Ga naar de inhoud ⛪ Zipaquirá & de Zoutkathedraal van Colombia - Colombia.nl
Start » Bogotá » ⛪ Zipaquirá & de Zoutkathedraal van Colombia

⛪ Zipaquirá & de Zoutkathedraal van Colombia

Zipaquirá  zoutkathedraal
Zipaquirá zoutkathedraal

Zipaquirá is misschien klein qua omvang, maar in dit Colombiaanse dorp vind je een wereldwonder. Althans, dat is hoe veel mensen La Catedral de Sal de Zipaquirá noemen. Dit is namelijk een van de meest bijzondere werken die door mensenhanden is gemaakt. De zoutkathedraal is ondergronds uitgehouwen in een oude zoutmijn en is dé reden waarom zowel toeristen als Colombianen naar Zipaquirá gaan.

De zoutkathedraal van Colombia

Zipaquirá  zoutkathedraal Colombia
Zipaquirá zoutkathedraal Colombia

De reden waarom de meeste mensen naar Zipaquirá gaan is de bijzondere zoutkathedraal. Eeuwen geleden bevond zich bij dit dorp een zoutmijn die zelfs nog door de Muisca indianen is gebruikt, in de derde eeuw voor Christus. De kathedraal werd ondergronds uitgehouwen voor de mijnwerkers. In eerste instantie werd er alleen een kapel uitgehouwen, maar later werd er een complete kathedraal gebeiteld. Deze werd in 1995 ingewijd en geopend voor het publiek.

Op zondagen worden er nog steeds missen en vieringen gehouden. Leuk feitje: Catedral de Sal de Zipaquirá mag eigenlijk geen kathedraal worden genoemd, omdat het geen bisschop heeft. Deze plek is zeer bijzonder qua architectuur en locatie: er zijn slechts twee andere zoutkathedralen ter wereld te bezoeken. Deze zijn te vinden in Polen. Dit maakt de kathedraal in Colombia zeer uniek.

De Zoutkathedraal van Zipaquirá staat net niet in onze top 10 hoogtepunten van Colombia, toch is het een fantastisch uitstapje vanuit Bogotá

De entreeprijs voor de zoutkathedraal is 98.000 pesos p.p. voor niet Colombianen. Het is verplicht om met een tour mee naar binnen te gaan, maar je kunt al vrij snel afhaken en zelf op avontuur gaan. Er zijn Spaanstalige en Engelstalige tours. Vanaf de ingang ga je zo’n 200 meter naar beneden om het schip te bereiken. Op de route hiernaartoe kom je langs verschillende kruizen die de levensweg van Jezus Christus uitbeelden.

Onderweg kom je ook een mooi uitzichtpunt tegen en kun je een eerste blik op de ruimte van de kathedraal werpen. Uiteindelijk kom je uit bij de kapel en sta je in de imposante hal met het grote verlichte kruis.

Wie de films van Lord of the Rings heeft gezien zal misschien gelijkenissen zien met de hallen en de mijnen van Moria. De muren lijken te glinsteren; een van de zichtbare herinneringen aan de geschiedenis van deze voormalige zoutmijn. Na de kapel en de grote hallen kom je uit bij het toeristische deel met winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Daarnaast is het mogelijk om een museum te bezoeken en een mijntour te boeken.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan The Mirror Pool, verstopt tussen de winkeltjes. Vind meer informatie op de officiële website van de zoutkathedraal.

Het dorpje Zipaquirá

Zipaquirá Colombia
Zipaquirá straatbeeld

De meeste mensen vertrekken na een bezoek aan de zoutkathedraal direct uit Zipaquirá, maar het dorp zelf is ook zeker een bezoek waard. Het is niet groot, waardoor je gemakkelijk door het centrum kunt wandelen. Het centrale plein, Plaza de los Comuneros, is omringd door historische gebouwen en prachtig gekleurde kerken.

Bovendien vind je in de straatjes rondom het plein veel winkels en restaurants in koloniale gebouwen. Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum van Zipaquirá.

Overnachten in Zipaquirá

Hoewel het mogelijk is om in Zipaquirá te overnachten, reizen de meeste mensen door naar Villa de Leyva of Bogotá. Zipaquirá is namelijk gemakkelijk als dagtrip/tussenstop te bezoeken.

Wil je toch overnachten? Er zijn verschillende mogelijkheden qua accommodaties in Zipaquirá. Een aantal, wat luxere hotels zitten aan het centrale plein in het dorp. Een leuke optie voor backpackers is Enjoy Zipaquirá Hostel, waar je bovendien ook fietsen kunt huren om de omgeving te verkennen. Sommige reizigers combineren Zipaquirá met Suesca, een populaire bestemming om te rotsklimmen.

Reizen naar Zipaquirá

Zipaquirá en de zoutkathedraal zijn gemakkelijk als dagtrip te bezoeken vanuit het nabijgelegen Bogotá of Villa de Leyva. Veel reizigers maken hier een tussenstop als ze tussen deze twee steden reizen. Het dorp is gemakkelijk te bereiken te bereiken met het openbaar vervoer.

In Bogotá reis je eerst naar Portal del Norte met de stadsbus of met de TransMilenio. Vanaf Portal del Norte neem je de bus naar Zipaquirá – op de borden staat “Zipa” -, waar je uitstapt bij Calle 4. Je bent dan in de buurt van het centrale plein en je kunt vanaf hier de bewegwijzering volgen naar de zoutkathedraal. Ook vanaf Villa de Leyva gaat er regelmatig een directe bus naar Zipaquirá.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

11 reacties op “⛪ Zipaquirá & de Zoutkathedraal van Colombia”

  1. Hoi Jessica, vandaag naar de zoutkathedraal geweest en de entree is vandaag de dag is 56.000 pesos p.p. voor niet colombianen. Heel mooi inderdaad!

  2. Ben vandaag geweest en de toegang is inmiddels 57.000, klein verschilletje maar gelukkig :). Er zijn inmiddels ook audiotours gratis inbegrepen bij de toegang dus je hoeft niet met een groep mee.

    @marco, ik zag iemand lopen met een baby in een draagzak vandaag dus moet kunnen!

    1. Hoi Henk! Ik gebruik zelf ook meestal Uber en dat is echt geen probleem. Terug met de bus zou ik zelf even aan de locals daar vragen. Bogota is één van de main bestemmingen daar in de buurt dus zouden genoeg bussen moeten rijden 🙂

  3. ik ga er volgend jaar naartoe. Is de ingang smal ? Wat eng? Ik ben nogal claustrofoob, vandaar mijn vraag. Is er genoeg licht?

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?