Salento is het hart van de koffieregio

Salento Colombia

Salento ligt in de Zona Cafetera (Eje Cafetero), oftewel de Koffiedriehoek van Colombia. Deze “driehoek” wordt gevormd door de steden Pereira, Manizales en Armenia. En te midden van die steden vind je het pittoreske Salento. Salento is een geliefde plek voor zowel buitenlandse bezoekers als Colombianen om drukke steden als Bogotá, Medellín of Calí even te ontvluchten en van de prachtige natuur te genieten. Of om van een goede kop koffie te genieten natuurlijk.

Cocora Vallei in Salento

Het dorp bestaat uit slechts een paar straten en alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. De straten vormen een vierkant gevormd dorp, met een centraal plein genaamd Plaza Bolívar. Vergeet niet je camera mee te nemen, want de meeste huizen in het dorp zijn erg kleurrijk net als in het dorpje Guatapé. Salento heeft misschien het imago van een slaperig bergdorp, maar niets is minder waar. Je zult verrast zijn wat er hier allemaal te doen is. Aan het einde van de hoofdstraat Calle Real vind je een uitzichtpunt, Mirador Alto de la Cruz. Na een kleine klim geniet je hier van een adembenemend uitzicht en met wat geluk van de beste zonsondergangen in Salento. Een typisch streekgerecht dat je in veel restaurants in Salento vindt is forel. Vraag of je “trucha” mag proberen in een van de restaurants in bijvoorbeeld de hoofdstraat of op het plein, echt een typisch Colombiaans gerecht.

Spot gigantische palmbomen en kolibries in de Valle de Cocora nabij Salento

Een van de populairste sporten in Colombia is tejo. Ook in Salento is het een geliefde sport die vaak wordt gespeeld. De sport heeft wat weg van jeu de boules (Pétanque). De speler gooit een kleine schijf richting een bak met klei, waarin objecten in verschillende maten, gevuld met buskruit, liggen. Het spel gaat gepaard met veel luide knallen en de ongeschreven regel is dat er altijd bier moet worden gedronken tijdens het spelen. In Salento kun je onder andere bij Beta Town en bij Los Amigos een potje tejo spelen. Erg leuke activiteit en de Colombianen vinden het prachtig!

Beroemde koffieplantages bezoeken

Salento ligt in de koffieregio, dus het is voor de hand liggend dat een bezoek aan een koffieboerderij, oftewel een finca, niet kan uitblijven. Vanaf het centrum van Salento kun je met een jeep naar een van de nabijgelegen finca’s rijden, maar het is zeker geen straf om hier zelf naartoe te wandelen. Diverse boerderijen liggen op ongeveer een uur wandelen van Salento vandaan. Op de meeste koffieboerderijen krijg je een rondleiding en wordt het koffieproces van boon tot gevulde kop uitgelegd. Houd er wel rekening mee dat niet alle rondleidingen in het Engels kunnen worden gegeven dus een basiskennis van Spaans is erg handig. Enkele interessante koffieboerderijen zijn Finca Don Eduaro, The Plantation House, Finca Don Elias en Finca El Ocaso.

Wandelen in Valle de Cocora

Valle de Cocora

Valle de Cocora ligt enkele kilometers van Salento vandaan. De vallei is te bereiken met speciale jeeps die vanaf het centrale plein van Salento vertrekken. Deze jeeps worden ook wel Willies genoemd. De jeeps vertrekken meestal wanneer er genoeg mensen mee willen gaan naar de vallei. Als je tussen 7 en 9 uur ’s ochtends aanwezig bent hoef je niet lang te wachten om te vertrekken. Het is ook mogelijk om het stuk van Salento naar de vallei te wandelen, al moet je wel rekening houden met een wandeltocht van zo’n twaalf kilometer. De Valley Cocora ligt midden in het Nationale park Los Nevados National Natural Park en is zeker een van de mooiste bezienswaardigheden in Colombia.

Willies Valle de Cocora Salento

In Valle de Cocora groeit de nationale boom van Colombia; de Quindío waspalm die tot wel zestig meter hoog kan worden. De palmen hebben dan ook een grote aantrekkingskracht op bezoekers. Het is niet noodzakelijk om met een gids door Valle de Cocora te lopen. De bewegwijzering is namelijk duidelijk en bovendien zijn er niet veel splitsingen in de weg. Beslis van tevoren of je de korte of de lange wandeling wilt maken. Het zandpad dat rechtdoor loopt gaat direct naar de groene vallei met de hoge palmbomen. Na ongeveer een kilometer kom je de palmbomen al tegen. Voor de lange route moet je rechtsaf, langs een hek. Deze route maakt een ronde loop door de vallei en is meer dan twaalf kilometer lang. Je wandelt dan onder meer door de jungle, langs rivieren en watervallen en voorbij prachtige uitzichtpunten over de vallei. Een gemiddelde bezoeker doet ongeveer 5 tot 6 uur over deze wandeling. Wij kunnen deze tocht door de Cocora vallei aanraden.

Kolibrie in Colombia Salento

Mocht je de tocht nog iets langer willen maken, dan is het zeker een aanrader om een stukje om te lopen en Acaime Nature Reserve te bezoeken. Je betaalt 4000 Colombiaanse pesos voor de entree, maar dan mag je wel een drankje bestellen. Wil je iets bijzonders en typisch Colombiaans proeven? Kies dan voor de chocolademelk met kaas, oftewel “chocolate con queso”. Bovendien is Acaime een van de beste plekken in de vallei, zo niet in Colombia, om kolibries te spotten. Dit kleine wonderlijke vogeltje slaat wel 15 tot 80 slagen per seconden met zijn vleugeltjes. Daarnaast zijn de kolibries prachtig gekleurd en zijn met hun merkwaardig lange snavel een waar wondertje van de natuur.

Heerlijk overnachten in Salento?

Salento is niet groot, maar toch zijn er diverse accommodaties in het dorp te vinden. Wie in het hart van Salento wil overnachten is in Hostal El Jardin aan het goede adres. Bovendien geniet je hier van een mooi uitzicht over de omgeving van het dorp. Maar wie in Salento overnacht kan eigenlijk het beste gaan voor een overnachting op een koffieboerderij, oftewel een finca. Enkele voorbeelden van prachtige accommodaties op idyllische locaties zijn La Serrana en Plantation House.

Hoe kan je het beste reizen naar Salento?

Salento ligt centraal in Colombia, in de koffieregio. Het dorp is te vinden op de weg tussen Armenia en Pereira. Vanaf de grotere steden zoals Medellín en Bogotá gaan er bussen naar Armenia en Pereira. Houd er rekening mee dat er regelmatig mensen misselijk worden op de weg van Medellín naar het koffiegebied, omdat de route door een bergachtig gebied loopt. Beide steden hebben bovendien een vliegveld, waardoor je het koffiegebied ook kunt bereiken per vliegtuig.

Vanaf Pereira is het ongeveer een uur met de bus naar Salento die de gehele dag door vertrekken. Vanaf Armenia ongeveer drie kwartier reizen en deze bussen vertrekken slechts een paar keer in de ochtend, dus check van tevoren goed de vertrektijden. Mocht je de bus gemist hebben, dan kun je de bus tussen Armenia en Pereira nemen en aan de buschauffeur vragen of je uit mag stappen bij restaurant El Roble. Vanaf dit kruispunt zul je dan nog wel een taxi moeten nemen naar Salento, waardoor dit een duurdere optie is. Liefhebbers van zwaardere wandeltochten reizen vanaf Salento vaak door naar de bergen van Parque Nacional Natural Los Nevados.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

3 REACTIES
 • Loes
  Beantwoorden

  Aanvulling: vanaf Pereira vertrekken de busjes de hele dag. Wij hebben de bus van 17.30 genomen dus ze vertrekken niet alleen in de ochtend!

  1. Colombia.nl
   Beantwoorden

   Hoi Loes! Bedankt voor de update ik ga het gelijk aanpassen 🙂 alweer een tijdje geleden dat we hier zijn geweest!

 • kathleen
  Beantwoorden

  Tips voor : van San Gil naar Salento ? Ik heb horen spreken van ‘ la pastora ‘ , zou daar bij Valle de cocora moeten zijn….enig idee ? alvast dank .

Geef een reactie

Hulp nodig met je reis?