Typisch en heerlijk Colombiaans eten

Traditioneel Colombiaans eten

De Zuid-Amerikaanse keuken wordt steeds populairder onder foodies, en als resultaat ontstaan in Nederland meer en meer restaurants die geïnspireerd zijn door de Latijnse keuken. Nu is de typisch Colombiaanse keuken nog niet heel bekend en loopt wat dat betreft achter op bijvoorbeeld die van Peru en Argentinië. Maar Colombia heeft wel degelijk typische gerechten, vaak afhankelijk van het gebied waar je je in bevindt. Nieuwsgierig? Ontdek hieronder hoe je de smaakpapillen kunt laten verwennen met onze tips over Colombiaans eten. Buen provecho!

Een traditionele Colombiaans gerecht zijn de arepa’s van barbecue

Arepa uit Colombia

In Colombia ontbijt men voornamelijk met koffie of warme chocomelk (van verse cacao) en kaasachtige broodjes. De bekendste snack is waarschijnlijk de arepa. Deze ronde schijfjes zijn gemaakt van maïsmeel gaan op de barbecue of grill en worden warm geserveerd. Zodra de arepa op je bord ligt prik je er met een vork kleine gaatjes in, de boter die je eroverheen smeert wordt dan opgenomen in het broodje. Wat ook vaak gebeurt is dat de arepa wordt opengesneden en gevuld met kaas.

Pandebono en buñuelos

Pandebono of Bunuelos

Een ander voorbeeld van een typisch Colombiaans gerecht is de pandebono, een broodje gemaakt van cassavemeel, maïsmeel en witte Colombiaanse kaas. Deze overheerlijke broodjes doop je in de koffie, soms laten de Colombianen ze zelfs even lekker weken in de koffie. Een ander lekkernij zijn de buñuelos. Oorspronkelijk worden ze met kerst in combinatie met natilla (pudding) geserveerd, maar buñuelos doen het eigenlijk gedurende het hele jaar goed in Colombia. De gefrituurde deegballetjes zijn wederom niet de aller gezondste, echter zijn ze het proberen waard!

Colombiaans eten is niet altijd even gezond maar wel erg lekker! Gelukkig is er gigantisch veel colombiaas fruit in alle soorten en maten te verkrijgen voor een balansdag. Kende je deze soorten fruit bijvoorbeeld al; cherimoya, granadilla, guanabana, guava,lulo, mamoncillo, maracuya, pitahaya, tomate de arbol, uchuva en de zapot?

Bandeja Paisa is de coloriebom van Colombia

Bandeja Paisa een typische lunch

De klassieker, vernoemd naar de inwoners van het gebied waar dit gerecht vandaan komt, is de Bandeja Paisa. Veel Colombianen zijn er mee opgegroeid, zeker in het gebied rond Medellín waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Doordrenkt van vet vlees en gefrituurde ingrediënten heeft deze schotel een nogal slechte reputatie onder healthy foodies toeristen. Echter mag je Colombia niet verlaten zonder deze caloriebom geproefd te hebben. Op je bord liggen de volgende ingrediënten: rijst, bonen, zeer fijn gehakt, gefrituurde banaan (patacón), chorizo, gefrituurde buikspek (chicharrón), arepa en een gebakken ei. Onze tip is om licht te ontbijten, een lekker stuk te gaan hiken of de stad verkennen, en daarna dit gerecht als (late) lunch te bestellen. Je hoeft de rest van de dag niet meer te eten!

Traditionele gerechten uit Bogota

Natuurlijk blijft Bogota als hoofdstad niet achter en heeft deze ook haar eigen traditionele Colombiaanse gerechten. In Bogotá is de kippensoep wereldberoemd, oftewel de ajiaco. Alhoewel er veel variaties zijn op dit recept bestaat de soep meestal uit verschillende soorten aardappel, kip en mais. Bij het serveren gebruik je zure room en kappertjes als garnering. Heerlijk!

De kuststreken van Colombia staan bekend om de visgerechten

Het spreekt misschien voor zich, maar in de kuststreken van Colombia wordt een stuk minder vlees gegeten en heel veel vis. Voor de vis liefhebbers een waar paradijs! Alle soorten vis belanden op je bord. Gebakken, gekookt, gefrituurd, of gestoofd en lekker is het eigenlijk altijd. Je krijgt de vis opgediend van kop tot staart, en komt vaak in gezelschap van aardappel, rijst en gebakken banaan. Vooral in het Caribische gebied rondom Cartagena, Baranquilla, Taganga en Santa Marta zijn de visgerechten heerlijk vers en erg lekker.

Bananen uit Colombia

Bananen in overvloed in Colombia dankzij het perfecte klimaat voor deze soort fruit. Gelukkig weten de Colombianen hier wel raad mee. Bananen worden (je raadt het al) lekker in de frituur gegooid. Nu is er een verschil tussen de groene bananen (plátanos) en de gele rijpe bananen. Van groene bananen worden namelijk patacónes (soort bananen pannekoeken) gemaakt. De banaan wordt eerst in kleine stukken gesneden, dan gefrituurd en daarna platgestampt met een grote steen of plank en waarna het weer de frituur in gaat. Het resultaat is een heerlijk knapperig snack genaamd patacóne. Dit wordt vaak bij de maaltijd geserveerd of tussendoor gegeten. Van rijpe bananen worden de maduros gemaakt. De banaan wordt schuin in schuifjes gesneden en dan gefrituurd of gebakken. Ook de maduro wordt als side-dish bij de maaltijd geserveerd.

Colombianen zijn gek op gefrituurde maaltijden en doen naast deeg, vlees ook fruit erin!

De wereldberoemde empanadas

Empanadas streetfood

Veel gerechten die je in Colombia geserveerd kunt krijgen komen ook in andere Zuid-Amerikaanse landen voor. Zo kom je bijvoorbeeld in ieder land wel de wereldberoemde empanadas tegen. Toch hoort ook de empanada bij typisch Colombiaans eten. Je komt ze namelijk overal tegen en bovendien is het iets dat veel gemaakt wordt bij Colombiaanse families thuis bij feestjes of andere bijzondere gelegenheden. Empanadas zijn gevulde deeg hapjes die gefrituurd worden. De vulling bestaat uit aardappel, gehakt of stukjes rund en varkensvlees. Belangrijk onderdeel van deze traditionele Colombiaanse snack is de dip die er bij geserveerd wordt, oftewel de ají. Deze dip wordt gemaakt van rode peper, ui, groene verse kruiden en tomaat en maakt de empanada helemaal af!

Tamales

Tamales snack uit Colombia

Een ander lekkernij die je in Colombia, maar ook in andere Zuid-Amerikaanse landen zult tegenkomen zijn de tamales. Deze traditionele snack is vrij arbeidsintensief om te bereiden, Colombianen kiezen er daarom voor om een hele grote batch te maken en deze dan aan jan en alleman uit te delen. Iets dat bovendien met al het eten wel gebeurt! De tamales worden uitgedeeld aan familie, vrienden, buren, de schoonheidsspecialiste en de bakker op de hoek. Alles wat overblijft wordt ingevroren en zodoende kan er nog maanden van genoten worden. Tamales bevatten een grote mix aan ingrediënten, die ook per persoon en smaak flink kunnen verschillen. Denk aan aardappel, kip, varkensvlees, doperwten, mais en maïsmeel. Wel is het de regel dat ze altijd ingepakt worden in bananenblad. De tamales worden daarna tegelijkertijd in een grote pan gekookt waarna je een heerlijk stomend pakketje vol heerlijke smaken geserveerd krijgt. Zeker het proberen waard!

Picada

De picada is als het ware de Colombiaanse barbecue. Deze bestaat uit een grote variëteit aan stukjes rundvlees, varkensvlees kip en worstjes met arepa’s, yuca, patacones en aardappeltjes. Alles geserveerd in één schaal of op een bananenblad. Dit heerlijke gerecht word vaak voor meerdere personen besteld en mag je lekker met je handen eten. Gezellig picada eten met familie en een koud biertje is een van de favoriete activiteiten van de Colombianen.

Sancocho

Zoals de gemiddelde Nederlander met familie wel eens de barbecue aansteekt op een lang weekend of een vrijdag middag zo houden Colombianen ervan om langs de rivier soep te koken. Deze soep noemen ze Sanchocho, wat er precies in gaat is per familie verschillend. Daar zijn geen vaste recept regels voor. Colombiaanser dan langs de rivier op een buitenvuurtje door oma bereide Sancocho wordt het niet. Een goede Sancocho heeft een uitgesproken rooksmaak en is een klein beetje gebonden. Deze gebondenheid komt door de platano (bakbanaan) die er in zit.

Aguardiente

Elke maaltijd kan je wegspoelen met de nationale drank van Colombia namelijk Aguardiente. Dit is een op suikerriet en anijs gebaseerde brandewijn die absoluut tot de nationale folklore hoort. Nergens vind je zo’n uitgebreide variëteit Aguardientes als in Colombia. De Colombianen zelf noemen het drankje liefkozend “Guaro”. Guaro word meestal puur gedronken en op feestjes per fles besteld. De zachtste versies zijn Aguardiente Antioqueño uit het gelijknamige Antioquia en Nectar sin azucar uit Cundinamarca. De heftigste varianten zijn Tapa Roja uit Tolima en Doble Anis uit Huila.

Hoe ziet de dagelijkse kost voor Colombianen eruit?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bestaat de Colombiaanse keuken uit een mozaïek van bijzondere streekgerechten. Vaak gaan traditionele recepten generaties terug en worden ze van moeder op dochter doorgegeven. Er bestaat een groot verschil tussen de gerechten voor feestelijkheden en hetgeen dat men dagelijks eet. De Colombianen eten doorgaans drie keer per dag met een zware focus op de lunch. Hieronder een voorproefje.

Ontbijt

Ontbijt in Colombia is een feest. Elke ochtend word je verrast door een andere vruchten smoothie die je elders niet kan krijgen. Daarnaast eet men twee stuks fruit in de ochtend zoals bijvoorbeeld gesneden papaya en meloen of mango. Dit in combinatie met huevos revueltos (scrambled eggs) begeleid door de beroemde arepa’s (een Colombiaanse dikke mais tortilla) en eventueel een zacht broodje.

Als je hier een zwarte koffie bij wilt vraag dan om een “tinto”. Café is namelijk een grote bak melk met een wolkje koffie. Probeer ook eens de agua panela een zoet drankje gebaseerd op rietsuiker. Colombianen zijn tevens dol op chocolademelk in de ochtend. In de dorpjes word er s’ochtends ook vaak een heldere soep gegeten op basis van bouillon vlees en aardappels.

Lunch

De gouden regel voor het alledaagse eten van de Colombianen is dat ze graag veel en alles door elkaar eten. De belangrijkste maaltijd is de warme lunch die ergens tussen 13:00 – 15:00 geserveerd word. Sta er niet van te kijken als je pasta en rijst doorelkaar gehusseld krijgt naast een berg aardappels en misschien zelfs bruine bonen. Dit word begeleid met een maaltijd soep, een goed stuk vlees of vis. Vergeet niet dat Colombia qua landbouw echt een grootmacht is. Ze kunnen putten uit een groot arsenaal aan groenten, fruit, vlees en vis. Het is noemenswaardig hoe vers en lekker alle ingrediënten altijd zijn. Veel Colombianen lunchen elke dag buiten de deur. Een dergelijke maaltijd als boven beschreven kost omgerekend tussen de € 2,- a € 3 euro en heet vaak “comida del dia” of “plato del dia”.

Diner

S’avonds eten de meeste Colombianen een vrij lichte maaltijd. Dit betekend dat Colombianen bijvoorbeeld ook wel eens slechts een broodje, een kop soep of een paar arepa’s eten als diner. Je kunt overigens gewoon s’avonds uit eten gaan in de wat luxere restaurants of bijvoorbeeld het Colombiaanse streetfood proberen. Denk aan empanadas, arepas gevuld met kaas of pincho’s die we hierboven al hebben beschreven.

Dit artikel is geschreven door Denise Hagen & Lennart Uitzetter

Typisch en heerlijk Colombiaans eten
3.8 (76.92%) 26 votes
4 COMMENTS
  • Nila
    Beantwoorden

    Heerlijk Denise, we gaan 4/2 naar Colombia en zal al deze gerechten proberen te proeven. Groet,Niila

    1. Denise
      Beantwoorden

      Wat leuk Nila 🙂 Ik hoop dat jullie een mooie tijd hebben daar en genieten van al het lekkere eten!

  • Berty Stam
    Beantwoorden

    Als ik dit zo lees krijg ik steeds meer zin om te vertrekken, we vliegen over een week naar Bogota. Dank je wel voor alle tips!

  • Agus
    Beantwoorden

    We gaan 20 januari naar Bogota, we hebben er zin in om al het lekkers te proberen

Geef een reactie