Ga naar de inhoud Feria de Cali is het ultieme salsa festival in de wereld - Colombia.nl
Start » Calí, stad van de salsa! » Feria de Cali het salsa festival

Feria de Cali het salsa festival

Feria de Cali Festival

Heb jij plannen om naar Colombia te gaan, maar weet je nog niet wanneer? Kies dan voor de maanden december en januari. De Colombianen vieren dan hun zomervakantie, het meest bruisende moment van het jaar. De Colombianen houden van een feestje en gezelligheid en dat is ook te zien aan de vele festiviteiten die in deze maanden worden georganiseerd. Een daarvan is het grootste salsafestival van Colombia, Feria de Cali.

Cali, de op twee na grootste stad van het land, is het Mekka van de salsa. Het is dan ook niet gek dat deze bruisende stad elk jaar het grootste salsa-evenement van Colombia viert. Feria de Cali is het grootste feestspektakel van Cali en start traditiegetrouw op eerste kerstdag en duurt tot oudjaarsdag. Zes dagen lang staat de stad op zijn kop en is elke dag vol gepland met activiteiten op het gebied van dans, muziek en cultuur.

Op eerste kerstdag wordt het festival geopend met de salsódromo. Dit is een spectaculaire salsaparade op de zuidoostelijke snelweg van Cali. Bezoekers kunnen vanaf tribunes over een lengte van 500 meter demonstraties bekijken van de beste nationale en internationale dansers, dansgroepen en dansscholen.

Op tweede kerstdag kun je letterlijk de cultuur proeven van de Pacifische kust op ‘Día del Pacífico’, de dag van de Pacifische kust. Op het plein Plazoleta de San Francisco kun je volop geniet van de Afro-Colombiaanse cultuur. Op het plein barst het van de eettentjes en kraampjes met ambachten uit Cali en omstreken. In de avond vinden er concerten plaats waar de beste lokale bandjes de muziek van de Afro-Colombiaanse cultuur vertegenwoordigen.

Streetfood tijdens Feria de Cali
Streetfood tijdens Feria de Cali

Wil je kennis maken met de rijke cultuur aan muziek die Colombia heeft, dan ben je tijdens de Feria de Cali aan het goede adres. Elke dag staat er wel een concert op het programma. Alhoewel de feria een salsa-evenement wordt genoemd, kun je ook genieten van grote artiesten die de Cumbia, Vallenato en andere typische Colombiaanse muziekstijlen ten gehore brengen.

Voor de muziekliefhebbers is het superconcert de grootste klapper van Feria de Cali. Tijdens dit concert in het voetbalstadion Pascual Guerrero treden de grootste artiesten uit de wereld van de Latinmuziek op. Vele internationale artiesten zoals Rubén Blades, Willy Colón, Óscar D´León, Tito Rojas, Víctor Manuelle, Juan Luis Guerra, Daddy Yankee, Enrique Iglesias en Gilberto Santa Rosa hebben op het podium gestaan tijdens het superconcert.

Het is niet alleen muziek en dans wat de klok slaat. Elk jaar wordt er een optocht gehouden van oldtimers. Liefhebbers uit het hele land komen met hun klassiekers naar Cali voor de ‘Desfile de autos de clásicos y antiguos’. Oude Mustangs, Cadillacs, Chevrolets, en Corvettes uit begin vorige eeuw schitteren over het asfalt. Ook het gezicht van de Colombiaanse koffiestreek, de Willys waarmee de waspalmen nabij Salento bezocht worden, is te bewonderen tijdens deze optocht.

Feria de Cali carnaval optocht

Mis vooral niet de carnavalsoptocht. Hier zie je een mooie samensmelting van verschillende tradities en artistieke uitingen van de Spaanse en Afro-Colombiaanse cultuur. Prachtige klederdracht, opzwepende muziek en een explosie aan kleuren decoreren de straten van Cali.

Ben je van plan om in de maand december naar Colombia te gaan? Overweeg dan om het grootste salsa-evenement van Colombia in je reisschema op te nemen.

Deze tekst is geschreven door: Jairo Bernal


Hulp nodig met je reis?