Typisch en heerlijk Colombiaans eten

Traditioneel Colombiaans eten

De Zuid-Amerikaanse keuken wordt steeds populairder onder foodies, en als resultaat ontstaan in Nederland meer en meer restaurants die geïnspireerd zijn door de Latijnse keuken. Nu is de typisch Colombiaanse keuken nog niet heel bekend en loopt wat dat betreft achter op bijvoorbeeld die van Peru en Argentinië. Maar Colombia heeft wel degelijk typische gerechten, vaak afhankelijk van het gebied waar je je in bevindt. Nieuwsgierig? Ontdek hieronder hoe je de smaakpapillen kunt laten verwennen met onze tips over Colombiaans eten. Buen provecho!

Een traditionele Colombiaans gerecht zijn de arepa’s van barbecue

Arepa uit Colombia

In Colombia ontbijt men voornamelijk met koffie of warme chocomelk (van verse cacao) en kaasachtige broodjes. De bekendste snack is waarschijnlijk de arepa. Deze ronde schijfjes zijn gemaakt van maïsmeel gaan op de barbecue of grill en worden warm geserveerd. Zodra de arepa op je bord ligt prik je er met een vork kleine gaatjes in, de boter die je eroverheen smeert wordt dan opgenomen in het broodje. Wat ook vaak gebeurt is dat de arepa wordt opengesneden en gevuld met kaas.

Pandebono en buñuelos

Pandebono of Bunuelos

Een ander voorbeeld van een typisch Colombiaans gerecht is de pandebono, een broodje gemaakt van cassavemeel, maïsmeel en witte Colombiaanse kaas. Deze overheerlijke broodjes doop je in de koffie, soms laten de Colombianen ze zelfs even lekker weken in de koffie. Een ander lekkernij zijn de buñuelos. Oorspronkelijk worden ze met kerst in combinatie met natilla (pudding) geserveerd, maar buñuelos doen het eigenlijk gedurende het hele jaar goed in Colombia. De gefrituurde deegballetjes zijn wederom niet de aller gezondste, echter zijn ze het proberen waard!

Colombiaans eten is niet altijd even gezond maar wel erg lekker! Gelukkig is er gigantisch veel colombiaas fruit in alle soorten en maten te verkrijgen voor een balansdag. Kende je deze soorten fruit bijvoorbeeld al; cherimoya, granadilla, guanabana, guava,lulo, mamoncillo, maracuya, pitahaya, tomate de arbol, uchuva en de zapot?

Bandeja Paisa is de coloriebom van Colombia

Bandeja Paisa een typische lunch

De klassieker, vernoemd naar de inwoners van het gebied waar dit gerecht vandaan komt, is de Bandeja Paisa. Veel Colombianen zijn er mee opgegroeid, zeker in het gebied rond Medellín waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Doordrenkt van vet vlees en gefrituurde ingrediënten heeft deze schotel een nogal slechte reputatie onder healthy foodies toeristen. Echter mag je Colombia niet verlaten zonder deze caloriebom geproefd te hebben. Op je bord liggen de volgende ingrediënten: rijst, bonen, zeer fijn gehakt, gefrituurde banaan (patacón), chorizo, gefrituurde buikspek (chicharrón), arepa en een gebakken ei. Onze tip is om licht te ontbijten, een lekker stuk te gaan hiken of de stad verkennen, en daarna dit gerecht als (late) lunch te bestellen. Je hoeft de rest van de dag niet meer te eten!

Traditionele gerechten uit Bogota

Natuurlijk blijft Bogota als hoofdstad niet achter en heeft deze ook haar eigen traditionele Colombiaanse gerechten. In Bogotá is de kippensoep wereldberoemd, oftewel de ajiaco. Alhoewel er veel variaties zijn op dit recept bestaat de soep meestal uit verschillende soorten aardappel, kip en mais. Bij het serveren gebruik je zure room en kappertjes als garnering. Heerlijk!

De kuststreken van Colombia staan bekend om de visgerechten

Het spreekt misschien voor zich, maar in de kuststreken van Colombia wordt een stuk minder vlees gegeten en heel veel vis. Voor de vis liefhebbers een waar paradijs! Alle soorten vis belanden op je bord. Gebakken, gekookt, gefrituurd, of gestoofd en lekker is het eigenlijk altijd. Je krijgt de vis opgediend van kop tot staart, en komt vaak in gezelschap van aardappel, rijst en gebakken banaan. Vooral in het Caribische gebied rondom Cartagena, Baranquilla, Taganga en Santa Marta zijn de visgerechten heerlijk vers en erg lekker.

Bananen uit Colombia

Bananen in overvloed in Colombia dankzij het perfecte klimaat voor deze soort fruit. Gelukkig weten de Colombianen hier wel raad mee. Bananen worden (je raadt het al) lekker in de frituur gegooid. Nu is er een verschil tussen de groene bananen (plátanos) en de gele rijpe bananen. Van groene bananen worden namelijk patacónes (soort bananen pannekoeken) gemaakt. De banaan wordt eerst in kleine stukken gesneden, dan gefrituurd en daarna platgestampt met een grote steen of plank en waarna het weer de frituur in gaat. Het resultaat is een heerlijk knapperig snack genaamd patacóne. Dit wordt vaak bij de maaltijd geserveerd of tussendoor gegeten. Van rijpe bananen worden de maduros gemaakt. De banaan wordt schuin in schuifjes gesneden en dan gefrituurd of gebakken. Ook de maduro wordt als side-dish bij de maaltijd geserveerd.

Colombianen zijn gek op gefrituurde maaltijden en doen naast deeg, vlees ook fruit erin!

De wereldberoemde empanadas

Empanadas streetfood

Veel gerechten die je in Colombia geserveerd kunt krijgen komen ook in andere Zuid-Amerikaanse landen voor. Zo kom je bijvoorbeeld in ieder land wel de wereldberoemde empanadas tegen. Toch hoort ook de empanada bij typisch Colombiaans eten. Je komt ze namelijk overal tegen en bovendien is het iets dat veel gemaakt wordt bij Colombiaanse families thuis bij feestjes of andere bijzondere gelegenheden. Empanadas zijn gevulde deeg hapjes die gefrituurd worden. De vulling bestaat uit aardappel, gehakt of stukjes rund en varkensvlees. Belangrijk onderdeel van deze traditionele Colombiaanse snack is de dip die er bij geserveerd wordt, oftewel de ají. Deze dip wordt gemaakt van rode peper, ui, groene verse kruiden en tomaat en maakt de empanada helemaal af!

Tamales

Tamales snack uit Colombia

Een ander lekkernij die je in Colombia, maar ook in andere Zuid-Amerikaanse landen zult tegenkomen zijn de tamales. Deze traditionele snack is vrij arbeidsintensief om te bereiden, Colombianen kiezen er daarom voor om een hele grote batch te maken en deze dan aan jan en alleman uit te delen. Iets dat bovendien met al het eten wel gebeurt! De tamales worden uitgedeeld aan familie, vrienden, buren, de schoonheidsspecialiste en de bakker op de hoek. Alles wat overblijft wordt ingevroren en zodoende kan er nog maanden van genoten worden. Tamales bevatten een grote mix aan ingrediënten, die ook per persoon en smaak flink kunnen verschillen. Denk aan aardappel, kip, varkensvlees, doperwten, mais en maïsmeel. Wel is het de regel dat ze altijd ingepakt worden in bananenblad. De tamales worden daarna tegelijkertijd in een grote pan gekookt waarna je een heerlijk stomend pakketje vol heerlijke smaken geserveerd krijgt. Zeker het proberen waard!

Dit artikel is geschreven door Denise Hagen

Typisch en heerlijk Colombiaans eten
4.73 (94.55%) 11 votes
2 COMMENTS
  • Nila
    Beantwoorden

    Heerlijk Denise, we gaan 4/2 naar Colombia en zal al deze gerechten proberen te proeven. Groet,Niila

    1. Denise
      Beantwoorden

      Wat leuk Nila 🙂 Ik hoop dat jullie een mooie tijd hebben daar en genieten van al het lekkere eten!

Geef een reactie