Ga naar de inhoud Backpacken door Colombia veilig? Deze 3 routes wel! - Colombia.nl
Start » Backpacken in Colombia?

Backpacken in Colombia?

Backpacken Colombia

Colombia is steeds populairder aan het worden onder de backpackers omdat het land veiliger is geworden dan de afgelopen decennia. Het land is al meerdere malen uitgeroepen tot top reisbestemming door gerenommeerde online blogs en nieuws-websites zoals de Huffingtonpost, The Telegraph, National Geographic en andere reismagazines.

Daarnaast is backpacken de perfecte manier om een Zuid Amerikaans land als Colombia op budget te gaan ontdekken. Wat het nog leuker maakt is dat het reizen tussen Colombiaanse bezienswaardigheden, steden en nationale parken steeds gemakkelijker is geworden door de verbeterde infrastructuur. Daarbij zijn binnenlandse vluchten zeer goedkoop om te boeken waardoor je een hoop tijd kan besparen.

Backpacken of flashpacken is zelfs populair aan het worden onder de Colombianen. Wil je het land en de cultuur in zijn puurheid ontdekken dan kan dit het beste met een backpack of je rug!

Met de rugzak door Colombia?

Backpacken in Colombia

Zuid en Midden Amerika staan bekend om hun laidback sfeer, vriendelijke mensen en prachtige bezienswaardigheden, de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke reis met de backpack! Backpacken door Colombia is daarom aan iedereen aan te raden die de cultuur van de Colombianen wilt meemaken zoals een lokale bewoner, maar ook flexibel wilt zijn en daardoor in alle uithoeken van het land kan komen.

Het mooie van backpacken is namelijk dat als een bestemming niet bevalt je gelijk weer verder kan reizen naar een nieuw paradijsje op aarde. Daarnaast heb je de kosten geheel zelf in de hand! Colombia is een relatief goedkoop land waardoor je gemakkelijk budget kan backpacken maar er zijn ook genoeg luxueuze accommodaties en trips te boeken voor flashpackers, die wat minder op hun budget hoeven te letten.

De infrastructuur in Colombia schikt zich in ieder geval uitermate goed voor het rondreizen met een backpacken. Je kan namelijk gemakkelijk overal komen in het land dankzij de autobuses (Pasajes de bus). Deze rijden vaak in de nacht lange afstanden om zo geen dag te verliezen. Wij hebben het zelf al meerdere malen gedaan en kunnen het iedereen aanraden! Vooral de VIP bussen met WiFi!

Alle uithoeken van Colombia ontdek je gemakkelijk met een backpack op je rug!

De beste backpacks voor Colombia

Het klimaat in Colombia is zeer voorspelbaar dankzij de ligging nabij de evenaar, het is er altijd lekker warm en vaak vochtig. Daarom is een speciale backpack voor dit klimaat aan te raden. De volgende backpacks van The North Face en Nomad zijn lichtgewicht en zijn gemakkelijk verstelbaar. Daarnaast ademen ze goed wat prettig is bij warm weer zoals in Colombia.

Wat is een leuke rondreis met de backpack?

Met een backpack op je rug ben je zeer flexibel en kan je gemakkelijk de uithoeken van Colombia ontdekken. Meestal start de reis in Bogota de hoofdstad van het land omdat hier veel internationale vluchten landen. Dit is gunstig want deze stad ligt tevens in het midden van Colombia en dient als een soort centrum van alle verkeersslagaders. Hierdoor is het mogelijk om te backpacken naar alle hoeken van het land.

Wij hebben al meerdere malen het land rond gereisd met een rugzak en kunnen je twee reizen aanraden omdat de connecties tussen deze steden en plekken gemakkelijk te bereizen zijn. Daarnaast kan je goedkoop vliegen tussen de grote steden wat natuurlijk perfect is voor een budget trip. Backpacken door Colombia is nog nooit zo makkelijk geweest!

Backpacken naar de Caribbean

Van Bogota naar Caribische deel van Colombia – De volgende reis duurt ongeveer drie weken en gaat op ontdekking in het noorden van Colombia. De route start in Bogota om de geschiedenis van het land beter te leren kennen. Vanuit hier reis je af naar idyllisch Villa de Leyva om even helemaal tot rust te komen in één van de mooiste dorpjes van Colombia. Daarna is het tijd voor wat adrenaline in het outdoor-walhalla San Gil, hier kan je paragliden, raften en carving.

Vanuit San Gil pak je de bus naar Medellin en kan je de kunst van Botero bewonderen en de legacy van Pablo Escobar ontdekken. Owja vergeet ook niet het fantastische uitgaan in de tweede stad van Colombia. Met de backpack op je rug reis je binnen twee uur naar Guatapé waar je kan genieten van gekleurde huisjes en een prachtig uitzicht over een merkwaardig landschap met de rots La Piedra (El Penol) als hoogtepunt. Vanuit Medellin boek je een goedkope vlucht naar Cartagena en kan je proeven van de Carribische vibe.

We trekken dan door naar Santa Marta dat beschikt over prachtige stranden maar ook een hoop luxe. Even afkoelen in het hippie dorpje Taganga wat tegenwoordig echt de place2be is voor backpackers. Vanuit hier bezoeken we het mooiste Nationale Park van Colombia – Parque Tayrona – voor de onvergetelijke Jungle trekking naar the lost City.

Genoeg oerwoud want we gaan naar de woestijn La Guajira om even de jungle te vergeten. Vanuit hier reizen we weer gemakkelijk terug naar Cartagena om daar een vlucht te pakken naar Bogota. Deze backpackreis is echt een aanrader voor jungle en strandliefhebbers!

Geen zin om zelf de gehele reis te plannen? Bekijk onze Colombia reizen eens!

Colombia ontdekken met een backpack

Van Bogota naar de Pacific – De volgende reis helpt je bij het ontdekken van west Colombia. We starten weer in Bogota om vervolgens af te reizen naar de tweede stad van het land Medellin. Nabij Medellin mag je het gekleurde dorpje Guatapé niet overslaan al is het alleen al door de merkwaardige rots! Hierna vervolgen we onze reis naar de Koffiedriehoek (Zona Cafetera) tussen Manizales (koffiehoofdstad), Pereira en Armenia waar we heerlijke verse koffie kunnen drinken, genieten van de prachtige natuur en merkwaardige palmbomen.

Vanuit de Zona Cafetera backpacken we met de autobus richting Cali de salsa-hoofdstad van de wereld. Hierna is er een keuze tussen strand in Buenaventura of cultuur in Popayán. Misschien maar beide bezoeken aangezien ze niet ver van elkaar afliggen en de backpack helemaal niet zo zwaar is. Eenmaal terug in Cali voor een laatste Salsa les kan je goedkoop terugvliegen op de hoofdstad Bogota.

De bovenstaande reizen zijn prima te doen in drie weken, helaas is dit voor veel mensen in Nederland & België het maximale aantal vakantiedagen dat ze achter elkaar op kunnen nemen. Aangezien Colombia een groot land is heb je meer tijd nodig om alles te ontdekken. Maar de bovenstaande reizen vormen de goede basis voor het backpacken door Colombia.

Backpacken in Colombia is veilig, goedkoop, makkelijk, leuk en zeer gaaf!

Is backpacken in Colombia veilig?

Een positief reisadvies geeft de Nederlandse overheid aan Colombia. Is dit voor jou niet voldoende bevestiging? Dan halen wij je wel over! Colombia was altijd een zeer onveilig land doordat de drugkartels vetes met elkaar uitvochten midden op straat en daarmee ook omstanders raakten. Tegenwoordig zijn de drugskartels niet meer zo machtig als in de tijd van Pablo Escobar. Dit komt doordat het land een grote economische groei doormaakt en profiteert van stabiliteit en toerisme. Hierdoor is de criminaliteit in het land de kop in gedrukt waardoor het tegenwoordig veilig is om op vakantie te gaan naar Colombia. Dus wees niet bang om beroofd te worden van je backpack of geld want de kans is in elk ander Zuid Amerikaans land of Nederland net zo groot!

Uiteraard moet je verstandig omgaan en de lokale cultuur respecteren. Het is bijvoorbeeld niet slim om in een sloppenwijk van Medellin midden in de nacht te gaan backpacken als blonde & blanke westerling. Maar zoiets zou je ook niet doen in de buitenwijken van Amsterdam. Reis met je verstand en dan komt het helemaal goed, owja laat je ook inenten! Daarnaast heb je misschien nog wat aan onze handige reistips speciaal voor Colombia.

Heb je meer tijd in Colombia?

Mocht je nog meer tijd hebben om Colombia te ontdekken met je backpack dan is er nog genoeg keuze om je reis uit te breiden. Liefhebbers van dieren en de jungle kunnen vanuit Bogotá bijvoorbeeld een vlucht nemen naar Leticia, een stad midden in het Amazonegebied. De Amazone wordt ook wel de groene long van de wereld genoemd en is een van de beste plekken voor het spotten van talrijke dieren, zoals papegaaien, kaaimannen, zoetwaterdolfijnen, apen en slangen.

Maar in het zuidelijke deel van Colombia zijn nog meer interessante plekken. Denk aan de Tatacoa woestijn, een van ’s werelds beste plekken om ’s nachts sterren te kijken. Bij het observatorium in deze woestijn kun je bovendien door gigantische telescopen zelfs planeten zien en na een tijdje kun je het aantal vallende sterren niet meer bijhouden. Overdag geniet je in de Tatacoa woestijn van bruine en grijze rotsformaties die voor een bijzonder landschap zorgen.

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

1 reactie op “Backpacken in Colombia?”

  1. caroline kortenhorst

    Graag zou ik volgend jaar alleen reizen in Colombia, ik ben vrouw van 53 .Ik backpack, gebruik graag het openbaar vervoer en hostels .
    Als iemand bruikbare adviezen heeft , zeer welkom . 🙂

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?