Ga naar de inhoud Top 10 Colombiaanse vruchten die je niet mag missen! - Colombia.nl
Start » Top 10 Colombiaanse vruchten

Top 10 Colombiaanse vruchten

Colombiaans vers fruit

Twee stuks vers fruit per dag is geen probleem in Colombia! Het land staat bekend om haar verscheidenheid aan verse vruchten waarvan de één nog lekkerder dan de ander. Daarnaast zul je zien dat bij elke maaltijd wel een exotisch fruitsapje op het menu staat. De Colombianen spreken dan meestal van “jugos” wat letterlijk sap betekent. Vaak kun je kiezen of je ze op basis van melk of water wilt drinken. Gezonde fruitsmoothies zijn overal te vinden in het land maar welke vruchten kan je eigenlijk allemaal vinden in Colombia? Hierbij onze top 10 verse fruitsoorten van Colombia, ken jij ze allemaal?

1. Lulo “het Colombiaanse fruit”

Lulo vers fruit

De Lulo is een klein oranje harig vruchtje van de Solanum quitoense. Als ze in de supermarkt liggen zijn de haartjes er vaak al afgehaald. De smaak is fris zuur en enorm lekker in een jugo op water basis. Dit is een echte Colombiaanse exoot die je vrijwel nergens anders op de wereld kan verkrijgen. Dit is de vrucht van Colombia voor ons.

2. Maracuya (gele passievrucht)

Maracuya

De Maracuya vrucht is familie van de passievrucht maar dan groter en knalgeel. Net als met de passievrucht is het zo; des te gerimpelder het fruit er uitziet des te zoeter hij is van binnen. De smaak is bijna identiek aan een solero ijsje. Onthoudt dus altijd wanneer je een passievrucht in de supermarkt koopt hij is pas rijp als die rimpels heeft.

3. Guanabana (Zuurzak)

Guanabana

Guanabana is eigenlijk één van de mooiste vruchten om te zien. De Guanaba heeft een harde groene schil met grote stekels (lijkt een beetje op een Durian) erop en is haast zo groot als een voetbal. Van binnen heeft hij zacht, zoet wit vruchtvlees met een reeks flinke pitten in het midden. Deze vrucht bevat veel antioxidanten en is enorm gezond. Buiten dat de Guanabana lekker is om “gewoon zo op te eten” is ze ook lekker in een smoothie op basis van melk

4. Guayaba (guava)

Guayaba

Guayaba beter bekend als de guave vrucht is natuurlijk een fantastisch lekkere fruitsoort. Eet niet zomaar een hap eruit want er kan een worm in zitten! In sapjes is dit echter een absolute topper zowel op basis van melk als op basis van water. De zuurzoete smaak is het lekkerste wanneer de vrucht in zijn bloeiseizoen is. De blaadjes van de vruchtboom staan bekend om hun medische werkingen.

5. Granadilla

Granadilla vruchten

Granadilla is wederom een familielid van de passievrucht. De granadilla is oranje en heeft een heel herkenbaar steeltje. Hij is het lekkerst om gewoon uit de hand te eten. Dit doe je door er met je duimen een gat te drukken om hem vervolgens open te breken. Nu heb je twee verrukkelijke helften waarvan je het vruchtvlees uit kan zuigen. Een feestelijke tropische dorstlesser die ook wel eens in een cocktail gebruikt wordt als garnering.

6. Chirimoya (cherimoya)

Chirimoya vruchten

De Chirimoya lijkt een beetje op de Guanabana en is ook een ongebruikelijk fris-romige vrucht. Deze vrucht is echter wel iets kleiner en niet altijd verkrijgbaar omdat hij uit de hooglandvalleien van de Andes komt. Dit maakt hem een stuk schaarser dan de bovenstaande fruitsoorten. Qua smaak doet hij denken aan een mix tussen een ananas en een banaan. Erg lekker en voedzaam!

7. Uchuva (Goudbes)

Uchuva goudbes

Ook wel “the Colombian Goldenberry” of Goudbes genoemd is een friszuur minivruchtje. Soms tref je ze aan met nog een paar droge blaadjes eromheen. Ideaal om gewoon een pond van te kopen en er lekker de hele dag van te snoepen. Snoep gezond eet Uchuva! In Nederland kom je ze vaak tegen bij deserts. Maar dan zijn ze meestal niet zo lekker zoet!

8. Tomate de Arbol (Tamarillo)

Tomate de Arbol (Tamarillo)

Tomate de Arbol betekent letterlijk tomaat uit de boom. Soms noemen de Colombianen hem ook wel Tamarillo. Wat vast niet als een verassing komt is dat de Tomate de Arbol familie is van onze huis tuin en keuken tomaat. Buiten dat hij erg lekker is in een sapje op waterbasis, is deze vrucht enorm gezond. Zo helpt hij bij het afvallen en zit hij boordevol vitaminen en mineralen.

9. Borojó (Alibertia patinoi)

Borojó fruit

Borojó word wel de viagra van Colombia genoemd. Borojó is het vruchtvlees van een gelijknamige palm die met name in Choco voorkomt. In de supermarkt tref je de borojó balletjes vaak in een netje aan. Kijk niet raar op als je bij het afrekenen van de borojó een knipoog krijgt van de chica achter de kassa. De borojó smaakt een beetje wijnachtig en is erg aangenaam. Het kleverige vruchtvlees kun je bijvoorbeeld in de blender doen met melk. Gebruik één a twee eetlepels op een halve liter melk. Meer toevoegen is voor eigen risico als je begrijpt wat we bedoelen!

10. Pitahaya

Pitahaya fruit

De Pitahaya is een gele/roze vrucht die meteen opvalt als je hem ziet. De rode variant word ook wel dragonfruit genoemd en vind je veelal terug in Azië. Van binnen lijkt hij op een witte kiwi, en zo kun je hem ook het beste eten. Eet de Pitahaya na een zware maaltijd of als je last hebt van verstopping, een halve Pitahaya werkt namelijk beter dan 5 koppen koffie! Daarnaast is het fruit nog een stuk gezonder ook!

Ken jij alle bovenstaande fruitsoorten?

Veel van de bovenstaande fruitsoorten kunnen wij helaas niet in de supermarkt in Nederland vinden. Mocht jij een plekje in Nederland weten waar we wel overheerlijke verse Lulo’s of Guanabana’s kunnen kopen dan horen we het graag. Want er gaat niks boven echt Colombiaans vers fruit! Laat ook maar even weten of je ze allemaal geproefd hebt als je naar Colombia afreist.

Zin in meer Colombiaanse eettips?

Dit artikel is geschreven door: Lennart Uitzetter & Raoul de Boer

2 reacties op “Top 10 Colombiaanse vruchten”

  1. Ik eet vrijwel alleen maar fruit als ik naar Colombia reis. En Guayaba eet ik vaak als ontbijt. Heerlijk..btw mijn vrouw is Colombiaanse, dus vandaar.

    1. Heerlijk he al tijd tropische fruit! Guayaba is ook zeker één van mijn favorieten. Mist je vrouw nog een inheemse fruitsoort in onze top 10 trouwens? Hoor het graag!

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?