Ontspannen en op avontuur in Minca

Bergdorpje Minca Colombia

De Caribische kust van Colombia heeft een grote aantrekkingskracht op strandliefhebbers, maar ook avonturiers en liefhebbers van natuur zullen zich hier thuis voelen. Het bergdorp Minca, niet ver van de havenstad Santa Marta vandaan, ligt op een hoogte van zeshonderd meter in de bergen. Hierdoor is dit een perfecte plaats om verkoeling te zoeken als het te heet wordt aan de kust. Je kunt Minca in één dag bezoeken, maar aangezien er redelijk wat te ontdekken is in de omgeving van dit bergdorp kun je het beste voor een meerdaags bezoek gaan!

Minca, een paradijs voor natuurliefhebbers

Doordat Minca lange tijd in handen was van de Colombiaanse guerrilla’s was het niet toegankelijk voor reizigers of gewone Colombianen, de inwoners uitgezonderd. Maar tegenwoordig is het natuurrijke Minca veilig en een avontuur om te ontdekken. Wie dus op zoek is naar een relatief onontdekt stukje Colombia is hier op de juiste plek. Minca bestaat uit slechts een paar straten en is nog erg in ontwikkeling. Er zijn bijvoorbeeld bijna geen plekken in het dorp waar je Wi-Fi kunt gebruiken en de zandwegen overstromen regelmatig bij een flinke regenbui. Neem ook zeker genoeg geld mee naar Minca, aangezien er geen bankautomaten aanwezig zijn.

Giga hangmatten in Minca Colombia
Foto credits: www.mondaystories.com/minca

Reizigers maken vaak een stop in Minca voor of na een meerdaagse wandeltocht naar Ciudad Perdida vanwege de ontspannen sfeer. Maar je kunt ook in de omgeving van Minca prachtige wandeltochten maken of gemakkelijk uitwijken naar vissersdorpje Taganga of Park Tayrona. Een van de mooiste tochten is de Los Pinos Trail. De volledige tocht duurt ongeveer zes uur, maar je kunt deze ook inkorten of een stuk afleggen met een motortaxi. Onderweg kom je langs mooie uitzichtpunten zoals Dos Pinos, verschillende watervallen en Casa Elemento, een hostel waar ook een immense hangmat met uitzicht over de omgeving te vinden is.

Watervallen, vogels en koffieplantages

Bergweg Minca Colombia

Vanaf Minca zijn er nog meer plekken waar je naartoe kunt lopen. Vanaf het dorp wandel je in ongeveer een uur naar Cascadas de Marinka, bij Finca La Esperanza. Je kunt bij deze watervallen verkoeling zoeken, maar natuurlijk ook gewoon genieten van het idyllische landschap. Het water is overigens erg koud, maar wel lekker na een wandeltocht. Heb je geen zin om naar de watervallen te lopen? Dan kun je ook een motortaxi hiernaartoe nemen. Een andere leuke plek om te zwemmen is Pozo Azul. Vanaf Minca is het ongeveer drie kwartier wandelen, maar ook hiernaartoe kun je worden gebracht met een motortaxi. Probeer Pozo Azul op zondagen te vermijden, omdat veel Colombiaanse families hier dan komen om af te koelen en het dus erg druk kan zijn.

Op zoek naar meer fantastische watervallen? Bekijk ook eens de rood gekleurde Caño Cristales of Parque Natural Chicaque.

Ook voor vogelspotters is Minca een paradijs. In deze regio leven namelijk veel verschillende soorten vogels, in alle kleuren en maten. Er worden zelfs diverse tours aangeboden om vogels te spotten. Minca staat daarnaast bekend om de verschillende koffieplantages die er in de buurt te vinden zijn. Een van de leukste plekken om meer te leren over het koffieproces is Hacienda La Victoria. Deze koffieboerderij is zelfvoorzienend en bovendien is de koffie die je hier kunt drinken heerlijk. Gek op koffie? Bekijk ook eens de wereldberoemde koffiedriehoek van Colombia.

Slapen in Minca

Voor de grootte van het dorp is er verrassend veel keuze aan leuke accommodaties in Minca. Een van de bekendste hostels is ongetwijfeld Casa Elemento. Dit hostel buiten het dorp heeft niet alleen een prachtig uitzicht over de bergen, maar ook een van de grootste hangmatten ter wereld. Het is wel verstandig om van tevoren te reserveren, want het is een populaire plek om te overnachten. Het hostel is van alle gemakken voorzien, zoals een zwembad en een restaurant. Bovendien worden er dagelijks leuke activiteiten georganiseerd en is het een ideale uitvalsbasis om te wandelen. Vanaf Minca moet je nog wel ongeveer een half uur met een motor taksi bergopwaarts naar Casa Elemento, aangezien dit hostel buiten het dorp ligt.

Hostal Casa Loma is een leuke optie voor verschillende type reizigers die in Minca willen overnachten. Er zijn namelijk niet alleen bedden op een slaapzaal te reserveren, maar je kunt ook een privékamer boeken. En voor de echte budgetbackpackers is het goedmogelijk om goedkoop te overnachten in een hangmat of een tent. Dit hostel, dat eigenlijk veel lijkt op een gigantische boomhut, heet fantastische uitzichten, relaxte hangmatten en een fijne sfeer.

Reizen naar Minca

Minca ligt in het noorden van Colombia aan de Caribische kust, niet ver van Santa Marta vandaan. De weg door de bergen van Sierra Nevada de Santa Marta naar Minca is de afgelopen jaren flink verbeterd. Vanaf het centrum van Santa Marta vertrekken er bussen naar Minca, de busrit duurt ongeveer drie kwartier. Estacion de Minca vind je bij het kruispunt van Calle 11 en Carrera 12. Vraag bij het lokale eettentje waar op de gevel Estacion Minca staat hoe laat je kunt vertrekken. De bussen vertrekken namelijk pas als deze vol is, maar vaak sta je niet langer dan een half uur te wachten. Mocht je maar een dag naar Minca gaan, dan kan het ook handig zijn om een chauffeur met een auto in te huren. Of je kunt zelf met een huurauto op pad. Het is dan wel verstandig om een 4×4 te huren als je na Minca verder de bergen in wilt rijden, aangezien de wegen vanaf hier van slechtere kwaliteit zijn.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

3 REACTIES
 • Rob
  Beantwoorden

  Fijn artikel Jessica!

 • Fanny
  Beantwoorden

  Thanks voor alle info! ik zou alleen graag willen weten tot hoe laat er bussen van Santa Marta naar Minca gaan? Alvast bedankt 🙂

  1. Colombia.nl
   Beantwoorden

   Hoi Fanny,
   Google maps is redelijk betrouwbaar hierin! Anders zou ik gewoon even je hostel/hotel raadplegen. De lokals weten deze tijden zo te achterhalen voor je.
   Succes!

Geef een reactie

Hulp nodig met je reis?