Ga naar de inhoud Leticia - Welkom in de Amazone (jungle hikes & meer)- Colombia.nl
Start » Leticia voor je dosis Amazone oerwoud

Leticia voor je dosis Amazone oerwoud

Leticia in Colombia
Leticia in Colombia

Diep in de jungle ligt het dorpje Leticia langs de oevers van de machtige Amazone rivier en waar de grenzen van Colombia, Brazilië en Peru samenkomen. Het drielandenpunt van Colombia dat ondanks zijn onmogelijke locatie gemakkelijk te bereiken is met een binnenlandse vlucht. Leticia is een geweldige plek om de natuurlijke wonderen van de Amazone rivier en het regenwoud te bewonderen, en je kunt er gemakkelijk naar Brazilië of Peru afreizen. Hier ga je naartoe om op ontdekking te gaan in de ongerepte jungle van de Amazone.

Trektocht door de Amazone jungle

Amazone rivier nabij Leticia
Amazone rivier nabij Leticia vanuit het vliegtuig

Het dorpje Leticia ligt in het uiterste zuiden van Colombia midden in het oerwoud van de Amazone. Het is in Colombia de plek om jungletochten te maken naar het onbekende en te genieten van ongerepte natuur. Na meerdere bezoeken in Leticia kunnen wij de volgende twee activiteiten zeer aanraden.

Als eerste de trektocht door de jungle waar de meeste mensen toch echt voor komen als ze naar Leticia afreizen. Het is mogelijk om tours te boeken van een enkele dag tot meer dan twee weken! Wij hebben meerdere tours uitgeprobeerd als “pers” en promotie voor de tours en de volgende twee zijn in onze ogen by far de best georganiseerde en het meest professioneel. Super leuk om te doen maar boek vroeg want ze zitten vaak vol!

Enkele highlights van de tour waren;

  • het spotten van ontelbaar veel paradijsvogels de illustere grijze en roze dolfijnen (wij hebben helaas de roze gemist)
  • ontdekken en leren over de flora van de Amazone zoals over medicinale planten en unieke inheemse soorten zoals de Victoria Regia (grootste waterlelie ter wereld)
  • meerdere nachtelijke expedities om zo alligators, tarantula’s, spinnen, schorpioenen, gifkikkers en bizarre insecten te spotten
  • het bezoeken van inheemse stammen die in relatieve isolatie leven en te leren over hun cultuur en manier van leven in de natuur
  • raften/kajakken op de stroomversnellingen van de Amazone (kan wel alleen in de winter of zomer)
  • slapen op verschillende campsites midden tussen de jungle geluiden en wakker worden gemaakt door de brulapen
  • een bezoek aan Puerto Nariño een dorpje dat alleen per boot te bereiken is
Kajakken op de Amazone rivier
Kajakken op de Amazone rivier

Kortom het was voor ons een avontuur om niet te vergeten. Er zijn veel tour agencies in Leticia die jungle tours aanbieden dus laat je niet beperken tot die van ons maar zoek de juiste voor jouw avontuur. Zo kan je bijvoorbeeld volledig gaan vogels spotten of juist meer focus op jungle raften en hiken leggen. Voor elke avonturier wat te beleven.

Boottour over de Amazone rivier

Boottocht over de Amazone nabij Leticia
Boottocht over de Amazone nabij Leticia

Iets minder avontuurlijk maar toch wel echt een beleving op zich is een boottour over de Amazone rivier. De meeste boottours maken dezelfde route en bezoeken enkele bezienswaardigheden in de buurt van het dropje. Zo zal je bijna altijd Isla de Los Micos bezoeken waar de aapjes proberen het fruit uit je reistas te stelen (een beetje toeristisch is dit wel) vanuit daar reis je meestal door naar Macedonia.

Macedonia is een klein dorpje aan de rivier waar je in contact komt met de lokale bevolking, hier krijg je informatie over de cultuur en vaak voeren ze nog een dans op ook. Dit lijkt misschien op een mega toeristische trap maar dat is het echt niet, de dorpjes zijn zo geïsoleerd dat toerisme erg schaars is wat de sfeer ten goede komt. Hier kan je leuk wat souvenirs kopen die recht uit de jungle komen!

Na Macedonia ga reis je naar Puerto Nariño een wat groter dorp aan de rivier dat aan de Colombiaanse kant van de rivier ligt want de grens met Peru loopt midden in de rivier. Hier rijden geen voertuigen en ga je lekker lunchen. Beklim zeker de observatie toren! Het uitzicht vanaf hier is fenomenaal en het kost maar 5.000 pesos.

Na het dorpje bezoek je Lagos de Tarapoto een natuurreservaat waar de illustere en zeer zeldzame roze dolfijn rondzwemt. Helaas heb ik deze nog nooit gespot maar ze zitten er wel zeker want andere reizigers die ik tegenkwam hadden het beestje wel gezien.

Victoria Regia waterlelies in Leticia
Victoria Regia waterlelies in Leticia

Als laatste stop bezoek je het reservaat Victoria Regia waar je de beroemde waterlelies met gelijkwaardige naam kunt bewonderen. De Victoria Amazonica als ze ook wel worden genoemd waren tot voor kort de grootste waterlelies in de wereld! Op dit moment is de Victoria Boliviana de recordhouder sinds 2022. Loop over de houten vlonders en bewonder deze majestueuze planten in het water, als je gelukt hebt staan ze in bloei!

Andere leuke activiteiten in Leticia

De bovenstaande activiteiten zijn eigenlijk de reden dat je naar Leticia afreist maar er is nog meer te doen. Zo kan je gaan canopying in Reserva Natural Tanimboca waar je de Amazone ontdekt vanuit de bomen. Heel tof gezien het een beetje actie is en je leert erg veel over de natuur.

Daarnaast kan je even een kort uitstapje maken naar Brazilië bij Tabatinga. Er zijn geen douane checkpoints gezien de locatie zo geïsoleerd in de jungle is dat je toch nergens heen kan. Naar mijn mening is hier niet heel veel te doen behalve een bezoekje aan Castel Brasíl wat ergens in de jaren 1700 was gesticht. Ga niet naar de dierentuin hier dat is pure dierenmishandeling.

Naast een bezoekje aan Brazilië kan je ook even een uitstapje maken naar Peru via het dorpje Santa Rosa. Hiervoor pak je één van de lunchas (taxi bootjes) die je naar de overkant van de rivier brengen voor rond de 5.000 pesos.

Waar overnachten in Leticia?

Ondanks dat het dorpje erg geïsoleerd ligt in Colombia is het relatief toeristisch voor hoe klein het eigenlijk is. Daardoor zijn er verschillende opties om te verblijven. We hebben meer hotels en hostels bezocht omdat het er allemaal niet super uitzag totdat we kwamen bij Tambo Boutique House, erg fijn verblijf! Daarnaast hebben we nog een nacht doorgebracht in Hostel Casa de las Palmas Tours omdat Tambo Boutique vol zat. Dit hostel was eigenlijk ook erg leuk! Een iets luxere optie is Hotel Utüane, daar sliepen vrienden van ons en dat beviel ze erg goed.

Bereikbaarheid Leticia

Afgelegen ligt Leticia zeker maar onbereikbaar is het zeker niet! Vanuit eigenlijk alle grote steden zoals Bogota, Medellín of Calí gaan er binnenlandse vluchten naar Leticia. Binnen enkele uren vliegen zit je midden in de Amazone. Als je overdag vliegt krijg je vanuit het vliegtuig een prachtig uitzicht over de oneindige jungle en de machtige rivier.


Hulp nodig met je reis?