Ga naar de inhoud San Agustín het Colombiaanse archeologisch UNESCO park - Colombia.nl
Start » De oude beschaving van San Agustín

De oude beschaving van San Agustín

San Agustín Colombia

Ten midden van de provincie Huila ligt in de jungle één van de best bewaarde ruïnes van de pre-Columbiaanse cultuur. Het betreft het wereldberoemde archeologische park San Agustín. Dat een grote hoeveelheid standbeelden verspreid over de jungle herbergt en tegenwoordig een toeristische trekpleister is in Colombia.

De San Agustín-indianen

San Agustín standbeelden

Tussen 1.000 voor Christus tot en met 1500 na Christus leefde de “San Agustín-indianen” in het gebied waar vandaag de dag het archeologische park gevestigd is. Het park bestaat uit een indrukwekkende beeldengroep van meer dan 500 beelden. Het is niet bekend hoe de beschaving aan zijn einde is gekomen welke al voor de komst van de Spanjaarden ophield te bestaan. Het archeologische park staat op de UNESCO lijst van wereld erfgoed.

Hedendaags hangt er nog steeds veel mystiek rondom het archeologische park omdat het één van de grootste standbeeld verzamelingen ter wereld herbergt met sommige beelden van wel 7 meter hoog. De beelden van de Agustínos in de jungle werden ook pas in 1914 ontdekt door de Duitse antropoloog Konrad Theodor Preuss.

Preuss nam enkele beelden mee vanaf San Agustín naar Duitsland (waar tegenwoordig veel controversie over is ontstaan). Dit doet hij door ze vanaf San Agustín per ezel naar Neiva te vervoeren en vervolgens vanaf Neiva naar Cundinamarca per boot over de Magdalena (om aan te geven hoe afgelegen het park ligt). Uiteindelijk belanden de beelden in zijn privé collectie in Duitsland. Enkele beelden van San Agustín zijn daarom tegenwoordig te zien in het Berlijnse staatsmuseum.

Parque Archeologico de San Agustín

San Agustín archeologisch park

De enorme beelden van San Agustín werden gebouwd als graven voor de belangrijke personages van de vergane civilisatie. Het park bestaat uit 4 vlakten (Mesas A,B,C,D), el Alto de Lavapatas en el bosque de las estatuas. De sculpturen zijn een expressie van een oude beschaving en het geloof van de Agustínos. Zo zijn er zowel menselijke als dierlijke figuren uitgebeeld in steen. De belangrijkste beelden zijn: el doble yo, El Aguila con un serpiente en sus garras & el Obispo. Zij symboliseren de macht van de sjaman, het leven en de politieke hiërarchie.

Op zoek naar nog meer oude cultuur in Colombia? Dan is de wandeltocht naar Ciudad Perdida (The Lost City) ook misschien interessant voor je!

Waarom je San Agustín moet bezoeken

Buiten het feit dat San Agustín een van de belangrijkste Archeologische parken van Colombia is, is de omgeving adembenemend. Niet ver van het park kun je onder andere de onderstaande bezienswaardigheden en attracties vinden.

Estrecho de Magdalena

De belangrijkste rivier van Colombia; de Magdalena loopt uit tot aan de Caribische kust en heeft zijn bron in Huila op nog geen half uur rijden van San Agustín. De bron is een bijzondere toeristische plek. De Magdalena is hier zo smal dat je van de ene kant naar de andere kant kunt springen. Onvoorstelbaar omdat de river verderop uitgroeit tot een enorm water dat druk bevaren word.

La Chaquira

Op de route vanaf San Agustín naar el estrecho Magdalena kom je langs een groep rotsen met daarin prachtige beeldhouwwerken van “menselijke figuren” gemaakt door de inheemse bevolking van San Agustín. De groep rotsen staat op een hoogvlakte en is vermoedelijk een sterrenobservatie punt geweest om de jaargetijden te voorspellen.

Watervallen van 400 meter hoog

San Agustín ligt midden in een groot natuurgebied herkenbaar door haar groen beboste bergruggen. Deze mystieke omgeving kent een groot aantal watervallen wat het landschap extra aantrekkelijk maakt. Bij een bezoek aan de omgeving is “El Salto de Bordones” een waterval van maar liefst 400 meter hoogte een absolute must. Het geluid van het kletterende water, een manifestatie van de kracht van de natuur, het spectaculaire uitzicht en het gevoel dat je echt in “the middle of nowhere” bent maken deze ervaring uniek. De waterval is bereikbaar via het dorp Isnos.

Reizen naar San Agustín

Vanaf Bogotá kun je een vliegtuig pakken naar Pitalito, wat de dichtstbijzijnde luchthaven is naar San Agustín. De vlucht duurt ongeveer 1u en 30 minuten. Vanaf Pitalito is het ongeveer een uur rijden naar het dorpje San Agustín vanuit waar het archeologische park te bezoeken is.

Met de bus

Cootranshuila heeft een directe busverbinding naar San Agustín vanaf Bogotá welke elke dag om 17:00 vertrekt. Wij raden echter aan om gebruik te maken van de busverbinding vanaf Bogotá naar Pitalito van 22:15 met Cootranshuila. De reden hiervan is dat de bus die ingezet word op deze route genaamd “el Doble Yo” naar het gelijknamige beeld van San Agustín, misschien wel de meest luxueuze bus van heel Colombia is. Deze dubbeldekker bus heeft majestueuze stoelen en een klein privé tv schermpje voor elke passagier. Bovendien worden er dekentjes, een flesje frisdrank en een snack uitgedeeld. Een ander voordeel is dat je de Bogotaanse avondspits overslaat, je kan gerust tussen de 1 en 3 uur extra reistijd kwijt zijn wanneer je vanaf de busterminal Salitre Bogotá uit moet reizen in de spits.

TIP: Pak de Doble yo bus van Cootranshuila vanaf Bogota naar Pitalito van 22:15. Verwachte aankomsttijd 07:00. Vanaf Pitalito is het een klein uurtje reizen naar San Agustín.

Dit artikel is geschreven door Lennart Uitzetter
Foto credits: Mario Carvajal & Erik Cleves Kristensen

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?