Ga naar de inhoud La Guajira de woestijn van de Wayuu indianen en 4x4 jeeps - Colombia.nl
Start » De La Guajira woestijn

De La Guajira woestijn

La Guajira woestijn

Met de opkomst van Colombia als topbestemming onder backpackers kan het zijn dat je even uit de massa wilt ontsnappen en een uitdagender pad zoekt. Gelukkig is Colombia een enorm groot land en zijn er in nog genoeg ‘onontdekte’ plekjes te vinden. Voor de iets avontuurlijkere reiziger die graag de rust op zoekt is er het ruige woestijngebied van La Guajira. Dit gebied wordt vaak ook bezocht met georganiseerde reizen door Colombia.

Wat kan je in de La Guajira ontdekken?

La Guajira

Gelegen in het noorden van Colombia en grenzend aan Venezuela vind je La Guajira wat al jarenlang geteisterd wordt door extreme droogte in tegenstelling tot de vochtige Amazone niet ver er vandaan. Als resultaat zijn de wegen moeilijk begaanbaar, een tour zonder 4×4 jeep is dus niet aan te raden. La Guajira doet aan als een vreemd maanlandschap, en dat is juist het aantrekkelijke ervan!

De woestijn strekt zich mijlenver voor je uit met geen enkele stad in zicht. ‘s Nachts wordt is het pikkedonker in La Guajira, en overnachten doe je in grote hangmatten recht onder de sterrenhemel. Op heldere nachten kun je hier de melkweg zien! De tour brengt je onder anderen naar Cabo de la Vela en Punta de Gallinas, het Noordelijkste puntje van Colombia en Zuid Amerika. Van daaruit is het ongeveer een uur rijden naar Playa Taroa, bekend om de enorme oranje gekleurde duinen die recht de zee in lopen. Een oogverblindend spektakel en een fijne plek om een middagje aan het water te liggen.

Even ontsnappen aan het toerisme in Colombia? Reis dan af naar het noordelijkste puntje van Zuid Amerika in de La Guajira woestijn. Hier kom je bijna geen andere buitenlanders tegen!

Tours naar La Guajira

De meeste tours vertrekken vanuit Riohacha en na ongeveer anderhalf uur rijden bereik je Uribia, het laatste stadje voor je de wildernis van La Guajira in trekt. Wij raden je aan om hier veel grote flessen water in te slaan aangezien water schaars is in heel het gebied. Daarnaast kun je hier ook groot inslaan op koekjes en kleine drinkwaterzakjes. Deze kun je onderweg in het gebied uit delen. De plaatselijke bevolking zal je dankbaar zijn aangezien eten en drinken schaars is.

Wayuu de bewoners van La Guajira

Wayuu tassen

De nomadische stam de Wayuu woont verspreidt door het La Guajira gebied en leeft voornamelijk van de geitenhouderij. Daarnaast staan ze ook bekend om het weven van de Mochila tas, deze tassen zijn verkrijgbaar in aardekleuren of bonte kleurencombinaties. Onder Colombianen door heel het land een groot succes, iedere inwoner van het land loopt tegenwoordig met een Mochila! Contact leggen met de Wayuu is helaas niet gemakkelijk, zij spreken hun eigen taal genaamd Wayuunaiki en Spaans wordt bijna alleen door de Wayuu kinderen gesproken.

La Guajira is trouwens niet de enige woestijn in Colombia. Je hebt namelijk ook nog de mysterieuze Tatacoa woestijn

Wist je dit al over La Guajira?

Het La Guajira departement ligt als een vreemd uitstupsel helemaal ten noorden van het land. Het is tevens het noordelijkste punt van Zuid Amerika. Hieronder een aantal feitjes over La Guajira;

 • Zoutwinning is één van de grootste inkomstenbronnen van de regio, tegenwoordig is toerisme wel in opkomst maar de inkomsten hieruit zijn nog minimaal.
 • Er wonen ongeveer 700 duizend mensen in een gebied dat half zo groot is als Nederland.
 • De Wayuu is een nomadische stam en de oorspronkelijke bewoners van La Guajira.
 • De Wayuu spreken Maipuran (Arawak) wat niet te vergelijken is met Spaans. Communiceren is daarom meestal alleen mogelijk via de kinderen aangezien deze Spaans krijgen op school.
 • De Wayuu slapen altijd in hangmatten en leven meestal in de buurt van de Caribische Zee.
 • De stad Riohacha is de provinciehoofdstad van La Guajira.
 • Serranía de Macuira is één van de bergketens in het gebied die een geisoleerd ecosysteem heeft ten midden van de woestijn.
 • Santuario de Flora y Fauna los Flamencos is een gebied bestaande uit vier grote lagunes waar flamingos nestelen.
 • Punta Gallinas ook wel Cape Chicken is het meest noordelijke puntje van Zuid Amerika.
 • De enige grote zoetwaterplek in La Guajira is de rivier Rancheria.
 • Meer informatie over de regio vind je op de officiële website van de overheid www.laguajira.gov.co

Dit artikel is geschreven door Denise Hagen

1 reactie op “De La Guajira woestijn”

 1. Ik wist helemaal niet dat Colombia een woestijn had! Leek mij juist een land met alleen maar jungle aangezien het aan de Amazone ligt. Gaaf hoor.

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?