Ga naar de inhoud Barranquilla - Bezienswaardigheden, reistips en veiligheid - Colombia.nl
Start » Barranquilla

Barranquilla

Barranquilla
Barranquilla

De Colombiaanse stad Barranquilla (spreek uit Barran-qui-jaa) staat bekend om zijn prachtige salsa dansende mensen, Caribische vibes en natuurlijk het Carnaval de Barranquilla dat hier grootst gevierd wordt. Voor de meeste reizigers is Barranquilla een echte off the beaten track locatie. Jammer want er is genoeg te doen! Je kan hier het hele jaar door genieten van de prachtige stranden en het lekkere weer. Daarnaast kan je genieten van een traditionele costeño streetfood keuken en een ontzettend levendig nachtleven. Elke gringo kan hier ook leren salsa dansen als een Colombiaan.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Barranquilla

Barranquilla is met grofweg 1,1 miljoen inwoners een flinke stad in Colombia. Het is tevens een grote havenplaats net als Cartagena of Santa Marta. Dit zorgt voor een levendige industrie die deels afhankelijk is van de zee. Je vindt er sfeervolle buurtjes, veel shopping centrums, mooie parken en typisch lokaal costeño streetfood. Hieronder volgende de leukste bezienswaardigheden van Barranquilla.

#1 Carnaval de Barranquilla

Carnaval de Barranquilla
Carnaval de Barranquilla

Barranquilla staat in Colombia en erbuiten vooral bekend om het Carnaval de Barranquilla dat grootst gevierd wordt in de stad, zo groot dat het zelfs de tweede plek na Rio de Janeiro in de wereld is om dit feest te vieren. Het kleurrijke feest vol dans en praalwagens duurt vier dagen en heeft maanden voorbereiding nodig.

Praalwagens carnaval de Barranquilla
Praalwagens carnaval de Barranquilla

De carnavals festiviteiten starten allemaal de zaterdag voor aswoensdag grofweg 40 dagen voor Pasen en zorgt voor een stad die niet meer gaat slapen. Geniet van kleurrijke praalwagens, salsa dansen zoals je nog nooit hebt gezien, onmogelijk gedetailleerde kostuums en constant typische Colombiaanse muziek zoals cumbia, porro, gaita en puyad. De Caribische/Afrikaanse blend van het koloniale verleden geeft Carnaval de Barranquilla een uniek smaakje.

Traditionele dans tijdens carnaval
Traditionele dans tijdens carnaval

Wees niet bang om te dansen want dat is juist te bedoeling, zo uitbundig mogelijk! Als je er bent probeer dan “La Guacherna” mee te maken dit is een prachtige nachtparade. Boek op tijd want dit is een populaire periode voor reizigers om Barranquilla te bezoeken.Voor veel evenementen heb je trouwens tickets nodig, deze kan je bijvoorbeeld op Tuboleta.com kopen.

Naast het carnaval in Barranquilla kan je in Colombia terecht voor meerdere toffe festivals en feestjes zoals het Feria de Calí of Feria de las Flores in Medellín. Bekijk de Colombiaanse festival agenda hier.

#2 De stranden van Barranquilla

Skyline van Barranquilla vanaf het strand
Skyline van Barranquilla vanaf het strand

Net als de vele andere strandplaatsen zoals Taganga, Park Tayrona en Palomino langs de Caribische kust heeft ook Barranquilla een aantal mooie stranden. Het heerlijke weer jaarrond zorgt voor de perfecte tanning mogelijkheden. Het beste strand is Playas de Salgar vlakbij Castillo de Salgar (groot oud Spaans Fort). Hier kan je bij één van de vele balnearios een stoeltje, ligbed en parasol huren (de standaard op de Colombiaanse stranden).

#3 Surfen in Pradomar

Suppen in Pradomar Colombia
Suppen in Pradomar Colombia

Genoeg van het relaxen op het strand? Het dorpje Pradomar ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Barranquilla en naast Playas de Salgar en is in onze ogen de #1 surfplek van Colombia. Hier kan je alle surfgear huren bij één van de vele surfshops. De golven in de baai zijn voor alle levels! Lessen nemen is daarom erg leuk gezien je ook wat grotere golven kan riden.

#4 Ontdek het lokale costeño streetfood

Arepas met kaas van de bbq
Arepas met kaas van de bbq

Je denkt vast waar heeft Colombia.nl het nu toch steeds over met zijn costeño streetfood! Dit zijn typische streekgerechten uit de kustregio’s van de Caraïben. Fried fish, arepas, empanadas, sancocho, ajiaco en kokosrijst staan dagelijks op het menu van de Barranquillanen. De beste plekken om deze verse happen te vinden zijn de restaurantjes langs de Magdalena rivier en de aansluitende wijk Los Flores (tevens een goede plek voor carnavallen). Geen idee waar we het over hebben? Neem eens een kijkje in onze Colombiaanse keuken.

#5 Ontdek het overweldigende nachtleven

Dansen kunnen ze als de beste in Barranquilla. Ze staan in heel Colombia bekend als de meest vibrante stad van het land. Het nachtleven is daarom niet te evenaren op andere plekken in het land. Ben je een fan van clubs, dansen, bars en een levendige party scene dan is Barranquilla de place2be. Het party district is El Prado, hier vind je nabij het Santa Domingo plein de meeste clubs en bars. Het is hier veilig om uit te gaan!

#6 Ventana del Mundo

Ventana del mundo Barranquilla
Ventana del mundo Barranquilla

Een gigantisch kunstwerk van 47 meter hoog pronkt sinds 2018 aan de horizon van Barranquilla genaamd Ventana del Mundo ookwel raam of venster naar de wereld. Het monument werd opgericht ter ere van de XXIII Midden-Amerikaanse en Caribische Spelen waarvan Barranquilla op dat moment de gaststad was. Een architectonisch hoogtepuntje van de stad!

Overnachten in Barranquilla

De leukste slaapplek vinden is nog best lastig in z’n grote stad (vooral tijdens carnaval) maar met onze tips zit je gegarandeerd goed. De leukste hotels en hostels zijn Faranda Collection Barranquilla, a member of Radisson Individuals voor een luxe trip en Hotel Casa Colonial voor de budget versie. In één van deze twee verblijven wij eigenlijk altijd.

Dingen die je beter niet kan bezoeken in Barranquilla

Niet alles is roze geur en rozengeur en maneschijn in Barranquilla. Gezien het een havenstad is met veel seizoensarbeiders en migranten die werk zoeken uit Venezuela is de criminaliteit wat hoger dan in andere steden. Maak je niet te druk hierom want het gaat vooral om zakkenrollers en sluwe straatjongetjes die je geld afhandig proberen te maken. Toch kunnen wij aanraden om enkele wijken vooral in de avond echt over te slaan, vraag de locals altijd om advies dan kom je er veilig. Lees ook zeker ons reisadvies voor Colombia.

Veilige wijken van Barranquilla
Veilige wijken van Barranquilla (groen = veiliger, rood = onveilig)

We hebben een kaart samen met een paar lokale vrienden uit Barranquilla gemaakt van de veilig wijken, groen is veilig en rood is onveiliger. Let in de rode wijken dus goed op.

Verder raden wij aan om de lokale dierentuin Zoológico de Barranquilla over te slaan. Deze dierentuin is helaas niet meer van onze tijd en de dieren zitten in te kleine hokken. Bij ons in Nederland of België had de dierentuin zeker niet meer mogen openen.

Veelgestelde reizigersvragen over Barranquilla

Hoe lang verblijven in Barranquilla?

Met een volle dag heb je genoeg tijd in Barranquilla. Wil je leren surfen of genieten van het strand dan kan je er langer verblijven. Tijdens het carnaval moet je er natuurlijk de volle vier dagen blijven om feest te vieren!

Waarom afreizen naar Barranquilla?

Naar Barranquilla reis je af voor het magische carnaval, de beste surfspots in Colombia en het bruisende nachtleven van de stad. Je kan hier leren dansen na één avondje stappen!

Is Barranquilla veilig?

Barranquilla is voor het grootste deel van de stad veilig! Er zijn echte enkele wijken die je beter kan ontwijken gezien straatroof daar vaak voorkomt. Wij hebben hiervoor een mooie kaart gemaakt waarin duidelijk te zien is wat de veilige wijken zijn.

Wat is de beste reistijd voor Barranquilla?

Het gehele jaar door is het mooi weer in Barranquilla! Elke dag is een stranddag hoewel je natuurlijk in het najaar wel wat last kan hebben van vochtiger weer met meer regen doordat er zo nu en dan een orkaan langsraast over het Caribische gebied

What’s next?

De locatie van Barranquilla in het noorden van het land maakt het een tussenstop voor vele populaire plekken. Zo ligt Cartagena op grofweg 1,5-2 uur rijden en Park Tayrona, Palomino, Minca en Taganga op grofweg 2-3 uur. Bijna alle bussen van die laatste dorpjes maken een tussenstop op Barranquilla.

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer


Hulp nodig met je reis?