Ga naar de inhoud Pablo Escobar - Forbes schatte zijn vermogen op 60 miljard - Colombia.nl
Start » Medellín, de stad van Pablo en Botero » Pablito, beter bekend als Pablo Escobar of El Patron

Pablito, beter bekend als Pablo Escobar of El Patron

Pablo Escobar schilderij

De machtigste en rijkste (geschat vermogen van $60 miljard) drugsbaron ooit is tot op heden nog steeds de overleden Colombiaanse Pablo Escobar. Vanuit zijn hoofdkwartier in Medellín runde hij zijn drugs kartel met wrede hand en zetten dagelijks miljoenen om met drugshandel in cocaïne.

Toch was Pablo Escobar niet voor iedereen het stereotype schurk, onder veel Colombianen is Pablito namelijk een echt volksheld en weldoener. Pablo schonk namelijk allemaal sociale voorzieningen, huizen, sportvelden, scholen en voedsel aan de arme bevolking van Colombia. Hierdoor werd hij al snel zo populair dat de machtige druglord bijna president van het land kon worden.

Dit is het verhaal van de rijkste crimineel op aarde die twee gezichten kenden. Geen zin in een lap tekst? Scroll door naar het einde voor 25 bizarre feitjes!

Het leven van Pablo Escobar

Rijbewijs Pablo Escobar

Pablo Emilio Escobar Gaviria zoals zijn naam volledig luid werd op 1 december 1949 geboren in Rionegro, een dorpje op steenworp afstand van de tweede grootste Colombiaanse stad Medellín. Pablo groeide op als elke andere Colombiaan en had een vrij stabiele jeugd. Echter, belanden hij al snel op het verkeerde pad door het roven van grafstenen en als autodief. Maar als snel merkte hij dat er veel meer geld te verdienen was met het witte goud van Colombia namelijk cocaïne.

Vanuit zijn stad Medellín begon hij een drugsimperium op te bouwen dat uiteindelijk 80% van alle cocaïne handel in de wereld beheerste. Hij verdiende geld als water want tijdens de hoogtij dagen zetten hij rond de 420 miljoen per week om. Hierdoor begon Pablo steeds machtiger te worden en de Medellín Kartel werd al snel de machtigste van de wereld.

Ondanks zijn exclusieve lifestyle bleef Pablo Escobar ook gewoontjes en at hij graag de lokale streetfood zoals empanadas, dit zijn bladerdeeghapjes met vulling van vlees of groenten.

Geen drugsbaron maar een filantroop

Desondanks werd Pablo Escobar in Colombia niet gezien als de drugsbaron die hij werkelijk was. Pablo was namelijk een publiek figuur en een echte filantroop. Deze faam en liefde werd allemaal gekocht met drugsgeld uit de cocaïnehandel. Hij wist zichzelf zo te positioneren tussen de vele corrupte overheidsfunctionarissen die bij hem op de payroll zaten dat Escobar in 1982 bijna president van Colombia werd.

Corruptie was één van de steunpilaren van het succes van de Medellín Kartel. Een beroemde uitspraak van Pablito was dan ook “plata o plomo” wat letterlijk een keuze voorlegde tussen zilver of lood van de kogels. Je begrijpt dat de meeste overheidsfunctionarissen die relatief weinig betaald kregen voor plata kozen en een luxe leven gingen leiden.

Pablo werd volksvijand nummer #1

Compensatie voor moorden agenten Medellin

De drugshandel liep echter de klauwen uit en de Verenigde Staten ging zich ermee bemoeien. Het was inmiddels algemeen bekend dat Pablo Escobar een drugshandelaar was bij de CIA alleen bleek het ontmaskeren ervan een stuk lastiger. Toch hielp de CIA in het afbreken van het corrupte Colombia en zo beetje bij beetje met het afsnoepen van de macht van Pablo. Hij verloor zijn politieke grip op de samenleving en werd al snel volksvijand nummer #1 van elke politicus en regeringsgezinde.

Ondanks alles had hij het overgrote deel van de bevolking, leger en politie vaak nog in zijn zak waardoor hij kon doen wat hij wilde. Op een gegeven moment verloor hij zin grip op de politie en gaf een vergoeding voor elke vermoorde agent van 100.000.000 Colombiaanse Pesos, erg veel geld voor de arme Colombianen.

The fall of the Giant

Schuiladres Medellin Pablo Escobar

Na vele jaren te zijn opgejaagd door veiligheidsdiensten dook Pablo Escobar uiteindelijk onder in een klein rijtjeshuisje van zijn tante en oom in Medellín. Hij werd in 1993 ontdekt en tijdens zijn vluchtpoging doodgeschoten op 2 december op het dak van het huis, hij was toen 44 jaar oud. De media stond op zijn kop en de bevolking wist niet wat er gebeurde “hun geliefde Pablo was dood!”. De Colombiaanse kunstenaar Botero heeft er een prachtig schilderij van gemaakt genaamd “the fall of the giant”, want hij was een gigant tussen de gewone mensen en tot op vandaag nog legendarisch.

Het grootste drugslab van Pablo en de Medellín kartel was Tranquilandia. Hier stonden 19 laboratoria en waren verbonden met 8 landingsbanen en snelwegen. Er werd voor $1,2 miljard door de DEA vernietigd toen Tranquilandia werd opgerold.

Pablo Escobar vermogen

Kantoor van Pablo Escobar

We kunnen alleen maar gissen naar het exacte kapitaal van Pablo Escobar. Dat hij de rijkste crimineel ooit was is zonder twijfel te bewijzen. Maar het gros van al het geld is illegaal verdient met de drugshandel in cocaïne over de hele wereld.

Dit geld geef je natuurlijk niet aan bij de belastingdienst. Het vermogen van “The king of Cocaïne” werd geschat op 60 miljard Dollar. Dat is een getal met heel veel nullen (60.000.000.000)! Het vermogen groeide zo snel dat Pablo tienduizenden euro’s per maand uitgaf aan elastiekjes, puur om zijn geld bij elkaar te binden. Het was tevens goedkoper om een deel van het geld te laten opeten door muizen en ratten dan het naar de bank te brengen. Hierdoor besloot El Patron (nickname) zijn geld overal in Colombia te verstoppen.

Zijn vermogen word na zijn dood nog steeds op de gekste plekken teruggevonden. Enkele locaties waar geld is gevonden zijn de binnenmuren van zijn glanzende witte kantoren, villa’s, rijtjeshuizen en in de comuna’s (sloppenwijken). Maar daarnaast werd er ook massaal geld in zeecontainers gedumpt diep in de Colombiaanse jungle op geheime locaties. Een container vol met $$$ briefjes kan jij je dat voorstellen? Ook werden veel boeren omgekocht zodat er geld begraven kon worden op hun land. Op het hoogtepunt van Pablo’s cocaïnehandel verdiende hij z’n 60 miljoen per dag! Dat verdient tot op heden niemand op aarde (met inflatie berekening is het nog veel meer namelijk).

In 1989 stond Pablo Escobar in het Forbes magazine onder te top 500 rijkste mensen van de wereld. Dit dankte hij natuurlijk aan zijn gigantische vermogen uit de drugshandel dat toen werd geschat op $60 miljard.

Pablo Escobar is een weldoener!

Mugshot Pablo EscobarVraag het menig Colombiaan in de comuna’s en ze zullen een foto van Pablo hebben hangen in de woonkamer. Deze woonkamer hebben ze namelijk te danken aan de gulheid van Escobar. Pablo schonk de arme bevolking van Colombia namelijk alle nodige voorzieningen om een normaal leven te kunnen leiden. Duizenden mensen kregen huizen, sportvelden, scholen, eten en werk geheel gratis aangeboden. Hierdoor werd de grootste drugsbaron niet zo snel ontmaskerd en was hij geliefd bij het gewone volk. Dit beschermde hem tegen de elite en politieke tegenstanders. Zijn geld verdiende hij trouwens met taxiservice in Medellín. Wat natuurlijk onmogelijk na te trekken was en zeker in die tijd zonder elektronisch bankieren.

In heel het criminele leven van Pablo Escobar is er maar één politie mugshot van hem. Deze werd ook gelijk zijn downfall in de politiek.

Bijnamen van de King of Cocaïne

Pablo Emilio Escobar Gaviria vergaarde veel bijnamen door de jaren heen. Deze waren gebaseerd op wrede gebeurtenissen of zijn werk achter de schermen van het publiek. Hieronder vind je enkele nicknames die werden gebruikt om Pablo aan te duiden;

 • El Patron
 • The King of Cocaïne
 • Pablito (vooral door zijn familie gebruikt)
 • Don Pablo
 • El Padrino
 • El senior (Meneer)
 • El Doctor (de dokter)
 • El Magico
 • El Zar de la Cocaina (Tsaar van de Cocaïne)

Pablo Escobar tour door Medellín

Graf Pablo Escobar

Bezoek je Medellín tijdens je rondreis door Colombia dan mag de Pablo Escobar tour zeker niet ontbreken tijdens dit bezoek. De tour is een geweldige manier om de stad te ontdekken maar ook om meer te leren over het leven van Pablo Escobar en de Colombiaanse bevolking. De tour duurt ongeveer 2/3 van de dag en brengt je langs verschillende highlights in het leven van El Patron. Daarnaast wordt er uitbundig verteld over hoe het leven was op de straten van Medellín tijdens het bewind van de drugsbaas, erg rumoerig en gevaarlijk.

Er zijn verschillende Escobar tours te boeken in Medellín maar de leukste nemen je mee langs de glanzend witte ex-kantoren van de Medellín Kartel, het opgeblazen vredesvogel beeld van Fernando Botero, de bedevaartsoorden van de drugscriminelen die meestal zwaargelovig waren, het huis waar Pablo ondergedoken zat en als afsluiting van de tour de begraafplaats van de King of Cocaine. Sommige tours beweren dat ze je meenemen langs de oom van Escobar maar dit is niet altijd helemaal waar. Wel runt de zogenaamde oom een leuk museum over de drugsbaas dat sowieso wel de moeite waard is om te bezoeken.

25 leuke feitjes en weetjes over Pablo Escobar

Hacienda Napoles het huis van Pablo Escobar

 1. Alle kantoren van Pablo zijn geheel gemaakt van wit marmer dat op de kleur van cocaïne lijkt.
 2. Pablo importeerde unieke palmbomen uit Miami voor bij zijn huizen en kantoren.
 3. Bij het mansion Hacienda Napoles (pablo’s huis) zit een dierentuin, pretpark, vliegveldje en gigantisch zwembad.
 4. Hacienda Napoles stond op een stuk grond van ongeveer 20 vierkante kilometer.
 5. Veel dieren uit de dierentuin van Hacienda Napoles zijn ontsnapt en leven nu in de Colombiaanse jungle
 6. De nijlpaarden uit de dierentuin van Hacienda Napoles zorgen voor problemen rondom het mansion en planten zich razendsnel voort want er zijn geen natuurlijk vijanden.
 7. Enkele tienduizenden euro’s per maand werden er uitgegeven aan elastiekjes om geld bij elkaar te binden in de hoogtij dagen van El Patron drugshandel netwerk.
 8. Pablo Escobar was bijna president van Colombia totdat zijn mugshot werd getoond in het parlement.
 9. Netflix heeft een prachtige serie gemaakt over het leven van Pablo genaamd Narcos.
 10. Tot op heden worden er geldopslagen gevonden in de Colombiaanse jungle of in vergeten huizen/villa’s van Pablo Emilio Escobar Gaviria.
 11. Tijdens de prime time van de Medellín kartel werd 80% van alle cocaïne handel in de wereld beheerst door Pablo.
 12. Het vermogen van Pablo Escobar werd geschat op 60 miljard dollar door Forbes Magazine.
 13. Pablo loofde een beloning uit voor elke politieagent die werd doodgeschoten van van 100.000.000 Colombiaanse Peso.
 14. De bekendste quote van Pablo was “Plata o Plomo”, dit werd gebruikt om overheidsfunctionarissen om te kopen.
 15. Pablo werd niet toegelaten tot de country club van Medellín door de elite, hij besloot toen al het land eromheen op te kopen en er zijn eigen country club ertegenover te zetten die natuurlijk veel uitbundiger was.
 16. Filantroop en heilige zo noemt de arme lokale bevolking Pablo Escobar. Dit komt omdat hij scholen, huizen, sportvelden, sociale voorzieningen en eten schonk aan de minder bedeelde.
 17. Op papier verdiende Pablo al zijn geld met een taxiservice in Medellín, deze bestond uit 5 taxi’s. Erg winstgevende taxi’s dat wel!
 18. De Cali Kartel was de grootste concurrent van de Medellín Kartel. Tegenwoordig werken ze vaak samen.
 19. Pablo is direct verantwoordelijk voor minimaal 1.000 doden waarvan er ongeveer 600 politieagenten zijn vermoord in 1992.
 20. Door Pablo zijn geweld tegen de overheid verkeerde het land bijna in een burgeroorlog.
 21. Ondanks dat de grootste drugsbaas ter wereld erg wreed was had hij ook een zachtaardige kant en was hij een echt familiemens.
 22. Op het graf van Pablo Escobar in Medellín worden nog steeds lijntjes cocaïne gesnoven uit respect voor de King of Cocaïne
 23. Alle kantoren van de drugskartel zijn niet meer in gebruik en de overheid verbiedt het om ze te gebruiken als musea of voor andere doeleinde. Hierdoor vind je overal in het land grote witte kantoren die volledig leeg zijn.
 24. De meeste drugs werd geïmporteerd met kleine vliegtuigjes via de Bahamas naar Amerika. Het eerste vliegtuigje van Pablo is terug te vinden op de poort van zijn huis Hacienda Napoles.
 25. Pablo is verantwoordelijk voor meerdere vliegvelden in Colombia. Deze gebruikte hijzelf vooral voor de drugshandel.
 26. Oops 26 feitjes. Pablo had een hekel aan mollen in zijn kartel. Hij stond erom bekend om deze infiltranten uit helikopters te gooien in de Amazone jungle.

Medellínkartel

Pablo Escobar behoorde tot de Medellínkartel die in de jaren 70-80 uitgroeide tot de grootste ter wereld. De Medellínkartel groeide snel dankzij de gigantische populariteit van cocaïne in de United States(Amerika). De pioneer binnen de internationale drugshandel van de Medellínkartel was Griselda Blanco of door de meeste La Madrina genoemd wat Black Widow betekent. Zij was de eerste drugsdealer die het imperium van de kartel leiden tot buiten de grenzen van Colombia. Vooral Miami was een gigantische hotspot van cocaïne maar later ook New York en California.

Griselda Blanco was ook degene die Pablo Escobar introduceerde tot de kartel en de kunstjes van het vak leerde. Toen Pablo rond 1980 aan de macht kwam van de kartel bestond deze uit ongeveer acht compagnons namelijk George Jung, Carlos Lehder, José Gonzalo Rodríguez Gacha, Fabio Ochoa Vázquez, Jorge Luis Ochoa Vázquez, José Abello Silva, Gilberto Molina en Dandeny Muñoz Mosquera.

De kartel viel na de dood van Pablo Escobar op 2 december 1993 uiteen en werd langzaam overgenomen door de Cali Kartel. Dit was tot op heden altijd de tweede grootste drugskartel in de wereld want 84-90% van de totale wereldmarkt aan cocaine werd voorzien door de Medellínkartel. Ze verdiende grofweg $420.000.000 per week hiermee!

Nieuwsgierig naar nog meer gangster verhalen? Bekijk dit artikel over de Yakuza op Tokyo.nl eens!

Bron 1: www.biography.com
Bron 2: latinamericanhistory.about.com

Dit artikel is geschreven door Raoul de Boer

9 reacties op “Pablito, beter bekend als Pablo Escobar of El Patron”

 1. Heb altijd al een fascinatie gehad voor de opkomst en ondergang van gangsters zoals Al Capone, Frank Lucas en andere grote namen in de onderwereld. Maar sinds de serie Narcos is Pablo toch wel één van mijn favorieten. Vind het ongelofelijk hoe hij zoveel macht en rijkdom heeft kunnen bemachtigen in een relatief korte periode. Ik ben ook erg benieuwd wat er was gebeurd als Escobar nu nog steeds had geleefd. Denk dat hij dan wel was afgemaakt door een andere machtige drugsbaas die zijn drugs/cocaïne imperium wilde overnemen. Hoop zelf ooit nog eens naar Colombia af te reizen om de Pablo Escobar tour te kunnen doen in Medellín.

 2. Pablo Escobar; El Patrón del Mal vind ik vele malen beter dan Narcos. Dat is zo’n overdreven hollywood serie! El Patrón de Mal komt realistischer over en Pablo Escobar wordt geweldig nagespeeld. In Narcos is het maar een continue chagrijnig en bedenkelijk kijkende man.
  Ik ga zeker de Pablo Escobar tour doen als ik in Colombia ben.

 3. Sinds de serie op tv is ben ik in de ban van deze man en wat hij al niet allemaal voor elkaar kreeg,erg facineerend om te zien vind ik ook dat de mensen om hem heen hem zo toe gewijd zijn.erg mooie serie deze el patron de mal????

 4. De hele serie van patron de mal op videoband gezien . En ik weet het waarom maar op de gegeven moment werd ik fan van pablo.
  Het was een crimineel maar de politie toen der tijd en de politiek waren niet veel beter.
  Ze werkte samen met diverse cartels om pablo te doden.
  Ik heb de laatste 2 afleveringen niet gezien en zal.hem herinneren als een man die 1000 huizen bouwden voor kansloze armen en regelmatig geld uitdeelde aan de arme mensen.
  Geen enkele andere leider van een drugs cartel had dit gedaan. Na de dood van pablo waren alle arme Colombianen op.zich zelf aangewezen.

  Il geef toe het was een crimineel maar voordat pablo het medellin cartel leide en na de dood van pablo is er nooit meer een drugs crimineel geweest die bet voor de bevolking in zijn land opnam.

  Rust zacht pablo emilia escobar garvilia
  Zelfs nu je dood ben verdienen de arme mensen die jij steunde aan toeristen.

 5. Grappig om te lezen. Ik ben nu in Colombia en niemand hier ziet Pablo als een held: hij was een terrorist en zo moet hij de geschiedenis ingaan. Leuk, een nieuw huis, maar niets voor niets dus je zoons gingen bij het cartel: plato o plomo. Leuk een nieuw huis, maar je familie is nooit meer teruggevonden. Leuk een nieuw huis, je vorige is opgeblazen door het cartel…

 6. Woon nu vijf jaar in medellin , en niemand daar wil er nog over klappen . Daar kijken ze bijna niet naar narcos of el patron del mal omdat ze zijn opgegroeid met dood en verderf in de jaren 80 . Ik ben 41 En als ik daar een gesprek wil aangaan daarover met leeftijds genoten kom ik het rap te weten dat ze er niet willen over praten . Maar hebben ook wel begrip dat het voor extranjeros een legende is . Ikzelf vind Pablo escobar heel fascinerend was overal in medellin , Cathedral , finca napoli , edeficio Monaco het huisje in los olives en het museum met zijn oom . Medellin prachtig het bezoeken waard

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?