Het paradijselijke Tayrona National Park

Strand Tayrona National Park

Kraakhelder water, wuivende palmbomen en zacht zand dat tussen je tenen kriebelt. Verse fruitsappen, een bord gevuld met rijst en vers gevangen vis en brulapen die zich laten horen vanuit de jungle. Zorgeloze dagen en adembenemende nachten met een hemel vol sterren dat vind je in het Tayrona National Park in Colombia.

Tayrona Colombia stranden

Een van de mooiste stranden in Tayrona National Park siert de voorkant van de Colombia edities uit 2012 van de reisgids Lonely Planet. En als een bestemming zelfs op de voorkant van deze reisgids staat weet je dat het de moeite waard is om deze te bezoeken. Tayrona National Park ligt aan de noordelijke kust van Colombia, niet ver van de stad Santa Marta en Cartagena. Een bezoek aan Tayrona staat garant voor ontspannen dagen aan het strand, het spotten van aapjes in de aangrenzende jungle en gezellige avonden rondom het kampvuur. Oftewel: een bezoek aan Tayrona National Park kan niet ontbreken tijdens een rondreis door Colombia!

Verschillende stranden in Tayrona National Park

Tayrona National Park Colombia

Niet ver van de parkeerplaats in het park vind je het eerste strand: Cañaveral. Na ongeveer een uur wandelen bereik je het strand Arrecifes. Het is echter verboden om hier te zwemen vanwege de sterke stromingen, waardoor het hier vrij rustig is op het strand. Wees niet eigenwijs door tóch het water in te gaan: er zijn al verschillende mensen verdronken bij dit strand. Als je nog ongeveer drie kwartier doorloopt kom je uit bij de baai van Piscina. Hier kun je wel zwemmen. Het water is hier rustig, waardoor het met name bij families met jonge kinderen een populaire plek is. Het meest populaire strand is Cabo San Juan del Guia, voornamelijk geliefd bij backpackers en kampeerders. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer twee uur lopen naar dit strand. Wil je liever de rust opzoeken? Dan kun je ook naar het afgelegen Playa Brava toe, ten westen van Cabo San Juan del Guia.

Tips voor een bezoek aan Tayrona National park

Tayrona National Park is een van de meest populaire bestemmingen in heel Colombia. Houd dus rekening met de bijbehorende drukte. Probeer bij voorkeur een bezoek aan het park op een doordeweekse dag in te plannen. In het weekend gaan namelijk ook veel Colombiaanse families naar de stranden van Tayrona toe en is het extra druk. Het is mogelijk om je te verplaatsen door het park met een ezel. Dit is voornamelijk handig voor mensen die moeite hebben met de wandeltocht of mensen die kampeerspullen bij zich hebben (ze stinken wel een beetje).

Wandelen door Tayrona Colombia

De entreeprijs voor Tayrona National Park is 39.500 Colombiaanse pesos. Deze entreeprijs is echter voor meerdere dagen geldig. Hoe meer dagen je dus in het park verblijft, hoe voordeliger de entreeprijs in feite is. Bovendien is het een aanrader om minimaal een nacht in het park te overnachten. De sfeer is ’s avonds bij de kampvuren bij Cabo San Juan del Guia erg prettig. Bovendien geniet je van wat extra uren op het strand als de grootste drukte weer is vertrokken. Daarnaast is het leuk om een dag door de jungle van Tayrona National Park te wandelen om aapjes te spotten, archeologische plekken te bezoeken en te genieten van de rust. Ben je door Parque Tayrona enthousiast geworden voor de natuur van Colombia? Neem dan ook eens een kijkje in het Amazone regenwoud.

Enkele jungle survival tips die van levensbelang kunnen zijn

Wat moet je meenemen naar Tayrona National Park?

Allereerst pak je de spullen in die je altijd mee naar het strand neemt: een handdoek, goede zonnebrand en natuurlijk zwemkleren. Daarnaast is het verstandig om muggenspray mee te nemen, want er zijn behoorlijk veel muggen aanwezig in het park. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het eten en drinken in het park vrij prijzig is. Je kunt geld besparen door zelf wat mee te nemen. Als je meerdere dagen in Tayrona National Park wilt blijven kun je een eigen tent of hangmat meenemen. Deze spullen zijn echter ook te huren als je het niet hebt of niet mee wilt sjouwen. Op sommige toiletten in het park zijn geen wc-rollen aanwezig, dus het is verstandig om er een mee te nemen. Daarnaast is er weinig tot geen elektriciteit in Tayrona National Park, dus het is handig om bijvoorbeeld een extra batterij mee te nemen voor jouw camera of een externe oplader voor jouw telefoon. Als je overnacht in het park kan een zaklamp ’s avonds ook van pas komen. Er zijn snorkelspullen te huur. Het is lastig voor te stellen, maar als het uitzicht en de zee gaat vervelen kan een boek of een spelletje goed van pas komen.

Reizen naar en slapen in Tayrona National Park

Kamperen in Tayrona National Park

Tayrona National Park ligt aan de noordelijke kust van Colombia, niet ver van de stad Santa Marta. Er gaan vanaf het centrum van Santa Marta regelmatig bussen richting de ingang van het park. De busrit duurt ongeveer een uur. Je kunt het beste uitstappen bij El Zaíno, de hoofdingang van Tayrona National Park. Zeg duidelijk tegen de buschauffeur dat je er bij El Zaíno uit wilt, want de bussen rijden hierna verder richting Palomino. Als je naar Playa Brava wilt gaan kun je ook uitstappen bij de alternatieve ingang van het park, bij het dorp Calabazo. Deze ingang ligt nog voor de hoofdingang El Zaíno. Vanaf hier is het ongeveer nog zeven kilometer wandelen door de jungle naar het strand.

Vanaf de hoofdingang bij El Zaíno rijden er kleine bussen naar de parkeerplaats in het park. Hier vind je de eerste accommodatie; hotel Ecohabs bij het Cañaveral strand. Deze accommodatie is wel behoorlijk prijzig. Daarnaast is het bij Cabo San Juan de Guia ook mogelijk om te overnachten, in kleine strandhutten. Maar de meeste mensen overnachten in een hangmat of een tent. Je kunt jouw eigen kampeerspullen meenemen, maar het is ook mogelijk om een tent of een hangmat te huren.

Je hoeft niet helemaal terug te wandelen naar de ingang van het park. Vanaf Cabo San Juan de Guia gaan er namelijk boten naar het kustdorp Taganga. De boten vertrekken ’s middags en doen er ongeveer een uur over om Taganga te bereiken. De meeste reizigers combineren een bezoek aan Tayrona Nationaal Park met het oostelijk gelegen Palomino, het pittoreske bergdorp Minca, duiken in Taganga of met Santa Marta.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

7 REACTIES
 • Karin
  Beantwoorden

  Ben benieuwd of het park Tayrona echt zo mooi is als op deze foto’s!

 • Saskia
  Beantwoorden

  Ook verplicht voor tayrona: je inentingsbewijs tegen gele koorts!

  1. Lars
   Beantwoorden

   Dit is niet waar! Net aangekomen zonder !

 • John
  Beantwoorden

  Let op: het park is kennelijk elk jaar een maand gesloten in januari/februari. Dat horen we nu we hier in Colombia zijn. Ons bezoek aan het park gaat dus helaas niet door.

 • Carmen
  Beantwoorden

  wat maakt Tayrona park anders dan Palomino

 • Floor Dongelmans
  Beantwoorden

  Kan je je grote bagage achterlaten ergens in het begin?

  1. Colombia.nl
   Beantwoorden

   Niet dat wij weten! Misschien dat iemand anders dit kan beantwoorden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig met je reis?