Medellín, de stad van Pablo en Botero

medellin

Van het hoofdkwartier van de bekendste drugsbende van Colombia onder leiding van Pablo Escobar tot een sfeervolle en bruisende stad. Medellín heeft de afgelopen jaren een complete metamorfose ondergaan en is inmiddels een geliefde stop van veel reizigers. De Colombiaanse stad stond een aantal jaar geleden nog bekend als een van de gevaarlijkste steden ter wereld en werd zelfs de moordhoofdstad genoemd. Tegenwoordig loop je hier op je gemak en met een veilig gevoel rond door het centrum. Er is veel geld geïnvesteerd om de stad aantrekkelijker te maken voor bedrijven en hoogopgeleide mensen. Er is ook geïnvesteerd om de stad veiliger en toegankelijker te maken; zo zijn er bijvoorbeeld roltrappen in de sloppenwijken geïnstalleerd, zodat mensen die hier wonen niet de heuvels hoeven te beklimmen. Medellín heeft door de ligging in de Aburra-vallei een perfect klimaat en wordt ook wel ‘de stad van de eeuwige lente’ genoemd. Bovendien is de stad ook een goede uitvalsbasis om leuke plekken in de omgeving te bezoeken. Kortom: sla Medellín niet over als je door Colombia reist!

Ontdek het levendige centrum van Medellín

Skyline van Medellin

In het centrum van Medellín is genoeg te zien en altijd wel iets te beleven. De straten worden gevuld met eetkraampjes met lokale lekkernijen, straatartiesten en schreeuwende straatverkopers. Medellín wordt ook wel de stad van Botero genoemd. Fernando Botero is waarschijnlijk de beroemdste kunstenaar in Colombia. Zijn kunstwerken en schilderijen beelden mensen en dieren in absurde proporties uit; alles is uit verhouding en dat maakt zijn werk juist interessant. Het is daarom een aanrader om Plaza Botero te bezoeken. Op dit plein staan enkele gigantische beelden van Botero die je gratis kunt bezichtigen. In Museo de Antioquia, dat aan dit plein te vinden is, vind je ook schilderijen van de kunstenaar Botero, die overigens in Medellín geboren is.

Voor het uitgaan in Colombia ga je naar Zona Rosa in Medellín

Wie even aan de hectiek van het centrum wil ontkomen bezoekt de botanische tuinen van Medellín, oftewel Jardín Botánico de Medellín Joaquín Antonio Uribe. In deze oase van rust wandel je langs honderden soorten planten, bomen en bloemen. Bij het meertje in het oosten van het park heb je bovendien kans om papegaaien en eekhoorns te spotten. Medellín staat ook bekend om de vele festivals die in de stad worden gehouden. Een daarvan is het beroemde bloemenfestival, dat begin augustus in de botanische tuinen te bezoeken is.

Drugs, Pablo Escobar en een roerig verleden

Wie aan Medellín denkt, denkt waarschijnlijk al snel aan de drugsoorlog die hier in de jaren tachtig en negentig hevig woedde. Drugsbaron Pablo Escobar heeft veel invloed gehad op het – negatieve – beeld dat de buitenwereld van Colombia heeft. Zijn motto was ‘plata o plomo’: ‘zilver of lood’. De meeste politieagenten en politici werden omgekocht. Wie het smeergeld weigerde, ontving een kogel.

Vraag inwoners van Medellín om de mening van Pablo Escobar en je zult keer op keer een ander verhaal horen. Er werden mensen gemarteld voor informatie of juist om te zwijgen. Er werden bommen geplaatst op openbare plekken. Allemaal door leden van het drugskartel van Escobar. Andere mensen zijn Escobar juist dankbaar. Hij wilde Medellín laten opbloeien. Won de harten van veel arme inwoners met het bouwen van huizen, scholen en sportvelden. Deelde geld uit aan de hulpbehoevenden van de stad. Wat jouw mening ook over Pablo Escobar is, de man heeft hoe dan ook een onuitwisbare stempel op Medellín en zelfs Colombia gedrukt. Geïnteresseerden kunnen een Pablo Escobar Tour boeken. Je bezoekt dan onder meer zijn begraafplaats, een van zijn schuilplaatsen in Medellín en het huis van zijn broer Roberto. De plekken die je bezoekt zijn misschien niet adembenemend, maar de verhalen die je tijdens deze tour hoort zijn des te indrukwekkender. Wij bieden een Pablo Tour aan via GetYourGuide.

Geen zin of tijd om een Pablo Escobar Tour te boeken, maar wil je wel wat meer over deze geschiedenis weten? Er zijn verschillende documentaires, films en series over het leven van deze man en zijn drugskartel. Want hoe je het ook wendt of keert, Pablo’s leven was zeker interessant. Een aanrader om te kijken is bijvoorbeeld de serie Narcos op Netflix.

Kabelbaan over de sloppenwijken

Kabelbaan over de sloppenwijken Medellin

Medellín is de enige stad met een metro in Colombia. Een deel van het metronetwerk bestaat uit kabelbanen die naar de heuvelen rondom de stad vertrekken, richting de sloppenwijken. Tijdens een rit met de kabelbaan geniet je van het beste uitzicht over de stad, met name tijdens de zonsondergang. Het laatste deel van de kabelbaan brengt je naar Parque Arvi, de ideale plek om aan de hectiek van de stad te ontsnappen. Je reist eerst met de blauwe metrolijn naar halte Acevedo, vanaf daar kun je overstappen op de kabelbaan. Vanaf hier reis je met de groene lijn naar de eindhalte Santo Domingo, waar je vervolgens overstapt op de bruine lijn naar Arvi. Voor deze laatste rit naar Parque Arvi moet je een nieuw kaartje kopen.

Lekker eten en uitgaan in Medellín

Wie van lekker eten houdt is in Medellín op de juiste plek. Er is een grote keuze aan verschillende soorten restaurants, van lokale eettentjes met Colombiaanse gerechten tot luxueuze restaurants met Westerse maaltijden. Er is zelfs een vrij groot aanbod aan vegetarische restaurants in Medellín. De meeste eet- en uitgaansgelegenheden vind je in Zona Rosa. Een avond in Medellín is eigenlijk niet compleet zonder je aan de salsa te wagen, al zijn er ook plekken waar dansmuziek wordt gedraaid. Bijna overal kun je Aguardiente, oftewel vuurwater, bestellen: een Colombiaanse sterke drank dat veel lijkt op tequila.

Top bezienswaardigheden Medellín

Kunstwerk Botero in Medellin

De leukst bezienswaardigheden van Medellín op een rij gezet. Deze hoogtepunten van de stad mag je absoluut niet overslaan!

 • Medellín Metrocable – Naar de top van de bergen om een prachtig uitzicht te hebben over Medellín.
 • Pablo Escobar tour – Rustige tour om de stad te ontdekken en meer te leren over het leven van de beruchte Pablo Escobar
 • Parque Explora – Leuk park voor kinderen en ouderen om natuur en science te ontdekken.
 • Museum of Antiquia – Rustig en groot museum met veel werk van Botero en andere moderne kunst
 • Metroritje door de stad – Ontdek Medellín vanuit de metro
 • Arvi Park – Ontdek de geweldige natuur van Colombia in dit prachtige park.
 • Jardin Botanicode Medellín – Prachtige botanische tuin met veel water.
 • Plaza Botero – Veruit het mooiste plein van Medellín
 • Centro Commercial Sante Fe – Prachtig winkelcentrum in de duurdere wijk van Medellín.
 • Kasteelmuseum en de tuinsen in El Poblado – Oase van rust en een prachtige tuin
 • Uitgaan in Zona Rosa – Salsa dansen en heerlijk genieten van de vele restaurantjes in het uitgaansgebied Zona Rosa.
 • Spaans leren – Een taalcursus Spaans volgen van studenten uit Medellín en zo de stad samen verkennen.

Overnachten in Medellín

Je hebt veel overnachtingsmogelijkheden in Medellín, voor ieder budget. De meeste hotels en hostels liggen in de wijk El Poblado. Deze wijk wordt bestempeld als de veiligste van de stad en bovendien heb je hier veel eet- en uitgaansgelegenheden. GreenHill Hostel is omringd door restaurants en ligt in de buurt van het uitgaansgebied Zona Rosa. Er is dan ook bijna iedere avond wel iets te beleven in dit hostel. Wil je iets rustiger, maar nog steeds sfeervol overnachten? Dan is Tiger Paw Hostel of Black Sheep Hostel in El Poblado een leuke optie.

Vervoer naar en in Medellín

Door de centrale ligging in Colombia is Medellín gemakkelijk in te plannen tijdens een rondreis door het land. Medellín heeft goede busverbindingen met onder meer Bogotá, Bucaramanga, Calí, Cartagena en het koffiegebied. De bussen zijn in goede conditie, maar wie tijd wil besparen kan ook naar Medellín vliegen. Houd er wel rekening mee dat het vliegveld op ongeveer drie kwartier rijden van de stad ligt. In Medellín kun je je het beste verplaatsen per taxi of met de metro. Er zijn verschillende lijnen, maar de blauwe lijn loopt dwars door de stad en zul je het meeste gebruiken.

> Boek Vliegtickets Medellín

Het kleurrijke Guatapé

Ook in de omgeving van Medellín is genoeg te ontdekken. Een geliefde bestemming voor zowel reizigers als Colombianen is het dorpje Guatapé. Guatapé is met al de kleurrijke gebouwen een feest voor het oog. Veel voorgevels zijn bovendien beschilderd met leuke versieringen. Het dorp ligt aan een meer, waardoor het met name in de weekenden en op feestdagen behoorlijk druk kan zijn. Toch voelt Guatapé niet bijzonder toeristisch, want de inwoners gaan hun gang en vallen je niet op iedere straathoek lastig. In de buurt van Guatapé vind je ook La Piedra, een immense steen die al vanaf het dorp te zien is. Je kunt deze rots beklimmen. Het kost je wat energie, maar na 740 treden geniet je van prachtige panorama’s over de lagune en de rest van het landschap. De entreeprijs is 12.000 pesos (oktober, 2015). Guatapé ligt ongeveer 80 kilometer ten oosten van Medellín. Er gaan georganiseerde tours naar Guatapé, maar je kunt het dorp ook gemakkelijk zelf bezoeken met de bus. Bussen vertrekken regelmatig vanaf het noordelijke station in Medellín en de reis duurt ongeveer 2 uur. Deze bezienswaardigheid staat net als Medellín in onze top hoogtepunten van Colombia.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

Medellín, de stad van Pablo en Botero
3.3 (65.52%) 29 votes

Geef een reactie