeling wilt maken. Het zandpad dat rechtdoor loopt gaat direct naar de groene vallei met de hoge palmbomen. Na ongeveer een kilometer kom je de palmbomen al tegen. Voor de lange route moet je rechtsaf, langs een hek. Deze route maakt een ronde loop door de vallei en is meer dan twaalf kilometer lang. Je wandelt dan onder meer door de jungle, langs rivieren en watervallen en voorbij prachtige uitzichtpunten over de vallei. Een gemiddelde bezoeker doet ongeveer 5 tot 6 uur over deze wandeling. Wij kunnen deze langere looproute door de Cocora vallei aanraden.

Kolibrie in Colombia Salento
Kolibrie in Colombia Salento

Mocht je de tocht nog iets langer willen maken, dan is het een aanrader om een stukje om te lopen en Acaime Nature Reserve te bezoeken. Je betaalt 4.000 Colombiaanse pesos voor de entree, maar dan mag je wel een gratis drankje bestellen. Wil je iets bijzonders en typisch Colombiaans proeven? Kies dan voor de chocolademelk met kaas, oftewel “chocolate con queso”.

Bovendien is Acaime een van de beste plekken in de vallei, zo niet in Colombia, om kolibries te spotten. Dit kleine wonderlijke vogeltje slaat wel 15 tot 80 slagen per seconden met zijn vleugeltjes. Daarnaast zijn de kolibries prachtig gekleurd en zijn met hun merkwaardig lange snavel een waar wondertje van de natuur.

#2 Beroemde koffieplantages bezoeken

Finca El Ocaso Salento
Finca El Ocaso Salento

Zoals eerder geschreven ligt Salento in de koffieregio van Colombia, dus het is voor de hand liggend dat een bezoek aan een koffieboerderij, oftewel een finca, niet kan uitblijven. Vanaf het centrum van Salento kun je met een jeep naar een van de nabijgelegen finca’s rijden, maar het is zeker geen straf om hier zelf naartoe te wandelen. Diverse boerderijen liggen op ongeveer een uur wandelen van Salento vandaan. Op de meeste koffieboerderijen krijg je een rondleiding en wordt het koffieproces van boon tot gevulde kop uitgelegd.

Houd er wel rekening mee dat niet alle rondleidingen in het Engels kunnen worden gegeven dus een basiskennis van Spaans is erg handig. Enkele interessante koffieboerderijen zijn Finca Don Eduardo, The Plantation House, Finca Don Elias en Finca El Ocaso.

#3 Slenteren door het oude centrum

Oude centrum van Salento
Oude centrum van Salento

Het dorpje is klein maar neem zeker even de tijd om rond te wandelen. De houten kolonialen gebouwen en huisjes in alle kleuren van de regenboog zullen zeker niet teleurstellen. Ontdek de lokale haute cuisine en laat je meeslepen door het relaxte Colombiaanse leventje van het platteland door de locals te bewonderen met een biertje vanaf Plaza Bolívar. Hier vind je tevens ATMs en kleine supermarktjes. Als afsluiter van de dag loop je naar het uitzichtpunt Alto de la Cruz voor een prachtige zonsondergang.

#4 Speel een potje tejo met locals

Een van de populairste sporten in Colombia is tejo. Ook in Salento is het een geliefde sport die vaak wordt gespeeld. De sport heeft wat weg van jeu de boules (pétanque). De speler gooit een kleine schijf richting een bak met klei, waarin objecten in verschillende maten, gevuld met buskruit, liggen. Het spel gaat gepaard met veel luide knallen en de ongeschreven regel is dat er altijd bier moet worden gedronken tijdens het spelen. In Salento kun je onder andere bij Beta Town en bij Los Amigos een potje tejo spelen. Erg leuke activiteit en de Colombianen vinden het prachtig!

Heerlijk overnachten in Salento?

Hotels in Salento
Hotels in Salento

Salento is niet groot, maar toch zijn er veel accommodaties in het dorp te vinden. Wie in het hart van Salento wil overnachten is in Hostal El Jardin aan het goede adres. Bovendien geniet je hier van een mooi uitzicht over de omgeving van het dorp. Maar wie in Salento overnacht kan eigenlijk het beste gaan voor een overnachting op een koffieboerderij, oftewel een finca. Enkele voorbeelden van prachtige accommodaties op idyllische locaties zijn La Serrana en Plantation House.

Hoe kan je het beste reizen naar Salento?

Salento ligt centraal in Colombia, in de koffieregio. Het dorp is te vinden op de weg tussen Armenia en Pereira. Vanaf de grotere steden zoals Medellín en Bogotá gaan er bussen naar Armenia en Pereira. Houdt er rekening mee dat er regelmatig mensen misselijk worden op de weg van Medellín naar het koffiegebied, omdat de route door een bergachtig gebied loopt. Beide steden hebben bovendien een vliegveld, waardoor je het koffiegebied ook kunt bereiken per vliegtuig.

Vanaf Pereira is het ongeveer een uur met de bus naar Salento die de gehele dag door vertrekken. Vanaf Armenia ongeveer drie kwartier reizen en deze bussen vertrekken slechts een paar keer in de ochtend, dus check van tevoren goed de vertrektijden. Mocht je de bus gemist hebben, dan kun je de bus tussen Armenia en Pereira nemen en aan de buschauffeur vragen of je uit mag stappen bij restaurant El Roble. Vanaf dit kruispunt zul je dan nog wel een taxi moeten nemen naar Salento, waardoor dit een duurdere optie is.

Liefhebbers van zwaardere wandeltochten reizen vanaf Salento vaak door naar de bergen van Parque Nacional Natural Los Nevados.

What’s next?

Dankzij de centrale ligging in Colombia is Salento erg gemakkelijk te bereiken vanaf meerdere plekken. Afhankelijk vanaf welke kant je reist is het na Salento handig om door te reizen naar Calí, Bogota of Medellín.

Veelgestelde reizigersvragen

Hoeveel dagen verblijven in Salento?

Wij denken dat twee volle dagen voldoende zijn in Salento, dan kan je op één dag rustig gaan hiken in Valle de Cocora en de volgende dag een koffie plantage bezoeken. Daarnaast zal het dorpje je niet teleurstellen gezien er genoeg vertier is.

Hoe is het klimaat in Salento?

Salento ligt op een hoogte van 1895 meter en kent daarom een gematigd tropisch klimaat. Waardoor het zachte winter en zomers kent maar de vochtigheid erg hoog is. Gemiddeld is de temperatuur rond de 22°C, erg aangenaam!

Hoe reis je gemakkelijk naar Salento?

Bijna alle reizen naar Salento gaan via Armenia of Pereira. Vanaf Bogota duurt de rit ongeveer 7 uur met de bus waarna je overstap in Armenia om vervolgens nog een uurtje door te reizen naar Salento. Bolivariano is een veilige en fijne bus operator.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

3 reacties op “Salento is het hart van de koffieregio”

  1. Aanvulling: vanaf Pereira vertrekken de busjes de hele dag. Wij hebben de bus van 17.30 genomen dus ze vertrekken niet alleen in de ochtend!

  2. Tips voor : van San Gil naar Salento ? Ik heb horen spreken van ‘ la pastora ‘ , zou daar bij Valle de cocora moeten zijn….enig idee ? alvast dank .

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?