Ga naar de inhoud Vaccinaties Colombia? Niet nodig, wel verstandig! - Colombia.nl
Start » Reisadvies Colombia » Vaccinaties Colombia

Vaccinaties Colombia

Vaccinaties Colombia

Colombia is een land met veel diversiteit per provincie en verschillen in bevolking. Hierdoor zijn vaccinaties of inentingen afhankelijk van waar je heen reist in het land. Ondanks dat Colombia een opkomend land is zijn er nog veel arme gebieden met ziektes die wij hier in Nederland niet meer kennen. Een voorbeeld hiervan is de ziekte buiktyfus. Deze veroorzaakt een infectie doordat de bacterie Salmonella typhi zich kan nestelen in het lichaam. De besmetting vindt plaats in het maag-darmkanaal door het eten of drinken van besmet voedsel of water. Gelukkig kan je effectief ingeënt worden tegen buiktyfus. Een enkele vaccinatie beschermt je gedurende de hele reis en vaak ook nog de toekomstige reizen. Echter zijn reisvaccinaties vaak persoonsgebonden en is het altijd raadzaam om eerst uw dokter of huisarts te raadplegen voor persoonlijk vaccinatieadvies. Met ons reisadvies over inentingen kun je alvast inzicht krijgen in welke prikken mogelijk nodig zijn voor een veilig rondreis door Colombia.

Welke vaccinaties voor Colombia zijn verplicht?

Geen enkele vaccinatie is verplicht om een reis naar Colombia te kunnen maken. Toch raden wij en de overheid van Nederland & Colombia aan om enkele inentingen te nemen. Ter bescherming en het voorkomen van tropische of Derde Wereld ziektes. Medici uit beide landen raden je aan om vaccinaties te laten zetten tegen; Buiktyfus, DTP (Difterie, Tetanus & Polio), Gele Koorts, Hepatitis A, Hepatitis B en Rabies. Met de vaccinaties tegen bovenstaande ziektes kan je onbezorgd op reis naar Colombia. Reisvaccinaties kun je laten zetten bij de GGD of speciale reisklinieken (travel clinic) door heel het land. Daarbij kan de GGD ook nog persoonlijk reisadvies geven mocht je daar behoefte aan hebben.

Wist je dat de meeste reisvaccinaties worden vergoed door je zorgverzekering of reisverzekering?

Vaccinatie Buiktyfus

In delen van Colombia is de kans groot dat het kraanwater (hier wordt soms mee gekookt) niet goed gereinigd kan worden door zuiveringsinstallaties. Hierdoor is de kans op de bacterie Salmonella zeer groot en kan je Buiktyfus oplopen. Buiktyfus kan een ernstig beloop hebben want zonder behandeling leidt het in 10-25% van de gevallen tot overlijden. Het risico op buiktyfus in Colombia is relatief laag maar voorkomen is altijd beter als genezen zoals een wijs persoon ooit zei. Buiktyfus staat daarom hoog op de lijst met aanbevolen reisvaccinaties voor Colombia. De buiktyfus inenting biedt direct bescherming maar het is verstandig om de inenting een week voor je vakantie te laten zetten.

Buiktyfus zelf voorkomen?

 • Drink alleen verpakt water
 • Kook kraanwater eerst voordat je het drinkt
 • Was fruit met verpakt water of schil het
 • Eet geen salade of andere rauwkost
 • Eet geen rauwe schaaldieren
 • Was voor het eten altijd je handen of ontsmet deze
 • Was na het toiletteren altijd je handen of ontsmet deze

Inentingen DTP

DTP afgekort voor Difterie, Tetanus & Polio is een inentingen tegen drie ziektes tegelijk. In Nederland krijgt iedereen deze vaccinatie standaard in de jeugd. Difterie en Polio komen in Nederland vrijwel niet meer voor maar in Colombia wel. Difterie wordt overgebracht door een bacterie die de slijmvliezen aantast. Hierdoor kan iemand zelfs stikken in een laat stadia. Polio is een virus dat zich via ontlasting en mond verspreid (eventueel ook via seks). Tetanus is een ziekte die in straatvuil voorkomt, op sommige afgelegen plekken in Colombia is dit een probleem. De ziekte is zonder behandeling altijd dodelijk en besmetting ontstaat vaak door kleine wondjes. Een DTP vaccinatie voor Colombia is zeer verstandig omdat deze drie ziektes bijna overal in het land voorkomen, gelukkig wel op een kleine schaal. Laat de DTP inenting minimaal 10 dagen voor vertrek zetten.

Stap je in een spijker op vakantie? Dan is de kans groot op Tetanus, een DTP inenting voor Colombia is daarom erg belangrijk om te laten zetten.

Difterie, Tetanus of Polio voorkomen?

 • Polio is te voorkomen door je handen goed te wassen na het toiletteren. Ontsmetting-crème werkt hiervoor erg goed.
 • Difterie en tetanus zijn bijna niet te voorkomen

Gele koorts vaccinatie

Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht. De muggen steken overdag en zijn bijna overal aanwezig in Colombia doordat het land vooral uit jungle en bos bestaat. Drie tot zes dagen nadat je bent geïnfecteerd met het gele koorts virus door de muggenbeet krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. Niet behandelen leidt in 50% van de gevallen tot de dood. Een inenting Gele koorts kan tot 10 dagen voor vertrek naar Colombia en kan worden worden gezet bij elke KLM travel clinic of GGD praktijk.

Gele koorts voorkomen?

 • Gebruik anti-muggenspray of lotion met minimaal 40% deet
 • Kleding met lange mouwen en pijpen beschermt het beste tegen muggenbeten, vooral als je door de jungle gaat hiken
 • Spicy eten en limoen werken beide als een natuurlijke muggen repellent maar niet zo effectief als de bovenstaande middelen

Hepatitis A in Colombia

Elke reiziger doet er verstandig aan om te laten vaccineren tegen hepatitis A. Deze ziekte komt namelijk meer voor dan je denkt en naast Colombia ook in Nederland. Met een Hepatitis A vaccinatie sla je dus twee vliegen in één klap. Hepatitis A is een virus dat leverontsteking veroorzaakt, ook vaak geelzucht genoemd. De ziekte is niet dodelijk maar wel langdurig en zeer besmettelijk. Een simpele inenting beschermt je de gehele reis door Colombia. Deze inenting kan tot twee weken voor vertrek gezet worden.

Hepatitis A voorkomen?

 • was goed je handen voor het eten en na het wc gebruik
 • Houdt nagels kort
 • Verschoon handdoeken regelmatig

Hepatitis B in Colombia

Ons reisadvies voor elke reiziger die naar Colombia gaat is het laten prikken op Hepatitis B. Dit zal tevens elke GGD of travel clinic beamen. Deze ziekte is namelijk net zo vervelend en besmettelijk als Hepatitis A alleen kunnen er levenslange klachten aan de lever door ontstaan. Hepatitis B valt onder de SOA’s omdat de ziekte vooral door seksueel contact verspreid wordt. In Colombia komt hepatitis B nog veel voor door onveilige seks waardoor de kans op besmetting groot is (geldt ook voor jullie backpackers). Ons reisadvies is daarom een inenting te laten zetten tegen Hepatitis B voor je reis naar Colombia. Vaccinatie is sinds 2011 ook standaard opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma, jongen kinderen hebben daarom de inenting misschien al gehad. Met drie vaccinaties verspreidt over een jaar ben je levenslang beschermt tegen deze ziekte.

Hepatitis B voorkomen?

 • Doe niet aan onveilige seks
 • Was handen goed na het eten en wc gebruik
 • Knip nagels kort af

Kun je zelf prikken? Dan is thuisvaccinatie een handige manier om tijd en geld te besparen.

Rabiës vaccinatie nodig in Colombia?

Rabiës of hondsdolheid is een ziekte die bij dieren voorkomt maar overgedragen kan worden naar mensen. Dieren die besmet zijn worden hondsdol en doen soms rare dingen zoals mensen aanvallen. Straathonden of apen hebben hier vaak last van. Vooral als je de jungle in Colombia intrekt is een vaccinatie voor rabiës aan te raden. Maar voor de zekerheid behoort deze ook tot de standaard GGD reisinentingen.

Rabiës voorkomen?

 • Ontwijk straathonden, katten en apen

Voor meer reisadvies over Colombia, zoals veiligheid, visums en actuele reisinformatie bekijk dan onze speciale reisadvies pagina.

Malaria in Colombia

Helaas is er nog geen vaccin gevonden tegen Malaria. Deze ziekte zorgt wereldwijd voor een hoop slachtoffers en wordt overgedragen door Malariamuggen. Wat je kan doen tegen Malaria is het slikken van malariepillen zoals Malarone, Lariam, Paludrine of Doxycycline. Al deze pillen zijn zeer sterk en sommige mensen kunnen er niet tegen. De pillen zijn ook niet 100% beschermend. Het enige wat echt helpt tegen Malarie is zorgen dat je niet gestoken wordt door muggenspray of lotion te gebruiken die boven de 40% deet bevat. Raadpleeg een GGD kliniek als je meer informatie wilt over de pillen.

Dit artikel is geschreven door Raoul de Boer

6 reacties op “Vaccinaties Colombia”

 1. Is de gele koorts vaccinatie nu verplicht wanneer je bepaalde parken wilt bezoeken? Heeft iemand hier ervaring mee?

  1. Hoi Monique,
   Welke parken in Colombia wil je allemaal bezoeken? Dan kan ik je misschien helpen. Verplicht zijn ze sowieso niet alleen wel aan te raden want het is natuurlijk een heel ander land dan Nederland waar op sommige plekken nog derde wereld ziektes te vinden zijn.

 2. We willen graag naar Nuqui, Parque Nacional Natural Utria, Medellin, Salento, Cartagena en Providencia. Ik had op sites gevonden dat het verplicht was sinds maart 2017. Ik hoor het graag.

  1. Tamara Lichtenberg

   Hallo Monique, voor meerdere natuurparken heb je een gele koorts vaccinatie nodig. Voor parque Tayrona, gebieden aan de Pacifische kust en de amazone. Dat geldt al een aantal jaar.

 3. Hoe recent is jullie info over gele koorts? Op de site van de WHO vind je dat er de laatste jaren geen enkel geval van gele koorts is gemeld
  Of dat ook wil zeggen dat er helemaal geen gele koorts was, weet ik niet. Ik mag op medische gronden geen gele koorts vaccinatie en zou niet beneden de 2.300 meter hoogte moeten komen
  Dat is dus het grootste deel van het land
  Ben benieuwd hoe het nu wrrkelijk zit.

  1. Precies om die reden hebben wij het laten staan in de tekst. Het is lastig om van sommige delen in Colombia te bepalen of gele koorts een ziekte is die nog de aanwezig is. Van de grote steden en toeristische trekpleisters is de data wel goed up-to-date denken wij. Maar wij kunnen je eigenlijk alleen maar aanraden om de WHO, GGD en je eigen huisarts te volgen in deze keuze. Dat is simpelweg het meest veilige gezien wij ook geen medici zijn. Sterkte en veel plezier op je reis!

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?