Ga naar de inhoud San Andrés bezoeken? Dit is handig om te weten! - Colombia.nl
Start » De eilandengroep San Andrés

De eilandengroep San Andrés

San Andrés Colombia

De Caribische archipelago San Andrés is één van de tropische vakantie bestemmingen in eigen land van vele Colombianen. Het staat tevens hoog op de lijstje van duikers en zonaanbidders over de hele wereld. Toch is de eilandengroep niet zo bekend als de vele andere Caribische bestemmingen. San Andrés ligt voor de kust van Nicaragua en is een klein eiland van ongeveer tien vierkante kilometer.

Snel naar;

De San Andrés Archipel

De eilanden San Andrés, Providencia en Santa Catalina vormen de San Andrés Archipel, een kleine eilanden groep. De eilanden maken ondanks hun vreemde ligging nabij Nicaragua al eeuwen deel uit van Colombia maar hebben oude banden met Engeland. Dit maakt de cultuur op het eiland anders dan op het vaste land, het is een echte mengelmoes van culturen en talen. Zo spreken de inwoners vrijwel allemaal Spaans, Creools en Engels. Het eiland is een prachtige bestemming om te eindigen na een rondreis dankzij de azuurblauwe wateren, witte zandstranden en luxe resorts. Een waar tropisch paradijs dat is San Andrés!

Alle eilanden hebben een giga-biodiversiteit en prachtige natuurlijke wonderen. De meeste mensen bezoeken het hoofdeiland en maken vanuit daar uitstapjes snaar de kleinere eilanden, simpelweg omdat er meer faciliteiten zijn op San Andrés zelf.

Hoofdeiland San Andrés

San Andrés Colombia
Bedekt met kokospalmen en doorsneden met diepe ravijnen en riviertjes die door de hevige regenvallen in het regenseizoen zijn uitgesleten maken het eiland dat de vorm heeft van een zeepaardje tot een unieke plek op aarde en in Colombia.

San Andrés heeft overal om het eiland excellente duiklocaties die menig duiker doen verassen dankzij de gigantische hoeveelheid aan gekleurd zeeleven. Daarnaast zijn de prachtige witte zandstranden van Johnny Cay, El Acuario of Haynes Cay van topkwaliteit. Hier kan je echt to rust komen en genieten van de relaxte Caribische vibes en cocktails.

La Piscinita San Andrés
La Piscinita San Andrés

San Andrés telt drie dropjes namelijk El Centra (hoofdstad), La Loma het tweede dorpje en het stille oostelijke San Luis die allemaal hun eigen perks hebben. Een bezoekje aan alle drie is zeker aan te raden en ook geen lastige opgave want het eiland is vrij klein waardoor rondreizen geen probleem is.

Het eiland is geliefd om de prachtige mensen, heerlijke verse vis, duiklocaties, witte zandstranden, vele zonuren en luxe resorts en hotels. Wil je ontspannen dan kan dat zeker hier!

Tips om te doen in San Andrés;
Morgan's head San Andrés
  • Het eiland rondtouren in golfkar om zo te stoppen bij de verschillende strandjes
  • Snorkelen in La Piscinita, ookwel de het natuurlijke aquarium genoemd
  • Een bezoekje aan het zuidelijke geiser Hoya Soplador
  • Verschillende duiktours nabij Haynes Cay, El Acuario of Johnny Cay
  • Stappen in El Centro tot in de late uurtjes
  • Cultuur opsnuiven in het dorpje La Loma en genieten van het prachtige uitzicht over de zee die 7 kleuren heeft
  • Tot rust komen op de stranden van San Luis

Sinds de 17e eeuw waren de Engelse actief met de handel in goud en slaven op het eiland San Andrés. De legende gaat dat de beroemde piraat “Henry Morgan” zijn goudschat heeft begraven in “Morgan’s Cave” nabij Morgan’s Head.

Providencia

Lovers Bridge Providencia

Het idyllische Providencia is totaal anders dan San Andrés. Je zult hier veel meer rust, natuur en minder luxe vinden want er rijden bijvoorbeeld geen auto’s. Er zijn een stuk minder toeristen maar dat maakt het eiland niet minder aantrekkelijk.

De geweldige duiklocaties maar bovenal rustige stranden en kleine lagoons maken het een waar tropisch paradijs. Wij vonden vooral McBean lagoon erg gaaf tussen Maracaibo en Rocky Point, toegang tot dit nationale park kost 14.500 pesos.

Leuke tentjes om te eten op Providencia zijn Rolands Roots, Caribbean Place of Alberts restaurant/bar. Houdt er rekening mee dat het internet langzaam is op het eiland in vergelijking met San Andrés.

Plan je bezoek aan Providencia tussen april & mei dan heb je de mogelijkheid om een natuurwonder te aanschouwen. Tijdens deze periode maakt de Zwarte Land Krab zijn jaarlijkse voortplanting’s migratie vanuit de jungle naar de zee. Letterlijk miljoenen krabben overspoelen de wegen, stranden en rotsen om zich voort te planten.

Via de beroemde gekleurde loopbrug “lovers bridge” loop je gemakkelijk naar het kleinere eiland Santa Catalina.

Santa Catalina

Fort Santa Catalina San Andrés

Eigenlijk is er niet veel meer te doen op Santa Catalina dan genieten van de prachtige stranden en een bezoekje aan het oude koloniale fort Warwick. Het eiland was namelijk ooit een uitvluchthaven voor piraten zoals Henry Morgan maar werd later bezet door de Engelse die er een fort op bouwde. De restanten van het fort zijn te bewonderen binnen een wandeling van een uurtje.

Overnachten op San Andrés

Overnachten en chill spots op San Andrés
Overnachten en chill spots op San Andrés

De leukste plekjes om te overnachten op San Andrés! Dat weten wij precies aangezien we budget en luxe accommodaties hebben bezocht. Ga je voor een budget/backpacker hostel in San Andrés dan kan je het beste verblijven in de keten El Viajero San Andres Hostel & Suites.

Op zoek naar een luxere slaapplek dan is het Decameron Isleño – All Inclusive, Aquamare Hotel of Dreamer Beach Club, een zeer goede keuze. Op Providencia kan je eigenlijk alleen maar verblijven in Posada Ashanty of South West Bay Cabañas aangezien de meeste accommodaties vrij basic zijn.

Reizen naar San Andrés

De beste reistijd voor de San Andrés archipel is tussen november en april, dit is het droge seizoen. In het natte seizoen heb je ook goed weer alleen is het er vaker bewolkt waardoor het wat benauwder is dan normaal. De gemiddelde temperatuur ligt op 29 graden Celsius. Wij raden aan om in april te gaan omdat je dan aan het einde van het droge seizoen zit (dus mooi weer hebt) en de migratie van de landkrabben kan meemaken op Providencia. De meest gebruikelijke manier om naar San Andrés te gaan is met één van de dagelijkse vluchten uit Bogotá, Medellín of Cartagena naar het lokale vliegveld Gustavo Rojas Pinilla International Airport, IATA: ADZ. Deze kan je allemaal gemakkelijk boeken en vergelijken via Cheaptickets.nl.

De kleinere eilanden Providencia en Santa Catalina kunnen bereikt worden met kleine watervliegtuigjes of een boottripje.

Meer gedetailleerde informatie over San Andrés kun je vinden op de officiële website SanAndres-Colombia.com.


Hulp nodig met je reis?