Ga naar de inhoud De mooiste plekjes in het bergachtige Boyacá - Colombia.nl
Start » Het bergachtige Boyacá

Het bergachtige Boyacá

Ten noorden van Bogotá op een hoogte van ruim 2.700m ligt de provincie Boyacá, een binnenlands berggebied met een landschap dat doet denken aan Zwitserland. Als je op zoek bent naar prachtige koloniale gebouwen en kathedralen uit de tijd van Simón Bolívar dan is Boyacá een absolute aanrader. Bovendien is het er rustig en veilig. De Boyacanen hebben een mentaliteit die tezamen met de mentaliteit van de Bogotánen het meest lijkt op de Nederlandse. Afspraak is afspraak en toerisme is hier goed georganiseerd. Kortom, een perfect gebied om in aanraking te komen met de echté Colombiaanse cultuur.

De unieke cultuur in Boyacá

Boyacá provincie Colombia

Boyacá is de plek om koloniaal Colombia te ontdekken. Je kunt hier dwalen door de oudheid in de mooiste dorpjes van het land als; Villa de Leyva, Raquira, en Mongui. De oorspronkelijke bewoners van Boyacá zijn de Muisca Indianen. Dit zie je nog duidelijk terug in het uiterlijk van de hedendaagse bevolking. Zij houden daarnaast nog veel tradities in ere als het maken van de unieke “artesanias”. Als je daarom authentiek handwerk uit Colombia wilt hebben ga dan voor de Ruana’s of het aardewerk naar Raquira. In Colombia maken ze onderscheid tussen verschillende soorten Poncho’s. De dikkere varianten die gedragen worden in de cordilleras (bergketens) heten Ruana’s en de dunne versie die vaak over de schouder als versiering word gedragen noemen ze Poncho. Boyacá is perfect voor leuke en unieke souvenirs uit het land.

Dit zijn mooiste plekjes Boyacá

We hebben de mooiste plekjes van Boyacá op een rij gezet die eigenlijk allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken op een rondreis door Colombia. Welke vind jij het leukste?

Het vergeten koloniale dorpje Mongui

Weinig mensen weten van het bestaan van Mongui, één van de best bewaarde koloniale dorpjes daterend uit begin zestienhonderd. Het decor van witte huisjes en authentieke straatjes is adembenemend. Op het centrale plein bevinden zich de “Basilica Menor de la Sagrada Familia” en het “Convento Franciscano” welke allebei een bezoek verdienen. Dit kan overigens geheel gratis. Een andere bezienswaardigheid is de brug “Calicanto” die gebouwd is om de rivier El Morro over te steken. Aan weerszijden van de brug staan twee prachtige koloniale villa’s. De ene villa is een woonhuis van een Frans echtpaar het andere huis is gebouwd in opdracht van een Colombiaanse smaragden-handelaar en functioneert nu als hotel.

Paramo de Oceta

Boyacá Colombia Paramo de Oceta

Vanaf Mongui kun je met een privé gids voor nog geen €20 euro “el Paramo de Oceta” bezoeken. Dit is een beschermd natuurpark welke een belangrijke functie heeft voor de watervoorziening van het land. Colombia is het land met de meeste Paramo’s: een uniek ecosysteem bestaande uit bijzondere planten als: Frailejones die water absorberen vanuit de wolken. Zoals gletsjers de bron zijn voor rivieren zo zijn de Paramo’s de bron voor vele Colombiaanse rivieren. De Muisca’s beschouwden el Paramo de Oceta als een heilige plek die het equilibrium in de cosmos bewaarde. Dit is niet gek want als je door dit spectaculaire gebied loopt waan je, je in een totaal andere wereld. Leuke wandeltip voor Paramo de Oceta; voor de gevorderde wandelaar is het enkele uren lopen (continu berg opwaarts) naar La Laguna Negra: één van de mooiste bergmeren van Boyacá. Als je geluk hebt kun je onderweg herten zien, condors en verscheidene soorten kolibries. Zorg voor goede kleding, voldoende water & eten. Het klimaat is ruig. Zo kan de temperatuur binnen enkele uren van 20 graden naar 5 graden dalen. Interesse in nog meer Nationale Parken van Colombia?

Raquira voor al je aardewerk

Raquira Boyacá

Tijdens een bezoek aan Boyacá kun je niet om Raquira heen, dit dorpje is de plek om aardewerken potten en andere souvenirs te kopen. De kleurrijke straatjes van Raquira zijn prachtig om doorheen te lopen. Je kunt hier ook workshops volgen om zelf op traditionele wijze potten te bakken. Raquira is een ideale stop om vervolgens door te reizen naar Villa de Leyva.

Het beroemde Villa de Leyva

Villa de Leyva Boyacá

Villa de Leyva is het toeristische centrum van Boyacá. Je zult hier veel touroperators vinden die allerlei opties aanbieden die bijzonder de moeite waard zijn. Zoals bijvoorbeeld bergbeklimmen, paardrijden, quad-rijden en zelfs het observeren van sterren in El Observatorio Astronomico de Zaquencipa. Op een steenworp afstand van het Plaza Mayor is een verzameling van allerlei uitstekende restaurants met internationale standaarden qua aanbod en kwaliteit. Meer over het witte dorje is te lezen in dit artikel over Villa de Leyva.

Chiquinquirá & Moniquirá

Vanuit Villa de Leyva kan een tochtje gemaakt worden naar Chiquinquirá en Moniquira, twee prachtige dorpjes die zeker niet onder doen voor Villa de Leyva en waar een stuk minder toeristen zijn. In Chiquinquirá staat één van de belangrijkste kerken van het land; La Basilica de Nuestra Señora del Rosario.

De hoofdstad Tunja

Tunja Boyacá Colombia

Tunja is de hoofdstad van Boyacá. Het is een rustig dorpje dat doet denken aan de wijk Candelaria in Bogotá. Het is er veilig en aangenaam voor toeristen. Enkele bezienswaardigheden zijn el Plaza Mayor met daaraan twee historische hoogtepunten welke je beslist niet mag missen namelijk: La Catedral de Tunja en la Casa Del Fundador. Bovendien wemelt het er van de kerken zo kun je een route lopen en de Iglsesia Santo Domingo, la Catedral de Tunja, la Santa Clara Real en el Santuario de la Virgen del Topo bekijken.

Leuke reistip: La Casa del Fundador is letterlijk het huis van Gonzalo Suárez Rendón de stichter van Tunja. Dit huis is geheel in tact en in originele staat. Je kunt een rondleiding krijgen door het historische pand en zo een kijkje nemen in het leven en de rijkdom van de Spaanse veroveraars. Dit is vrij uniek en meer dan de moeite waard om wat kennis op te doen over de cultuur en historie van de provincie en plaats. Daarnaast is het gratis, een vrijwillige fooi is echter wel op zijn plaats.

Lago de Tota

Op 3100 meter hoogte ligt het bijzondere meer Lago de Tota. Met haar witte stranden omringt door de bergtoppen van el Cordillera Oriental is Playa Blanca een spectaculaire bestemming. Geniet van het uitzicht en de geur van Eucalyptusbomen die rondom het meer tegen de berghellingen groeien. De natuur in deze omgeving is overweldigend en er is een ruim aanbod aan goede visrestaurants met een uitzicht op het meer. Voor overnachtingen kun je het beste terecht in Aquitania. Dit is een wandelbestemming die zeker niet overgeslagen mag worden door wandelaars!

Dit artikel is geschreven door: Lennart Uitzetter


Hulp nodig met je reis?