Kraakhelder water, wuivende palmbomen en zacht zand dat tussen je tenen kriebelt. Verse fruitsappen, een bord gevuld met rijst en vers gevangen vis en brulapen die zich laten horen vanuit de jungle. Zorgeloze dagen en adembenemende nachten met een hemel vol sterren dat vind je in het Tayrona National Park in Colombia.
Een van de mooiste stranden in Tayrona National Park siert de voorkant van de Colombia edities uit 2012 van de reisgids Lonely Planet. En als een bestemming zelfs op de voorkant van deze reisgids staat weet je dat het de moeite waard is om deze te bezoeken. Tayrona National Park ligt aan de noordelijke kust van Colombia, niet ver van de stad Santa Marta en Cartagena. Een bezoek aan Tayrona staat garant voor ontspannen dagen aan het strand, het spotten van aapjes in de aangrenzende jungle en gezellige avonden rondom het kampvuur. Oftewel: een bezoek aan Tayrona National Park kan niet ontbreken tijdens een rondreis door Colombia!
Verschillende stranden in Tayrona National Park
Niet ver van de parkeerplaats in het park vind je het eerste strand: Cañaveral. Na ongeveer een uur wandelen bereik je het strand Arrecifes. Het is echter verboden om hier te zwemen vanwege de sterke stromingen, waardoor het hier vrij rustig is op het strand. Wees niet eigenwijs door tóch het water in te gaan: er zijn al verschillende mensen verdronken bij dit strand. Als je nog ongeveer drie kwartier doorloopt kom je uit bij de baai van Piscina. Hier kun je wel zwemmen. Het water is hier rustig, waardoor het met name bij families met jonge kinderen een populaire plek is. Het meest populaire strand is Cabo San Juan del Guia, voornamelijk geliefd bij backpackers en kampeerders. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer twee uur lopen naar dit strand. Wil je liever de rust opzoeken? Dan kun je ook naar het afgelegen Playa Brava toe, ten westen van Cabo San Juan del Guia.
Tips voor een bezoek aan Tayrona National park
Tayrona National Park is een van de meest populaire bestemmingen in heel Colombia. Houd dus rekening met de bijbehorende drukte. Probeer bij voorkeur een bezoek aan het park op een doordeweekse dag in te plannen. In het weekend gaan namelijk ook veel Colombiaanse families naar de stranden van Tayrona toe en is het extra druk. Het is mogelijk om je te verplaatsen door het park met een ezel. Dit is voornamelijk handig voor mensen die moeite hebben met de wandeltocht of mensen die kampeerspullen bij zich hebben (ze stinken wel een beetje).
De entreeprijs voor Tayrona National Park is 39.500 Colombiaanse pesos. Deze entreeprijs is echter voor meerdere dagen geldig. Hoe meer dagen je dus in het park verblijft, hoe voordeliger de entreeprijs in feite is. Bovendien is het een aanrader om minimaal een nacht in het park te overnachten. De sfeer is ’s avonds bij de kampvuren bij Cabo San Juan del Guia erg prettig. Bovendien geniet je van wat extra uren op het strand als de grootste drukte weer is vertrokken. Daarnaast is het leuk om een dag door de jungle van Tayrona National Park te wandelen om aapjes te spotten, archeologische plekken te bezoeken en te genieten van de rust. Ben je door Parque Tayrona enthousiast geworden voor de natuur van Colombia? Neem dan ook eens een kijkje in het Amazone regenwoud.
Enkele jungle survival tips die van levensbelang kunnen zijn
Wat moet je meenemen naar Tayrona National Park?
Allereerst pak je de spullen in die je altijd mee naar het strand neemt: een handdoek, goede zonnebrand en natuurlijk zwemkleren. Daarnaast is het verstandig om muggenspray mee te nemen, want er zijn behoorlijk veel muggen aanwezig in het park. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het eten en drinken in het park vrij prijzig is. Je kunt geld besparen door zelf wat mee te nemen. Als je meerdere dagen in Tayrona National Park wilt blijven kun je een eigen tent of hangmat meenemen. Deze spullen zijn echter ook te huren als je het niet hebt of niet mee wilt sjouwen. Op sommige toiletten in het park zijn geen wc-rollen aanwezig, dus het is verstandig om er een mee te nemen. Daarnaast is er weinig tot geen elektriciteit in Tayrona National Park, dus het is handig om bijvoorbeeld een extra batterij mee te nemen voor jouw camera of een externe oplader voor jouw telefoon. Als je overnacht in het park kan een zaklamp ’s avonds ook van pas komen. Er zijn snorkelspullen te huur. Het is lastig voor te stellen, maar als het uitzicht en de zee gaat vervelen kan een boek of een spelletje goed van pas komen.
Reizen naar en slapen in Tayrona National Park
Tayrona National Park ligt aan de noordelijke kust van Colombia, niet ver van de stad Santa Marta. Er gaan vanaf het centrum van Santa Marta regelmatig bussen richting de ingang van het park. De busrit duurt ongeveer een uur. Je kunt het beste uitstappen bij El Zaíno, de hoofdingang van Tayrona National Park. Zeg duidelijk tegen de buschauffeur dat je er bij El Zaíno uit wilt, want de bussen rijden hierna verder richting Palomino. Als je naar Playa Brava wilt gaan kun je ook uitstappen bij de alternatieve ingang van het park, bij het dorp Calabazo. Deze ingang ligt nog voor de hoofdingang El Zaíno. Vanaf hier is het ongeveer nog zeven kilometer wandelen door de jungle naar het strand.
Vanaf de hoofdingang bij El Zaíno rijden er kleine bussen naar de parkeerplaats in het park. Hier vind je de eerste accommodatie; hotel Ecohabs bij het Cañaveral strand. Deze accommodatie is wel behoorlijk prijzig. Daarnaast is het bij Cabo San Juan de Guia ook mogelijk om te overnachten, in kleine strandhutten. Maar de meeste mensen overnachten in een hangmat of een tent. Je kunt jouw eigen kampeerspullen meenemen, maar het is ook mogelijk om een tent of een hangmat te huren.
Je hoeft niet helemaal terug te wandelen naar de ingang van het park. Vanaf Cabo San Juan de Guia gaan er namelijk boten naar het kustdorp Taganga. De boten vertrekken ’s middags en doen er ongeveer een uur over om Taganga te bereiken. De meeste reizigers combineren een bezoek aan Tayrona Nationaal Park met het oostelijk gelegen Palomino, het pittoreske bergdorp Minca, duiken in Taganga of met Santa Marta.
Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker
Ben benieuwd of het park Tayrona echt zo mooi is als op deze foto’s!
Ook verplicht voor tayrona: je inentingsbewijs tegen gele koorts!
Dit is niet waar! Net aangekomen zonder !
Let op: het park is kennelijk elk jaar een maand gesloten in januari/februari. Dat horen we nu we hier in Colombia zijn. Ons bezoek aan het park gaat dus helaas niet door.
wat maakt Tayrona park anders dan Palomino
Kan je je grote bagage achterlaten ergens in het begin?
Niet dat wij weten! Misschien dat iemand anders dit kan beantwoorden?
Tayrona is inderdaad een zalige plek. Ben er verleden jaar voor de 5de keer geweest (telkens langer dan een week). Een antwoord op de bovenstaande reacties: Tayrona is nog mooier dan op de foto’s. Inenten tegen malaria is zeker aan te raden (dat laat je gratis doen op de luchthaven El Dorado), hangt er wat van af wie je voor je hebt aan de ingang indien er om het bewijs wordt gevraagd. Ook welke route je neemt om het park te betreden is van toepassing (met de boot omzeil je de officiële ingang en het bijhorende entreegeld (en mogelijke controle van je rugzak), maar dan val je wel “ten prooi” aan de piraten in Taganga die stevig doorrekenen voor de boottrip… en niet vergeten,je moet ook nog terug hè). Met grote bagage moet je niet in Tayrona komen opdagen. Er is geen plek om reiskoffers achter te laten… dit is een plek voor backpackers. Het park is inderdaad 2 maanden gesloten. Vroeger was dat 1 maand. Nog enkele tips voor wie gaat: neem een deftige muggenspray mee (chikungunia en dengue wil je ook niet hebben hoor). Neem absoluut een koplamp mee voor ‘s avonds (echt niet vergeten!). Als je kan, blijf minstens 4 dagen. Iedereen gaat naar Cabo San Juan (bijnaam: gringo beach), een bezoek waardig om paar mooie foto’s te nemen, maar Tayrona heeft meer dan dit populaire strand hoor. En als je toch beslist om daar te overnachten in de mirador (als je tenminste kan slapen in een hangmat), hou rekening met een nachtelijke zeebries die wel eens onaangenaam fris kan uitpakken (ja, zelfs in een Caribisch gebied). Voor de blijvers kan er een magische verrassing volgen in de vorm van een nooit geziene sterrenpracht (vroeg in het jaar het meeste kans om dit schouwspel te bewonderen). Arrecifes heeft de beste (modernste) camping en als je daar ‘s ochtends bij het eerste daglicht je tent buitenkomt, omringd door de wilde dieren en ontelbare soorten vogels die helemaal niet bang van je zijn… dat vergeet je nooit meer. Ach, ik kan nog een poosje doorgaan over Tayrona… ontdek het zelf maar allemaal. 😉
Hoi Chris,
Wat een leuke comment en handige tips. Ik wist zelf niet eens dat je gratis een prik tegen malaria kan halen op het vliegveld! Moet wel zeggen dat ik zelf geen anti-malaria pillen of iets heb gebruikt in de omgeving van Tayrona. Ben er ook meerdere malen geweest en het viel elke keer erg mee met de muggen gelukkig.
Er bestaat geen inenting tegen malaria. Misschien ben je in de war met inenting tegen gele koorts?