Ga naar de inhoud Festivals in Colombia (kalender per maand) - Colombia.nl
Start » Reistips Colombia » Festivals in Colombia

Festivals in Colombia

Festivals in Colombia

Een overzicht van belangrijke data voor de leukste festivals in Colombia. We hebben ze allemaal per maand op een rij gezet. Sommige zijn wereldberoemd zoals Feria de Cali en andere hebben alleen lokale bekendheid vergaard door de jaren heen. Dit maakt de festivals zeker niet minder leuk want de Colombianen houden wel van een goed feestje!

Januari

Carnaval de blancos y negros

In begin januari kun je in Pasto genieten van het carnaval van Blancos y Negros wat inmiddels cultureel erfgoed is op de lijst van UNESCO. Het staat bekend om folklorische straatparades met uitbundige praalwagens met een knipoog naar het historische verleden in tijden van de kolonisatie van Colombia.

Februari

Colombia birdfair

Colombia is een paradijs voor vogelaars omdat je er maar liefst 20% van alle vogels die er ter wereld bestaan kunt spotten! Het is daarom ook niet gek dat er steeds meer aandacht is voor ecotoerisme en met name birdwatching. In Cali is er daarom rond midden februari de Colombia birdfair. Verschillende sprekers zullen presentaties geven en er worden excursies georganiseerd. In de nabij gelegen natuurgebieden als laguna de sonso kan men rond de 370 verschillende vogelsoorten spotten. Maar zelfs in de stadsparken van Cali zelf kun je al heel bijzondere vogeltjes vinden, mits je met een kenner op pad gaat!

Maart

Carnaval de Barranquilla

Carnaval de Barranquilla in Colombia

In eind februari of begin maart wordt er in Barranquilla één van de grootste carnavals feesten van de wereld gevierd. Dit Caribische feest duurt vier dagen en nachten bestaande uit spectaculaire straatparades en ongenaakbare feesten. Deze Caribische stad van bijna 1.5 miljoen inwoners veranderd deze week in een grote feestende massa. Traditionele dansen met Afrikaanse invloeden als “la danza del Congo” “el Mapale” en Champeta zijn te zien in de vele kleurrijke straatparades. De slogan van het carnaval is Quien lo vive es quien lo goza! Hoewel bijna elke Colombiaan uit kijkt naar dit feest komen er nog haast geen buitenlandse toeristen op af. Het is dus echt een buitenkansje om dit traditionele feest mee te maken als een van de weinige toeristen.

Festival Iberoamericano del theatro

Cultuurliefhebbers kunnen er niet omheen. In maart organiseert Bogotá een van de grootste theater evenementen van de Spaanssprekende wereld. Gedurende ruim twee weken openen de ruim  20 theaters van Bogota hun deuren om uiteenlopende internationale theatervoorstellingen te laten zien.

Festival internacional de cine de Cartagenia de Indias

Vanaf eind februari tot begin maart vindt het “Festival internacional de cine de Cartagenia de Indias” het oudste cinema event van Zuid Amerika te Cartagena plaats. Met name het Colombiaanse cinema wordt hierin gesteund. Voor de arthouse film liefhebber is dit een uniek event.

Semana Santa

Paasfeesten in Colombia

Pasen wordt in Colombia uitgebreid geleefd en heet semana santa of wel de heilige week. In tegenstelling tot de 1e en 2e paasdag in Nederland of België duurt semana santa een hele week. Officiële feestdagen zijn meestal wel de paasgen, respectievelijk jueves y viernes santo. Traditionele processies zijn te zien in onder andere Tunja en Chiquinquira. Colombianen gebruiken lange weekenden voor familie bezoeken, houd er dus rekening mee dat er enorme files staan rond de paasdagen.

April

Feria del libro

Elk jaar wordt in Bogota in Corferias la Feria del libro georganiseerd. Dit is een literair evenement wat veel bezoekers trekt. Colombia kent een groot aantal gerenomeerde schrijvers met als een van de bekendste Gabriel Garcia Marquez en German Castro Caycedo. Feria del libro is een aanrader voor degene die een aardig woordje Spaans lezen en meer willen weten over literair Colombia. Soms vindt Feria Internacional del Libro ook plaats in mei.

Mei

Er zijn wel enkele festivals en feestje in mei maar allemaal zeer kleinschalig.

JuniW

Festival del Bambuco

Het mooiste carnaval van het zuiden van Colombia  zijn de feesten van San Pedro en San Juan in Huila. Vanaf midden juni tot begin juli wordt het Festival del Bambuco gevierd. De grote evenementen als optredens en optochten zijn in Neiva. Op San Juan zelf zijn er veel kleinere orkesten in heuse volksfeesten in de omringende dorpjes.

Juli

Net als mei is de maand juli een rustige feestmaand. Google vooral even op wat lokale festivals zoals foodfestivals of dansfeestjes want die zijn er genoeg!

Augustus

Festival de los vientos y las cometas Villa de Leyva

In het weekend van midden augustus vindt het jaarlijkse vliegerfestival van Colombia plaats in Villa de Leyva wat rond de 50.000 bezoekers trekt. Vliegeraars vanuit heel het land concurreren met elkaar voor de mooiste vlieger. Een spectaculair gezicht in een van de mooiste dorpjes van Colombia.

Feria de las Flores Medellin

Feria de Las Flores Medellin

Het Carnaval van Medellin vindt elk jaar plaats ergens begin augusuts. La Feria de las Flores de naam zegt het al, staat bekend om de uitbundige optochten van Colombianen die bloemstukken van tot wel 70kg op hun rug door de stad dragen. Ook is er een optocht van oldtimers en natuurlijk muziek, dans en spektakel. Misschien wel het leukste festival van Colombia?

September

El mes de amor y Amistad

September is voor de Colombianen El mes de amor y Amistad oftewel de maand van de liefde en de vriendschap. Waar in Nederland valentijn wordt gevierd met wellicht een bloemetje of een aardigheidje op 14 februari trekken de Colombianen hier rustig een hele maand voor uit, romantisch als ze zijn. De lokale middenstand besteed hier ook ruimschoots aandacht aan, kijk dus uit naar mooie promos, speciale concerten en andere evenementen.

Oktober

Halloween

Op 31 oktober vieren de Colombianen Halloween, een traditie overgewaaid uit Amerika. De Colombianen nemen Halloween echter bloedserieus en gaan helemaal op in deze uitbundige verkleedpartij.

Oktoberfest

Een ander overgewaaid feest is het Oktoberfest vanuit Duitsland. Biermaker Club Colombia speelt hier sinds 2013 op in door niet alleen een speciaalbiertje tijdelijk uit te geven onder de naam “Club Colombia Oktoberfest” maar er een landelijk festival van te maken. In steden als Medellin, Cali, Bogota en Cartagena worden er concerten gegeven en zijn er marktkraampjes met foodtrucks en artesanias.

De kamer van koophandel tussen Duitsland en Colombia organiseerd overigens elk jaar in Bogota een Oktoberfest en een kerstmarkt. Dus mocht je verlangen naar een westers kerstfeest dit is je kans!

November

November is een relatief saaie maand met betrekking tot feestjes en festivals. Dit komt omdat de decembermaand propvol zit met de meest uitbundige feesten die je maar kan bedenken.

December

Lichtfestivals door heel het land

Lichtfestivals in Colombia

December is ook in Colombia de feestmaand van het jaar. Kerst en Oud en Nieuw worden uitbundig gevierd. Veel Colombianen trekken de feestdagen richting de dorpjes “los pueblitos” waar je veel folklore kunt vinden in de vorm van dans, muziek, prachtige versieringen en een ongekende hoeveelheid vreugde.

In het hele land worden de steden vanaf rond 10 december tot en met begin januari geheel versierd met verlichting. Medellin heeft de faam van de stad met de mooiste verlichtingen en lichtshows langs haar rivier. Bogota geeft traditioneel een licht en vuurwerkshow op la Plaza Bolivar, in 2017 werd deze uitgevoerd door een Franse partij genaamd Groupe F die ook verantwoordelijk is geweest voor lichtshows tijdens de Olympische spelen. 

Vlak tevens de dorpjes van Boyaca niet uit, de rijke gemeenten in deze provincie investeren een hoop geld in de versiering van hun Boyaca. De nadruk ligt op het monument Puente de Boyaca wat vaak adembenemend gedecoreerd wordt. Een aanrader is om een tour rond deze mooi verlichte dorpjes te maken.

Aguinaldo

De feesten van Boyaca genaamd Aguinaldo vinden elk jaar in Tunja plaats. De nadruk ligt op een reeks concerten met elke dag een ander tema/muziekstijl op het plaza Bolivar. Dit zijn 5 opeenvolgende spectaculaire feestnachten in de week voor kerst met nationale en internationale artiesten. Hier kun je gratis kennis maken met de vele muziekstijlen die het land rijk is als; vallenato, salsa en musico popular. Ook is er een avond met rock en wereldmuziek. Omdat Tunja een studentenstad is, is het meerendeel van het publiek rond de 20. De concerten zijn in de openlucht en het is er zeer veilig.

Feria de Cali

Festival Feria de Cali

De hoofdstad van de Salsa is “the place to be” tussen kerst en oud en nieuw. Cali swingt met straatparades, dansshows, en concerten tijdens la Feria de Cali. Zowel nationale als internationale grootheden van de salsa wereld komen hier ieder jaar massaal naar toe. Cali heeft haar eigen salsa stijl die herkenbaar is aan haar acrobatiek en de razendsnelle pasjes.  Alleen de openingsoptocht op de autopista Suroriental kende in 2017 al meer dan 3.000 dansers. Buiten de superconcerten zijn de evenementen gratis te bezoeken, la Feria de Cali is van 25 december tot en met 30 december. Onmisbaar voor de salsaliefhebbers. Klassieke nummers die gecomponeerd zijn voor la feria zijn Oige mire vea – Orquesta Guayacan en Cali Pachanguero van Grupo Niche.


Hulp nodig met je reis?