Het outdoor paradijs San Gil

San Gil Colombia ravijn

Wat gebeurt er met een klein dorpje dat omringd wordt door immense bergen, prachtige watervallen, eindeloze grottenstelsels en talrijke rivieren? Juist, dat wordt een trekpleister voor natuurliefhebbers en avonturiers. San Gil is de ideale plek in Colombia om het avontuur tegemoet te gaan. Deze stad ligt in de regio Santander, op de route tussen de hoofdstad Bogotá en de noordelijke stad Bucaramanga. In de stad zelf is niet veel te doen, maar de meeste reizigers komen dan ook voor de omgeving. Reken zeker een paar dagen voor je verblijf in San Gil, want er is genoeg te doen: raften op wilde rivieren, wandeltochten door grotten, mountainbiken in het bergachtige landschap en zelfs al het natuurschoon vanuit de lucht bekijken.

San Gil staat voor avontuurlijk genieten & adrenaline

Raften in de rivier van San Gil

Een van de meest geliefde activiteiten in San Gil is raften op een van de rivieren in de buurt. Voor beginners en mensen met kinderen is de Rio Fonce een goede optie. Het raften op deze rivier valt in de klasse II en III. Het kan op sommige stukken best wild zijn, maar er zijn ook rustige delen waar je kunt genieten van de prachtige omgeving. Rio Suarez is een leuke keuze voor avontuurlijke mensen. In deze rivier wachten hoge golven, kleine watervallen en stroomversnellingen erom om getrotseerd te worden. Het raften op de Rio Suarez valt onder de klasse III tot en met V. Het raften wordt bijna altijd via een reisbureau geregeld en de rit hiernaartoe zit vaak bij de prijs inbegrepen. De prijzen voor het raften variëren van zo’n 30.000 pesos voor Rio Fonce tot ongeveer 130.000 pesos voor Rio Suarez.

The place 2 be in Colombia voor paragliding!

Paragliding San Gil Colombia

Ook voor het paragliden in San Gil moet je stalen zenuwen hebben. Je rent namelijk niet dagelijks van een afgrond af om vervolgens als een vogel in de lucht te zweven en van een adembenemend uitzicht te genieten. Er zijn meerdere plekken in de omgeving van San Gil waar je kunt paragliden. Bij de plaats Curiti kun je een tocht over de tabaksvelden en de groene heuvels maken, maar een misschien nog wel indrukwekkendere plek is de Chicamocha canyon. Paragliding is hoe dan ook letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten in San Gil. Wanneer je een tour voor paragliden boekt kun je er vaak voor kiezen om de transfer ernaartoe erbij te boeken. Het paragliden bij Curiti kost ongeveer 70.000 pesos. Een tocht in de Chicamocha canyon duurt langer – zo’n 20 minuten – en kost ongeveer 170.000 pesos.

Mountainbiken wandelen

Het is ook mogelijk om de omgeving van San Gil per mountainbike te ontdekken. Wie het wat rustiger wil aanpakken kan ook voor een wandeling gaan, bijvoorbeeld naar Barichara. Deze wandeling start in het dorp Cabrera en duurt ongeveer 2 uur. Struin vervolgens nog wat rond in het dromerige dorp Barichara met de witte huizen, de bruine straten en de groene heuvelen. Vanaf Barichara kun je de bus terug naar San Gil nemen. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Barichara nog verder te lopen naar andere dorpen zoals Villanueva en Guane. Ook vanaf deze dorpen kun je de bus terug naar San Gil pakken.

San Gil is het outdoor walhalla van Colombia. Je kunt er paragliden, mountainbiken, hiken, raften (klasse I-V), kanoën en nog veel meer extreme outdoor sporten!

Hoge watervallen en diepe grotten

Liefhebbers van watervallen kunnen een bezoek aan Cascadas de Juan Curi niet overslaan. Niet alleen is de natuur hier prachtig, het is ook mogelijk om van de waterval te abseilen. Je hebt de keuze tussen een daling van 55 of 80 meter. Informeer van tevoren even goed naar de mogelijkheden en de weersomstandigheden, want bij slecht weer gaat het vaak niet door in verband met de veiligheid. De watervallen zijn gemakkelijk zelfstandig – zonder tour – te bezoeken. Je betaalt enkel de entreeprijs van 7.000 pesos. Je kunt met een taxi naar de watervallen, maar het is ook mogelijk om met de lokale bus hiernaartoe te gaan. Pak vanaf het lokale busstation in San Gil de bus naar Charalá en vertel de chauffeur dat je bij Cascadas de Juan Curi wilt uitstappen. Vanaf de ingang van de watervallen wandel je in ongeveer 20 minuten naar de voet van de waterval. Op zoek naar nog meer avontuur? Heb je wel eens gedacht aan een trekking door de Amazone?

Ben je niet bang in het donker? Dan is het leuk om een van de grottenstelsels in de omgeving van San Gil te ontdekken. Gewapend met een helm en een lamp wandel je door de donkere grotten van bijvoorbeeld Cueva del Indio of Cueva la Antigua. Het is belangrijk dat je stevige schoenen of wandelschoenen aantrekt, al is het ook verstandig om je zwemkleding aan te trekken. Tijdens de wandeltocht spring je in en loop je door het water. De gids legt alles uit over het ontstaan van de grotten en de kans is groot dat je honderden vleermuizen tegenkomt.

Overnachten in San Gil

Kerkje San Gil Colombia

Voor backpackers is Sam’s VIP Hostel in het centrum van San Gil een goede keuze. Het hostel zit niet alleen in een mooi gebouw, maar er is ook een zwembad en een terras. Bovendien sta je binnen een paar minuten bij het lokale busstation van San Gil. Zoek je een leuke accommodatie in de natuur? Dan is La Pacha een aanrader. Het uitzicht is prachtig en de eigenaren zijn ontzettend lief en betrokken bij de reisplannen van hun bezoekers. Deze accommodatie is voor een groot deel zelfvoorzienend. Zo vind je op het terrein zonnepanelen en geiten die ’s ochtends als natuurlijke wekker dienen. ’s Avonds kun je een filmpje kijken in de bus die is omgebouwd tot bioscoop. La Pacha ligt enkele kilometers buiten San Gil, op de route naar Barichara. Enkele lekkere restaurantjes in San Gil zijn Gringo Mike’s, El Maná, Sam’s Gastro Pub & Steakhouse, Carnes y Carnes, La Casa del Balcón, Restaurante Vegetariano Saludable Delicia en Cafetería Donde Betty.

Reizen naar San Gil

San Gil ligt in de regio Santander. Het dorp ligt op de route van de hoofdstad Bogotá naar de noordelijke stad Bucaramanga. Vanuit Bogotá gaat er een rechtstreekse bus naar San Gil, die ongeveer 8 uur over de reis doet. Reizigers maken vaak een stop in het idyllische Villa de Leyva, dat ongeveer halverwege de route van Bogotá naar San Gil ligt. Je kunt ook vanuit Bucaramanga met de bus naar San Gil. Met de bus doe je er ongeveer 2,5 uur over.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

Het outdoor paradijs San Gil
3.8 (75.56%) 18 votes
1 COMMENT
  • Alex WS
    Beantwoorden

    Wat zou ik hier wel eens willen paragliden! Jammer dat het zo ver weg is van Nederland…

Geef een reactie