Ga naar de inhoud Het idyllische dorpje Villa de Leyva - Colombia.nl
Start » Het idyllische dorpje Villa de Leyva

Het idyllische dorpje Villa de Leyva

Villa de Leyva Colombia
Villa de Leyva Colombia

Ongeveer 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bogotá vind je het pittoreske Villa de Leyva in de provincie Boyaca. De ongelijke en met kinderkopjes belegde straten, de witte huizen, het immense Plaza Mayor. En dan wordt het plaatsje ook nog eens omringd door bergen. Dit koloniale dorp (Tip: koloniaal Cartagena) heeft ongetwijfeld een aantrekkingskracht op je. De stad werd in de zestiende eeuw gesticht door de Spanjaarden en was destijds een populaire bestemming voor Spaanse rijke en zelfs koninklijke families om op te laden en te ontspannen. Het is dus zeker de moeite waard om te ontdekken wat hen naar deze plek trok.

Ronddwalen in Villa de Leyva

Plaza Mayor in Villa de Leyva
Plaza Mayor in Villa de Leyva

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Villa de Leyva is Plaza Mayor, het grootste plein in Colombia en een populaire ontmoetingsplek. Aan dit plein zitten verschillende restaurants en staat de Parroquia de Nuestra Señora del Rosario. Er zijn weinig grote bezienswaardigheden in Villa de Leyva. Het is vooral erg leuk om rond te wandelen en zo nu en dan te stoppen om de prachtige gebouwen te bewonderen. Of gun de voeten wat rust in een van de parken zoals Parque Ricaurte of Parque Antonio Nariño.

Mocht je op zaterdag in Villa de Leyva zijn, dan is het leuk om de markt te bezoeken. Hier vind je ongetwijfeld een leuk souvenir voor het thuisfront of kun je de vele verschillende fruitsoorten van Colombia proeven. Wie Villa de Leyva in december bezoekt kan dit combineren met Día de las Velitas, oftewel de Dag van de Kaarsen. Deze feestdag op 7 december is in heel Colombia populair, maar hier wordt er extra uitgepakt. Door de hele stad staan kaarsen: in de tuinen, op de balkons, bij de deuren en op de pleinen. Heel leuk om te zien!

Het kleine centrum van het idyllische dorpje

Villa de Leyva Colombia
Straatbeeld van Villa de Leyva

Het centrum van Villa de Leyva is klein en bijna alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. Loop zo nu en dan ook de gebouwen binnen. De panden en de immense deuren zien er vanaf de straat al mooi uit, maar van binnen is het meestal nog indrukwekkender: hier zie je onder meer idyllische binnenplaatsen, schattige balkons en mooie boogconstructies. Houd er rekening mee dat het in het weekend een stuk drukker is in Villa de Leyva. Veel inwoners van Bogotá zien Villa de Leyva als hun toevluchtsoord waar ze in het weekend met de hele familie naartoe vertrekken.

Archeologie in en rondom Villa de Leyva

De omgeving van Villa de Leyva is al jaren interessant vanwege de archeologische schatten en fossielen die hier worden gevonden. Deze vondsten laten zien dat Villa de Leyva voor de vorming van het Andesgebergte grensde aan de zee. Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het geologisch museum El Fosil, waar onder andere het skelet van een Plesiosaurus te bezichtigen is. Heb je nog niet genoeg van archeologie? Dan kun je ook een bezoek brengen aan Museo Paleontologico.

Een andere interessante plek is El Infiernito, Spaans voor de Kleine Hel. Deze plek staat beter bekend als het Muisca Astronomisch Observatorium en werd vroeger gebruikt om de zon en de seizoenen te volgen door de Muisca indianen. Deze Colombiaanse stam leefde hier en dit is de enige stenen constructie die de Spanjaarden in de zestiende eeuw konden vinden. De rest van de bouwwerken van de Muisca was namelijk van hout en is allang vergaan.

Wat is er allemaal te doen in de omgeving?

Het is heerlijk om door Villa de Leyva rond te struinen, maar je kunt ook op avontuur in de omgeving. Voor het mooiste uitzicht over het dorp wandel je naar het beeld van Jezus Christus bij Mirador Sagrado Corazon, ten oosten van de stad. De wandeling hiernaartoe duurt vanaf het dorp ongeveer 1 uur. Trek stevige schoenen of wandelschoenen aan, want het is soms behoorlijk steil.

Paardrijden in Villa de Leyva
Paardrijden nabij Villa de Leyva

Geen zin in een wandeling? Misschien is een paardrijdtocht in de omgeving dan iets voor jou. Enkele kilometers buiten Villa de Leyva vind je drie blauwe meren, oftewel Pozos Azules. De meren en de omringende heuvels zijn een oase van rust. Paardrijdtochten hiernaartoe duren ongeveer 2 uur en kosten ongeveer 30.000 pesos. Je hoeft deze plek niet per se te paard te bezoeken: je kunt Pozos Azules natuurlijk ook bezichtigen tijdens een wandel- of fietstocht.

Een leuke plek om te bezoeken is Granja de Avestruces, oftewel de struisvogelboerderij. De boerderij ligt enkele kilometers ten zuidwesten van het dorp. Hier worden zo’n 100 struisvogels en nog enkele andere dieren zoals schapen, geiten en lama’s gehouden. Voordat je over de boerderij wordt geleid krijg je een video over de struisvogels te zien. Deze is echter wel in het Spaans. De entreeprijs voor de boerderij is 12.000 pesos.

Casa Terracota ligt ten westen van Villa de Leyva. Dit bruinrode huis is een opvallende verschijning, haast sprookjesachtig. Dit bijzondere huis is geheel gemaakt van klei en de kunstenaar heeft het vervolgens in de zon laten opdrogen. Het huis staat bij de lokale bevolking ook wel bekend als Casa Flintstone. Voor een bezoek aan Casa Terracota betaal je 10.000 pesos.

Ráquira Colombia pottenbakken
Ráquira Colombia pottenbakken

In de buurt van Villa de Leyva ligt het dorp Ráquira, ook wel de Stad van de Potten genoemd. Vakmannen verkopen hier hun handgemaakte producten, van kerstdecoratie tot kinderspeelgoed. Ráquira ligt ten zuiden van Villa de Leyva en is de perfecte plek om alles over potten bakken te leren of een pottenbakkerij te bezoeken. Op zondag is er een markt waardoor je optimaal van de sfeer in het dorp kunt genieten.

Slapen in Villa de Leyva

Wil je zo centraal mogelijk verblijven in Villa de Leyva? Dan is Hospederia La Roca Plaza Principal aan Plaza Mayor een goede keuze. Het is fijn slapen in dit koloniale gebouw met schattige binnenplaats en een fijn, uitgebreid ontbijt. De kamers hebben twee tot en met vier bedden, dus voor soloreizigers en backpackers die willen overnachten in een slaapzaal is deze accommodatie minder geschikt. Een aanrader voor hen is Casa San Pedro Hospedaje. Dit hostel ligt op een ongeveer 2,5km van het centrale plein vandaan. Er is onder andere een binnenplaats met hangmatten en een gemeenschappelijke keuken. Toch iets meer luxe? Bekijk dan eens Hotel Antonio Nariño, z’n schattig hotel heb je nog nooit gezien.

Reizen naar Villa de Leyva

Villa de Leyva ligt op de route van de hoofdstad Bogotá naar het noordelijk gelegen Bucaramanga. Vanaf Bogotá ben je ongeveer 4 uur onderweg naar Villa de Leyva. De meeste bussen gaan rechtstreeks, maar er zijn ook bussen waarbij je moet overstappen in het dorp Tunja.

Veel reizigers reizen vanaf Villa de Leyva verder naar het noordelijke San Gil, het outdoor walhalla van Colombia. Wie terug naar Bogotá reist kan onderweg stoppen in Zipaquirá om de bijzondere zoutkathedraal te bezoeken. Het busstation ligt in het centrum van Villa de Leyva, niet ver van Plaza Mayor.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

1 reactie op “Het idyllische dorpje Villa de Leyva”

  1. Hè Jessica!
    Wij zouden graag in juli paardrijden in de omgeving van Villa de Leyva.
    Kan je ons tips geven waar we hiervoor moeten zijn?
    Alvast bedankt!
    Jolien

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?