Ga naar de inhoud Ciudad Perdida (The Lost City) - Dit is de leukste hike! - Colombia.nl
Start » Santa Marta, het centrum aan de Caribische kust » Wandelen naar Ciudad Perdida (The Lost City)

Wandelen naar Ciudad Perdida (The Lost City)

Ciudad Perdida Colombia
Eindpunt Ciudad Perdida Colombia

Ten zuidoosten van Santa Marta ligt een verborgen stad diep in de ongerepte, bergachtige jungle van de Sierra Nevada de Santa Marta namelijk de Ciudad Perdida, oftewel de Verlaten Stad (Lost City). De stad werd waarschijnlijk rond het jaar 800 gesticht door de Tayrona indianen (Ah daar komt de naam van het Tayrona National Park vandaan!) en uiteindelijk verlaten door invallen van de Spanjaarden.

Eeuwen waren de ruïnes van de stad één met de natuur en waren ze vergeten. Tot 1972, toen grafrovers per toeval bij de ruïnes kwamen. Ze vonden daar onder andere urnen en gouden beeldjes. Nadat deze schatten steeds meer op de zwarte markt verschenen werd al snel duidelijk waar dit allemaal vandaan kwam. De ruim 150 ruïnes van Ciudad Perdida zijn inmiddels voor buitenlanders te bezoeken en zijn een populaire bestemming voor wandel- en natuurliefhebbers. Dit is veruit één van de leukste en toegankelijkste hikes in Colombia.

Sommige mensen noemen Ciudad Perdida zelfs een kleinere, maar mooiere versie van Machu Picchu in Peru. Doordat er geen wegen naar deze ruïnes bestaan is het alleen mogelijk om deze plek wandelend te bereiken. Hierdoor zal je dit paradijs in de jungle maar met weinig mensen hoeven te delen! Daarnaast heeft de totale afzondering ervoor gezorgd dat de natuur en oude bouwwerken nagenoeg onaangetast zijn.

De wandeltocht naar Ciudad Perdida

Traptreden richting Ciudad Perdida
Traptreden richting Ciudad Perdida

De ruïnes van Ciudad Perdida zijn ongetwijfeld indrukwekkend, maar ook de weg door de jungle ernaartoe is prachtig. De ruïnes liggen op ongeveer 1300 meter hoogte, een afstand die je zelf helemaal omhoog en weer omlaag moet klimmen.

De paden zijn vaak modderig en de stenen zijn glad door de mos die eroverheen groeit. Tijdens de tocht loop je langs talrijke watervallen, meren en rivieren, waar je regelmatig een duik in kunt nemen om even af te koelen.

De wandeltocht is zo’n 44 kilometer lang en start in het dorpje El Mamey op ongeveer 1,5 uur rijden van Santa Marta, Minca of Taganga. Alle plaatsen zijn een populaire uitvalsbasis.

Kogi Indianen in Mutanyi Ciudad Perdida

Je kunt zelf kiezen in hoeveel dagen je de wandeltocht wilt maken, afhankelijk van jouw wensen en conditie. De meeste tours doen er 4 tot 5 dagen over. Houd er rekening mee dat het erg warm is en dat de wandeltocht zwaar is door de hoge luchtvochtigheid.

Tijdens de tocht zal je inheemse dorpen passeren. Onder andere het dorpje Mutanyi waar je een kijkje krijgt in het leven van de Kogi indianen die de afstammelingen van de Tayrona’s zijn en hier nog steeds leven als honderden jaren geleden. Alsof de tijd heeft stilgestaan. De vallei waar ze in wonen heet de Buritaca genoemd naar de rivier die hem uitgeslepen heeft.

Na 2-3 dagen wandelen bereik je de 1000 trappen die de weg wijzen naar Ciudad Perdida, een pittig laatste stukje. Vergeet niet om even een frisse duik te nemen in “el Pozo de Juventud”!

Drie dagen hiken naar de terrassen van Ciudad Perdida en in één dag terug.

Dit is by far the beste trektocht organisatie

We hebben de trektocht nu al meerdere malen gelopen en kunnen je uit veiligheid en betrouwbaarheid van de reisorganisatie de volgende aanraden. Deze trektocht met guide is fantastisch en zeer goed georganiseerd in vergelijking met vele andere tourguides in het gebied.

Cocaïnefabrieken bezoeken?

In de jungle rondom Ciudad Perdida zijn ook veel verscholen cocaïnefabrieken. Tijdens een tour naar de ruïnes is het mogelijk om een bezoek aan een van deze fabrieken te brengen. Hoewel het produceren van cocaïne illegaal is in Colombia sinds de tijden van Pablo Escobar leggen de werknemers graag uit hoe ze te werk gaan. Het is toegestaan om foto’s te maken, met uitzondering van de mensen die hier werken. Vreemde werkelijkheid maar wel interessant om mee te maken gezien de coca bladeren telen voor veel Colombianen hedendaags helaas nog steeds de enige financiële levensader is. Het is wrang om dit te zien maar ook om te veroordelen als hele gezinnen er van afhankelijk zijn.

Handig om mee te nemen voor Ciudad Perdida

Een goede conditie is vereist. Je bent meerdere dagen onderweg en je sjouwt alle spullen allemaal zelf mee, dus denk goed na over wat je mee wilt nemen voor de wandeltocht naar Ciudad Perdida. Zwemkleren en een handdoek zijn wel essentieel omdat je onderweg veel kunt zwemmen. Trek ook stevige schoenen, wandelschoenen of sandalen aan, want je gaat de wandeltocht niet op slippers voltooien. Je overnacht in hangmatten en tenten, dus het kan ook fijn zijn om zelf een lakenzak of dunne deken mee te nemen. De jungle is een paradijs voor muggen, dus vergeet ook zeker niet om insectenspray mee te nemen.

De niet-persoonlijke spullen, zoals het eten, worden overigens door muilezels meegenomen en als je mazzel hebt mag jouw tas daar ook op.

Ondanks het vochtige klimaat moet je blijven drinken. De vochtige jungle is een barre wereld waardoor je niet snel merkt dat je uitdroogt. Lees hier nog meer handige survival tips voor een jungletocht.

De beste periode voor Ciudad Perdida

Het droge seizoen in de regio rondom Sierra Nevada de Santa Marta is van december tot en met maart. In deze maanden is het waterniveau van de rivieren lager, wat de tocht iets gemakkelijker maakt. Maar je bent in de tropen, dus het blijft altijd vochtig en je zult hoe dan ook veel zweten tijdens de wandeltocht naar Ciudad Perdida.

In het regenseizoen tussen april en november is de Lost City hike een stuk lastiger aangezien de paden dan zeer modderig en glad zijn. De perfecte timing is net na het regenseizoen dan staan de rivieren vol water, de jungle in bloei en is het weer prima. Wij liepen de tocht in december. Zin in nog meer hikes? Lees hier meer over de machtige Amazone jungle hikes of ga op ontdekking in het afgelegen Leticia.

Interesse gekregen in de pre-Colombiaanse cultuur? Dan vind je San Agustín vast ook erg interessant om te bezoeken!

Dit artikel is geschreven door: Jessica Lokker & Raoul de Boer

4 reacties op “Wandelen naar Ciudad Perdida (The Lost City)”

 1. Hallo,
  Ik ben van plan dit volgend jaar te doen (februari) en vind het wel interessant om ook die coca-fabriek te bezoeken. Een agentschap dat ik contacteerde antwoorden dat dat niet mogelijk is en kreeg er meteen een moraliserende opmerking bij dat ze ook tegen sextoerisme ed zijn…Kun jij me zeggen welk agentschap dit wel doet? Alvast bedankt!
  Peter

  1. Beste Peter,
   Het lijk mij niet verstandig om z’n fabriek te bezoeken. Deze fabrieken worden vaak gebruikt voor de uitbuiting van mensen. Wij kunnen je daarom helaas niet verder helpen met deze vraag.

 2. Ik heb de Lost City trektocht gedaan en het was geweldig! Enige suggestie is om het zelf te boeken, anders bepalen hotels, hostels en andere mensen het tourbedrijf voor jou alsof je een pakketje bent dat hier of daar moet worden afgeleverd! Ik heb persoonlijk gekozen voor Teyuna Tours, er zijn ook andere tourbedrijven, maar ongeacht de operator, zorg ervoor om rechtstreeks bij de operatorbureaus te boeken om verrassingen te voorkomen!

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?