Meteen naar de inhoud Cali, de stad van de Salsa! Maar is het ook veilig? - Colombia.nl
Start » Calí, stad van de salsa!

Calí, stad van de salsa!

Cali Colombia stad
Santiago de Cali skyline

Voor wie altijd al salsa heeft willen leren dansen is Cali (Santiago de Cali) een must om te bezoeken. De stad staat bekend als ’s wereld hoofdstad van deze dans en dat merk je aan alles. Salsaclubs zijn op iedere hoek van de straat aanwezig en iedere inwoner van Cali (heel Colombia trouwens) kan salsa dansen. Dik of dun, arm of rijk, jong of oud, het maakt allemaal niet uit!

Wanneer je afreist naar de stad kun je heel goedkoop lessen nemen, maar je kan je ook mengen onder de locals en gratis les krijgen van een Caleño of Caleña (slang voor man of vrouw uit Cali). De inwoners van Cali staan namelijk te springen om Gringo’s een lesje te geven in hun geliefde dans. Voor ieder die wat minder soepel in de heupjes is heeft Cali echter genoeg andere dingen te bieden. Zo zijn er allerlei bezienswaardigheden op het gebied van cultuur, natuur en architectuur.

Salsa en Cali zijn gelijk aan elkaar

Salsa dansen in Cali Colombia
Salsa dansen in Cali Colombia

Om nog even terug te komen op Salsa. Cali staat bekend als de wereld hoofdstad van de salsa. Dat zou eigenlijk al genoeg moeten zeggen. Veel grote muzikanten die bekend zijn door heel Zuid-Amerika en soms zelfs wereldwijd hebben hun roots in Cali liggen. Ook in Cartagena trouwens! Muziek en bewegen wordt Colombianen eenmaal met de paplepel ingeschoven. Een van de grootste en bekendste uit Cali is Grupo Niche, een groep die eind jaren 70 is opgericht en nog steeds optredens geeft over heel de wereld. Een van hun bekendste hits is “Cali Pachanguero”, wat zoiets betekent “Cali, stad van de drukte”.

Feria de Cali

Festival Feria de Cali
Festival Feria de Cali

Omdat muziek zo belangrijk is in Cali, is natuurlijk niet anders te verwachten dan dat de jaarlijkse “Feria de Cali” voornamelijk om dansen en feesten draait. De Feria de Cali is een jaarlijks cultureel evenement die plaatsvindt van 25 tot 30 december. In die week is er van alles te beleven in de stad, van een lichtshow in het centrum tot paardenparades. Maar waar het vooral om draait zijn de salsa concerten, grote dansfeesten en de salsa parades waar allerlei verschillende dansgroepen dansend langskomen.

Traditie onder de locals is om willekeurig rond te spuiten met schuimbussen, een nat pak is dus gegarandeerd. Zeker wanneer je als Europeaan boven de menigte uit torent. Neem anders alvast een kijkje op de officiële website www.feriadecali.com.

Cali is een stad met 2,04 miljoen inwoners en de derde op de plek van grootste steden van Colombia. Gezien de ligging van Cali recht op de evenaar en omringd door bergen is het er altijd tropisch warm.

Streetfood op elke straathoek

Streetfood in Cali Colombia
Streetfood in Cali Colombia / Foto credits: Loek Hagen

Iets dat ook nooit ontbreekt op de Feria de Cali, of eigenlijk nooit ontbreekt in Cali, is streetfood. Zoals overal in Colombia is eten overal, maar in Cali lijkt het nog erger dan op alle andere plekken. Misschien is dit ook de reden dat iedereen zoveel danst. Al dat ongezonde eten moet er natuurlijk ook weer afgedanst worden!

De Caleños houden erg van suiker en mierzoete drankjes. Een van hun favorieten en alom vertegenwoordigd op straat is de Cholado (spreek uit: Cholao). Dit drankje wordt opgebouwd uit vers fruit, ijs, gecondenseerde melk en siroop en geserveerd in een grote beker. Als kers op de taart komt er nog slagroom bovenop en kokosrasp. Wanneer je je Cholao voor de helft op hebt is het gebruikelijk te vragen om een refill van gecondenseerde melk. Mierzoet en niet een van de gezondste keuzes maar o, zo lekker!

De wijk San Antonio

Hippiemarkt San Antonio Cali
Hippiemarkt San Antonio Calí / Foto credits: Loek Hagen

Wanneer je als toerist naar Cali gaat kom je eigenlijk altijd terecht in de wijk San Antonio, de meest toeristische wijk van de stad. De wijk is ontstaan in het koloniale tijdperk, bedoelt als uitbreiding van het drukke centrum. San Antonio heeft zijn charme behouden en is dankzij de traditionele architectuur en laagbouw een pareltje om naar te kijken. De wijk is gebouwd op een steile heuvel waardoor van A naar B komen af en toe een uitdaging is. Echter maken alle hippe winkeltjes en restaurantjes de klim door San Antonio het helemaal waard.

Bovenaan de heuvel vind je het gezellige San Antonio park, waar jongeren en families gezellig rondhangen en biertjes drinken. Vanaf hier heb je een verbluffend uitzicht op de hele stad. In San Antonio park vind je ook Iglesia de San Antonio, Cali’s oudste kerk. Aan de rand van San Antonio vind je ook een ander parkje genaamd La Lomo de la Cruz. Hier bevinden zich meerdere winkeltjes waar mooie souveniertjes verkocht worden. Veel wordt met de hand gemaakt en het doet een beetje aan als een hippiemarktje. Zeker een bezoekje waard dus om wat leuke souveniertjes te scoren!

Top bezienswaardigheden Cali

De volgende bezienswaardigheden in Cali zijn de moeite waard om te bezoeken. Weet jij nog een leuk hoogtepunt van de stad die er niet tussen staat? Laat het ons dan weten via een comment!

 1. De wijk San Antonio
 2. Het standbeeld Cristo Rey
 3. Gato de Tejada
 4. Pance rivier
 5. Iglesia La ermita
 6. Mirador Sebastian Belalczar
 7. Museo Aereo Fenix
 8. Feria de Cali
 9. Salsa dansen met locals
 10. Dierentuin Andoke

Ontsnappen aan de drukte in de omgeving van Cali

Iglesia La Ermita kerk
Iglesia La Ermita kerk

Wanneer je even wilt ontsnappen uit deze drukke levendige stad heb je een aantal opties. De meest voor de hand liggende en populair bij toeristen is de hike op de Cerro de las Tres Cruces. Je doet er goed aan om deze hike heel vroeg te beginnen, tussen 7 en 9 ‘s ochtends. Niet alleen omdat de hike vrij intensief is, maar zeker ook omdat dan alle locals gaan en het zeer druk is op de wandelroute en daardoor ook veiliger. Omhoog lopen, en sommige delen klimmen, duurt de hike ongeveer 2 uur.

Bovenaan de helling word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht op de stad en de bergen eromheen. Daarnaast staan er meerdere kraampjes waar vers fruit, versgeperste fruitsappen en home made banana bread wordt verkocht. Ook in Colombia zijn superfoods en een healthy lifestyle een trend aan het worden, al zou je dat niet zeggen als je ziet wat er aan streetfood verkocht wordt.

Wat je ook bovenaan de helling vindt zijn een aantal openbare fitness toestellen waar de plaatselijke fitboys en girls graag met hun spierballen pronken. Al met al een hele gezellige boel. Omdat het een zeer steile helling is duurt de weg terug nog niet eens de helft van de weg omhoog, binnen een uurtje ben je meestal wel beneden.

De Pance rivier

Pance rivier nabij Cali Colombia
Pance rivier nabij Cali Colombia / Foto credits: Loek Hagen

Een zeer populaire plek voor de locals om heen te gaan is de Pance rivier, gelegen op zo’n half uurtje vanuit de stad. Het is een heerlijke plek om af te koelen in de rust van de natuur. Voor een mooie, rustgevende hike volg je de rivier stroomopwaarts. Zodra je honger krijgt bestel je bij een van de lokale restaurantjes ‘sancocho de gallina’, de specialiteit uit in de omgeving van de Pance rivier.

Veiligheid in Cali

Wanneer je op bezoek gaat naar Cali zal je ongetwijfeld gewaarschuwd worden door medereizigers, maar ook door locals, over de veiligheid. Zoals in alle delen van Colombia geldt, moet je ook hier gezonde verstand gebruiken. Let op je spullen, ga niet staan zwaaien met kostbaarheden en laat als het even kan je waardevolle spullen achter slot en grendel achter in het hostel (vooral je paspoort niet meenemen).

Wanneer je de deur uitgaat is het slim om niet al teveel cash op zak te hebben. Wanneer je op straat loopt en je even niet veilig voelt kun je best een taxi pakken en hier de weg mee vervolgen. Better safe than sorry! Het is handig om bij locals, bijvoorbeeld personeel in het hotel/hostel, te checken wat de do’s en don’ts zijn en welke wijken je beter kunt ontwijken.

Maar laat je vooral niet afschrikken door deze veiligheidsmaatregelen! Cali is een fantastische stad met de vriendelijkste en meest zorgzame inwoners van Colombia. Zonder een bezoek aan Cali is jouw rondreis niet compleet.

Reizen vanuit Cali naar San Agustin

Wist je trouwens dat je vanuit Cali gemakkelijk San Agustín kunt bezoeken? Hier vind je een van de belangrijkste archeologische plekken in Colombia, zo niet Zuid-Amerika. Grote stenen beelden liggen verborgen in de groene jungle en vormen een mysterieus tafereel. Tijdens een wandeling vraag je je al snel af: waarom zouden deze beelden hier eeuwen geleden zijn geplaatst? San Agustín spreekt daardoor tot de verbeelding van elke reiziger.

Dit artikel is geschreven door Denise Hagen

4 reacties op “Calí, stad van de salsa!”

 1. Grupo Niche uit Cali? Sorry hoor maar grupo Niche komt uit Bogotá. Ze hebben zich later gevestigd in Cali. Dat is wat anders grupo niche komt dus Bogota

 2. Ik kom regelmatig in Cali. Mijn vriendin komt hiervandaan en we pendelen tussen Tilburg en Cali. Met lokale mensen is het er super vertoeven. De mensen zijn aardig en nemen je graag mee voor iets te drinken of eten. Ik heb nog nooit iets meegemaakt betreft overvallen of andere gekkigheid. Ik doe normale kledij aan, draag geen dure sieraden oid. Ik kan aanraden om de stad te bezoeken. Ga naar lokale salsa bars. Ze leren je de salsa op z’n Cali’s. Net iets anders dan hier. En heb je blauwe ogen, dan zul je weinig tijd hebben om iets te drinken. De mensen zijn super aardig. December ga ik weer. Kerst is wel iets anders dan hier. Oa de 32 graden maakt het anders. En nog iets: ze lopen er zeker niet achter! Medische zorg is zeer goed. Daarbij is er veel goedkoop. Behalve de drank dan 🙄. Het is overigens wel handig als je Spaans spreekt.
  Mocht je vragen hebben over Cali, dan beantwoord ik deze graag.

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?