Ga naar de inhoud Het Colombiaanse Amazone regenwoud - Colombia.nl
Start » Het Amazone regenwoud in Colombia

Het Amazone regenwoud in Colombia

Amazone Jungle van Colombia

Amazone, het woord dat in de volksmond gelijk staat aan jungle of regenwoud, een ongeëvenaarde biodiversiteit heeft, de tweede grootste rivier ter wereld en de longen van de aarde genoemd wordt. Welkom in het Amazone regenwoud de machtigste en grootste jungle op aarde. De Amazonia zoals de Colombianen het oerwoud noemen bedekt ongeveer 643.000 vierkante kilometer van het land, wat ongeveer 1/3 van het totale landoppervlakte is. De meeste reizigers die op ontdekking gaan in de Amazone staan verstelt van de schoonheid, onaangetaste natuur en het prachtige habitat van ontelbaar veel diersoorten. Colombia biedt iedereen de mogelijkheid om het gebied te ontdekken ter voet of per boot. Daarnaast is het lastig om het Amazone regenwoud heen reizen aangezien het bijna overal in het land wel uitlopers heeft.

De Amazone in Colombia is geen normale jungle

De Amazone in Colombia

Het Amazone oerwoud ligt in het zuidoosten van Colombia grenzend aan de landen Venezuela, Brazilië, Peru en een stukje Ecuador. Daarnaast valt de evenaar precies door dit deel van het land en liggen er geen noemenswaardige grote steden. Hierdoor is navigeren door de Amazone jungle lastig en kan dit meestal alleen per boot over de riviertjes of langs de vele trails die gebruikt worden door de inheemse indianen stammen en de Mestizo’s (halfbloed indianen). Dankzij de onherbergzaamheid van de Amazone zijn eeuwenoude tradities van de inheemse volken bewaard gebleven. De bewoners spreken vaak een inheemse taal die uniek is voor de wereld en leven zonder luxe volledig van het land & de regenwoud dat ze met pijl en boog beschermen. De jungle is tevens één van de top bezienswaardigheden van Colombia!

In de Amazone leven 427 soorten zoogdieren, 400 soorten reptielen en meer dan 3000 vissoorten. Dit is een ruwe schattig op basis van de gedocumenteerde diersoorten, er leven namelijk nog veel meer onontdekte diersoorten!

De jungles van de Amazone ontdekken

Amazone jungle van Colombia
Feitje; De lengte van de Amazone rivier is 6.400 km en loop van Peru door Colombia naar Brazilië waar hij uitstroomt in de zee.

De bekendste uitvalsbasis voor de ontdekking van het Amazone regenwoud is de stad Leticia. De meeste reizigers kiezen ervoor om naar Leticia te vliegen omdat hij helemaal in het uiterste zuiden van Colombia ligt en anders alleen te bereiken is via een gigantische trektocht/boottocht door de jungle. Tijdens de landing merk je al dat Leticia in de middle-of-nowhere ligt. De plaatst wordt omringt door uitgestrekte groene vlaktes oerwoud en een grote bruine rivier de Amazone. Vanuit hier is het mogelijk om samen met inheemse tourguides het ongerepte regenwoud te ontdekken. Dit gebeurd meestal met jungletrekking van enkele dagen waarin je via oude indianen trails langs kleine nederzettingen komt. Laat je tijdens deze wandeling betoveren door de junglegeluiden en pracht van de natuur! Vergeet niet de juiste vaccinaties te laten zetten voor je reis! Daarnaast is het handig om onze 10 survival tips even door te nemen.

De tweede grootste rivier ter wereld stroomt door Colombia

Amazone rivier in Colombia

Het Amazone regenwoud wordt wel eens de longen van de aarde genoemd doordat ze het meeste CO2 uit de lucht zuiveren van heel de wereld, z’n 20% van alle zuurstof komt hier vandaan. Deze gigantische broedkamer van biodiversiteit moeten natuurlijk gevoed worden door een gigantische rivier. Aan deze rivier heeft de Amazone ook zijn naam te danken want deze heeft exact dezelfde naam. Het is tevens de tweede langste rivier in de wereld (na de Nijl) met een lengte van ongeveer 6.400 kilometer. De rivier is tevens de snelweg door de Amazone jungle want het enige openbaar vervoer dat hier te vinden is zijn de kleine bootjes van inheemse stammen.

Feitjes over het Amazone regenwoud

Colombia reizen
 • In de Amazone zijn meer dan 40.000 gedocumenteerde soorten planten.
 • Meer dan 1.300 soorten vogels zoals de Eagle Harpy, Toekan en Hoatzin.
 • Meer dan 427 soorten zoogdieren zoals de Jaguar, Giant otter en de miereneter.
 • Meer dan 378 soorten reptielen zoals de machtige Boa en Anaconda slangen.
 • Meer dan 400 soorten amfibieën zoals de kleurrijke gifkikkers.
 • Meer dan 3.000 soorten zoetwater vissen waaronder de gigantische Pirarucu en gevreesde Piranha.
 • Toch zijn de bovenstaande getallen niet eens zo extreem bijzonder als je kijkt naar de hoeveelheid ongewervelde diersoorten (insecten) waarbij de teller staat op z’n 100.000 ontdekte soorten.
 • De toekan is de luidste diersoort die leeft in de Amazone en zijn zang en geklapper kan gehoord worden op een afstand van ongeveer 1 kilometer afstand.
 • De Pirarucu of Arapaima is de grootste zoetwatervis en kan een lengte van 5 meter bereiken.
 • De Amazone jungle bedekt ongeveer 1/3 van Colombia met een oppervlakte van 643.000 vierkante kilometer.
 • De Amazone is het grootste tropische regenwoud op aarde met een totale oppervlakte 5.5 miljoen vierkante kilometer.
 • Het regenwoud beslaat de landen Brazilië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans Genua.
 • De Amazone rivier is de twee langste rivier in de wereld met een lengte van 6.400 kilometer.
 • Er leven ongeveer 400-500 inheemse stammen in het Amazone regenwoud waarvan er ongeveer 50 nog nooit contact hebben gehad met de buitenwereld.
 • Meer dan 20% van alle zuurstof op aarde wordt geproduceerde door het oerwoud.
 • De bodem onder de bomen is verwikkelt in een permanente duisternis waardoor er bijna niks kan groeien.
 • Een ruwe schatting schat het totaal aantal bomen in het regenwoud op 390 miljard.
 • Naast de 100.000 bekende insecten en ongewervelde lever er waarschijnlijk nog 2.5 miljoen onbekende.
 • 10% van alle bekende diersoorten in de wereld leeft in de Amazone.
 • 20% van alle bekende vogelsoorten leeft hier ook.
 • In de Amazone groeien ongeveer 3000 soorten fruit waar wij er ongeveer 200 van eten. Inheemse stammen eten van ongeveer 2000 soort fruit. Zij hebben dus een stuk meer keuze!
 • Geschat wordt dat door ontbossing ongeveer 137 diersoorten per dag uitsterven.
 • Per seconden wordt er ongeveer 1.5 acre (4046 vierkante meter) bos kapot gemaakt door ontbossing of brand in de Amazone.
 • Carl Linnaeus (Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog) heeft in zijn zoektocht door de gehele Amazone maar één talpidae gevonden voordat hij terugkeerde naar Cartagena.

Soorten regenwoud in de Amazone

Het Amazone oerwoud bestaat uit drie verschillende categorieën jungle. Namelijk het tropische laagland, bergregenwoud rondom de Andes en de nevelwouden van het Andes gebergte. Een gemiddeld oerwoud in Colombia bestaat uit drie lagen bomen namelijk de reuzenbomen 50m+, de kroonlaag 30-50m+ en de onderlaag. Tussen deze boomlagen leven gigantisch veel dieren, vooral de kroonlaag is zeer vruchtbaar en zit vol leven.

Tropisch laagland regenwoud
Vindplaats: laagland tot 1200 meter.
Gemiddelde temperatuur: 30°C.
Gemiddelde neerslag: 2000-4000 mm (vochtig).
Bos: hoge bomen (50 m), minder dichte ondergroei, veel soorten planten.
Dieren die er leven: amazonetapir, jaguar, anaconda, brulaap, slingeraap, agouti, luiaard, gifkikker, helmbasilisk, toekan, ara.
Bodem: meestal onvruchtbaar doordat de hoge bomen al het zonlicht opslokken.
Tropisch bergregenwoud
Vindplaats: 1200-2500 meter.
Gemiddelde temperatuur: 15-25°C.
Gemiddelde neerslag: 2000-4000 mm (vochtig).
Bos: minder hoge bomen (30-40 m), dichtere ondergroei, veel oorspronkelijke plantensoorten.
Dieren die er leven: brilbeer, bergtapir, groene bergtoekan, longloze salamander.
Bodem: meestal onvruchtbaar en rotsachtig doordat de dichte begroeiing al het zonlicht en regenwater opslokt.
Tropisch nevelwoud (of mistwoud)
Vindplaats: 2500-4000 meter.
Gemiddelde temperatuur: 0-15°C.
Gemiddelde neerslag: 1500-3000 mm (nevelig, mistig).
Bos: lage bomen (2-10 m), zeer dichte ondoordringbare ondergroei, veel mossen en varens.
Dieren die er leven: berganolis, quetzal, klompvoetkikker.
Bodem: meestal vruchtbaar.

Wist je dat naast de Amazone Colombia ook nog twee woestijnen heeft namelijk de La Guajira en Tatacoa desert? Heerlijk als je even wilt ontsnappen aan de vochtige regenwouden!

Bron: http://rainforests.mongabay.com/amazon/amazon-rainforest-facts.html

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

14 reacties op “Het Amazone regenwoud in Colombia”

 1. Hallo,
  Het Amazonegebied ligt volgens mij precies in het gebied waar de veiligheid in het geding is vanwege aanwezige guerrilla’s. Ik had op uw site gelezen dat het grensgebied met Venezuela en Brazilië afgeraden wordt. Nu is het Amazonegebied gigantisch natuurrijk. Kunt u iets meer vertellen over de veiligheid in bepaalde gebieden specifiek in het Amazonegebied? Ik ga aankomende zomer samen met een vriendin naar Colombia en we zouden graag de Amazone jungle bezoeken, maar we denken ook dat het nogal een riskant gebied kan zijn. Ik hoor graag wat u er meer over kunt vertellen.

  Alvast bedankt en groet,
  Miranda

  1. Het klopt dat de grensregio instabieler is dan de rest van Colombia. Maar rondom de plaats Leticia is het veilig voor toeristen. Vanuit hier is het prima mogelijk om de prachtige Amazone jungle en al zijn geheimen te ontdekken! Zonder ervaring met het hiken door een regenwoud kan ik alleen maar afraden om alleen op pad te gaan of andere dorpjes te bezoeken. Succes!

 2. Hallo, hebben jullie enige tips voor reizen met jonge kinderen in de Amazone jungle? Een jungletrekking zit er voor ons niet echt in. Ze zijn te zwaar om lang te dragen en te jong om lang te wandelen. Daguitstappen kunnen wel. Wij zijn van plan om door Colombia te reizen in jan-mrt volgend jaar. Alvast bedankt. Groeten, Ellen

  1. Hoi Ellen, denk dat een echte jungle trekking ook te zwaar is dan. Gelukkig gaan jullie wel in het droge seizoen waardoor het wat minder vochtig is en de grond wat meer solide. Wat ik zou doen is dagtrips naar Tayrona. Dit is een prachtig natuurgebied (jungle) met bergen en stranden. Hier kan je verschillende wandelingen maken.

  1. Jazeker! Het Andes gebergte is één van de hoogste bergketens ter wereld. De hoogste berg is Aconcagua en is 6.962 m hoog, deze ligt wel in Argentinië en niet in de Amazone. De hoogste berg in de Amazone is de Pico da Neblina met 2.995 meter en ligt in het Braziliaanse deel.

 3. Hoi, in augustus ga ik naar Colombia en wil ik graag de Amazone bezoek met als startpunt Leticia. Plan is ca 2 dagen/nachten. Is het gebied nog steeds veilig voor toeristen?

  1. Leticia is in onze ogen de perfecte plek om de Amazone te ontdekken! Het dorpje is volledig ingesteld op reizigers met deze jungle ontdekking wens. Het gebied is in onze ogen veilig voor toeristen maar luisten altijd naar wat de locals te vertellen hebben. Het kan zijn dat sommige afgelegen regio’s bijvoorbeeld worden afgeraden door de lokale bevolking. Deze zou ik dan zelf niet gaan opzoeken. Veel plezier!

 4. L.S. dat het regenwoud belangrijk is voor onze zuurstof klopt niet. Het zuurstof gehalte in de atmosfeer is al miljarden jaren 21%. Dit hebben we te danken aan de cyanobacterie die het zuurstof door fotosynthese heeft geproduceerd. Het redenwoud is volgroeid en neemt nog nauwelijks CO2 op en produceert nog nauwelijks zuurstof. Maar ook zonder het regenwoud blijft het zuurstof gehalte 21% in de atmosfeer.
  Het is belangrijk voor de biodiversiteit maar niet voor de zuurstof.
  Met vriendelijke groet,
  Willem Jansen

 5. Wij waren van plan om deze zomer een bezoek te brengen aan het Amazone gebied in Colombia. Helaas hebben we deze plannen moeten wijzigen vanwege het onlangs aangescherpte reisadvies voor deze regio. Als alternatief bezoeken we het Tayrona NP, maar het blijft jammer dat we de ‘echte jungle’ niet in kunnen.

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?