Ga naar de inhoud Tatacoa woestijn - Hiken onder de melkweg (sterrenstelsel) - Colombia.nl
Start » Rotsformaties en sterren kijken in de Tatacoa woestijn

Rotsformaties en sterren kijken in de Tatacoa woestijn

Tatacoa woestijn Colombia

Colombia staat bekend om de veelzijdigheid qua natuur: groene heuvels met koffieplantages in het binnenland, prachtige stranden aan de noordkust, de machtige bergen van de Andes en het tropisch regenwoud met de vele dieren. Maar er is nog een opmerkelijk stukje Moeder Natuur in dit Zuid-Amerikaanse land te vinden; namelijk de Tatacoa woestijn of in het Colombiaans Desierto de Tatacoa.

Je vindt hier bijzondere rotsformaties in rode en grijze tinten. Het landschap van Desierto de Tatacoa heeft iets mysterieus; het voelt haast alsof je naar een maanlandschap kijkt. Er groeien weliswaar planten, maar door de vreemd gevormde rotsformaties voelt het haast buitenaards aan. Ook de erosie is door het gebrek aan voldoende regen op veel plekken duidelijk te zien. De hoge temperaturen voelen aan alsof je je in een woestijn bevindt.

Toch mag Desierto de Tatacoa feitelijk geen woestijn worden genoemd; daar regent het te veel voor. De woestijn wordt daarom een tropisch droog bos genoemd.

Tatacoa woestijn in Colombia

Tatacoa is Spaans voor ratelslang, een van de diersoorten die hier kan en wil overleven. Veel dieren vind je niet in Desierto de Tatacoa: naast slangen leven hier voornamelijk schorpioenen, spinnen, woestijnschildpadden en roofvogels. Sommige mensen vergelijken Desierto de Tatacoa met het Amerikaanse Bryce Canyon of zelfs met Grand Canyon vanwege het bijzondere, grillige landschap.

Wanneer je hiernaartoe gaat waan je je even ver weg van de bewoonde wereld. Desierto de Tatacoa wordt namelijk door de meeste reizigers overgeslagen of hooguit bezocht tijdens een korte stop voor een paar foto’s. Als je op zoek bent naar een afgelegen en onontdekte plek in Colombia ben je in de Tatacoa woestijn op de juiste plek!

Heet, heter, heetst dat het in de Tatacoa

Desierto de Tatacoa Colombia

Desierto de Tatacoa is een van de heetste plekken in Colombia: de temperatuur kan overdag oplopen tot wel 40 graden. Een van de fijnste plekken die je overdag kunt bezoeken is Los Hoyos. Hier vind je een klein zwembad te midden van de grijze rotsen. Een heerlijke plek om af te koelen! Los Hoyos is met een auto te bezoeken, maar het is ook mogelijk om een mountainbike te huren of een paardrijtocht te boeken naar deze plek.

Een wandeling is niet aan te raden. Wil je dit toch doen? Neem dan extra veel water mee. Overdag is het in Desierto de Tatacoa eigenlijk te warm om iets te ondernemen, dus het is verstandig om een boek mee te nemen en te relaxen in een hangmat. Wil je een streekproduct proeven? De regio staat bekend om geitenmelk. Ook kun je hier producten proeven die zijn gemaakt van cactussen, waaronder cactuswijn, cactusmelk en cactussnoepjes.

Sendero Cusco Tatacoa

Het landschap rondom de observatietoren bestaat – in tegenstelling tot het grijze landschap van Los Hoyos – uit oranje rotsen. Dit deel wordt Cusco genoemd, waar je met name aan het einde van de middag prachtige en kleurrijke foto’s kunt maken. Vanaf de observatietoren loop je in zuidelijke richting. Na een paar minuten kom je een bord tegen met een vaste wandelroute genaamd het Cusco Pad, die je door een deel van de canyon leidt. Maak een foto van dit bord, aangezien er in de canyon weinig tot geen bewegwijzering meer is en het mogelijk is dat je verdwaalt.

Na ongeveer anderhalf uur wandelen kom je uit bij Mirador el Cusco, naast de observatietoren. Vanaf dit uitzichtspunt heb je eersterangs plekken voor een prachtige zonsondergang. Je kunt dit uitzichtspunt overigens ook zonder de wandeling bezoeken; het ligt op slechts een paar minuten lopen vanaf de observatietoren. Daarnaast kan je vanaf de Tatacoa Observation Tower een gave wandeling starten starten. Je komt namelijk na enkele minuten de plattegrond tegen van het Cusco pad, oftewel ‘Sendero Cusco’ die zeker de moeite waard is.

Aan het einde van de middag, rond vier uur, heb je geen last meer van de sidderende hitte en is het de moeite waard om een wandeling te maken tijdens ‘the golden hour’. Fotografen zullen ongetwijfeld weten wat dit inhoudt: tijdens het uur dat de zon ondergaat zorgen de mooiste kleurenspektakels ervoor dat het landschap nog mooier wordt.

Fonkelende sterren en de Melkweg zien

Desierto de Tatacoa ligt afgelegen en is een vrij onontdekte plek in Colombia. Er is ‘s nachts geen lichtvervuiling, waardoor dit een van de beste plekken in Zuid-Amerika is om de sterrenhemel te bewonderen. Reis bij voorkeur naar Desierto de Tatacoa wanneer het géén volle maan is. Met wat geluk kun je zelfs de Melkweg duidelijk zien!

Bij de observatietoren komt iedere avond om 7 uur een sterrenkundige vertellen over hetgeen wat er in de lucht te zien is. De uitleg is weliswaar in het Spaans, maar ook als je hier niets van begrijpt is de toren zeker een bezoek waard. Op het dak staan namelijk gigantische telescopen waarmee je zelfs planeten kunt zien. Gaaf!

Mollen in de woestijn van Colombia

Net als in Nederland komen er in Colombia veel mollen voor. Wie kent de mol niet? Het zachtaardige beestje dat rondkruipt door de aarde van je tuin en stenen verzameld. In Colombia is de mol vooral aanwezig in de woestijnen zoals de Tatacoa. Toen wij in de woestijn waren hebben we wel 10 mollen geteld. In het Spaans heet een mol “rata topo“. Pablo had trouwens een hekel aan mollen, alleen hebben we het hier over een andere soort mol.

Reizen naar Desierto de Tatacoa

Cactus in de Tatacoa van Colombia

Desierto de Tatacoa ligt vrij centraal in Colombia, op de route van de hoofdstad Bogotá naar de stad Neiva. Het kan best een onderneming zijn om naar de woestijn af te reizen met het openbaar vervoer. Vanaf bestemmingen zoals Bogotá, Cali en Popayán reis je eerst per bus naar Neiva. Daar stap je over op een minibus richting Villavieja. Je bent ongeveer 1 uur onderweg en je betaalt hiervoor zo’n 5.000 pesos.

Er gaan vanaf Villavieja geen openbare bussen naar de Tatacoa woestijn, maar er is altijd wel iemand met een bus, auto of brommer die je hiernaartoe wilt brengen. Deze rit is wel vrij duur voor Colombiaanse standaarden: 15.000 tot 20.000 pesos voor een reis van zo’n 15 minuten. Dit is een totaalprijs, dus wie in een groep reist betaalt per persoon minder.

Er zijn ook mensen die de route tussen Villavieja en de observatietoren in de woestijn wandelen. Dit wordt echter afgeraden, aangezien je zo’n 7 kilometer in de zon loopt, zonder schaduw of plekken waar je water kunt kopen. Wil je dit toch doen? Vertrek dan vroeg in de ochtend of laat in de middag en breng voldoende drinken mee – minstens 2 liter. De woestijn is trouwens veilig te bereizen maar wij raden je wel aan om dit met een gids te doen.

De Tatacoa is niet de enige woestijn in Colombia want je hebt ook nog de La Guajira woestijn

Overnachten in Desierto de Tatacoa

Overnachten Tatacoa

Rondom de observatietoren in Desierto de Tatacoa vind je enkele accommodaties waar je in een hangmat, tent of zelfs in een kleine slaapkamer kunt overnachten. Let op: hoewel het overdag snikheet is, kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Het is dus een aanrader om warme kleding mee te nemen. Bij de meeste accommodaties is het ook mogelijk om wat te eten en te drinken.

Houdt er rekening mee dat de voorzieningen in de woestijn minimaal zijn en dat je voor dingen zoals pleisters en zonnebrandcrème vaak de woestijn moet verlaten. Ook stopcontacten zijn minimaal of soms zelfs helemaal niet aanwezig. Wie liever niet in Tatacoa overnacht kan daarom ook in het dorp Villavieja, de toegangspoort van de woestijn, verblijven.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

1 reactie op “Rotsformaties en sterren kijken in de Tatacoa woestijn”

  1. Goede informatie Jessica Lokker hier gaan we zeker heen. Mijn broer woont in Colombia sinds 2011 en gaan deze trip maken Groet Charlie Yvonne en Nick Als je nog meer tips hebt graag !

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?