Ga naar de inhoud Ontdek het prachtige Parque Natural Chicaque - Colombia.nl
Start » Bogotá » Het prachtige Parque Natural Chicaque

Het prachtige Parque Natural Chicaque

Rivier in Chicaque Colombia
Rivier in Chicaque Colombia

Parque Natural Chicaque is het antwoord op het soms hectische en chaotische Bogotá. Het natuurpark ligt namelijk niet ver van de hoofdstad vandaan. Hier geniet je van prachtige panorama’s, spot je de meest bijzondere vogels en kom je helemaal tot rust in de groene natuur. Doordat het natuurpark bovendien niet bekend is bij de meeste reizigers heb je dit kleine paradijs vrijwel helemaal voor jezelf!

Het natuurpark bestaat uit een bergachtig gebied. Enige conditie is dus wel vereist, aangezien je niet alleen naar beneden wandelt, maar ook terug naar de ingang, op de top van de berg, moet lopen.

Chicaque behoort tot de bossen van het Andesgebergte. De hoogtes in het park variëren tussen de 2100 en 2700 meter. Doordat de koude lucht vanuit het dal naar boven stijgt hangt er regelmatig een mistbank, waardoor het park een mysterieus sfeertje heeft. Met name ’s avonds kan het behoorlijk afkoelen in het park, dus vergeet geen trui of jas mee te nemen.

De entreeprijs voor het park varieert van 14.900 tot 15.500 Colombiaanse pesos, afhankelijk of het laag- of hoogseizoen is. Voor meer informatie over prijzen en openingstijden bezoek de officiële website.

Hoogtepunten van Parque Natural Chicaque

Chicaque Natuurpark Colombia
Chicaque Natuurpark Colombia

Er lopen verschillende wandelroutes door Chicaque. Het is moeilijk om te verdwalen, want er zijn weinig splitsingen en de routes met bestemmingen zijn bovendien duidelijk met borden aangegeven. Het is mogelijk om het park met een gids te bezoeken, maar het is dus niet noodzakelijk.

Al vanaf de parkeerplaats word je verwend met een prachtig uitzichtpunt en er zullen er nog meer volgen. Pico del Aguila, lager in het dal, is zeker een aanrader als je op een rustige plek van de panorama’s van de vallei wilt genieten. Op de Mariposa route zullen er ongetwijfeld veel kleurrijke vlinders om je heen fladderen dankzij de diversiteit aan bloemen en planten. Deze weg leidt je uiteindelijk naar het centraal gelegen hotel El Refugio, via het eikenbos. De eiken hier zijn honderden jaren oud en lijken haast tot aan de hemel te reiken.

In Chicaque kun je overigens niet alleen wandelen: avontuurlijke mensen kunnen ziplinen of een canopy tocht boeken (Tip: San Gil staat bekend als het outdoor Walhalla van Colombia). Ook een bezoek aan de waterval in het westelijke deel van het natuurpark is een aanrader. De tocht hiernaartoe is niet gemakkelijk, maar je wordt daarna wel beloond met een prachtig uitzicht op deze immense waterval. Bovendien kom je bijna geen andere mensen op deze wandelroute tegen.

Vraag wel van tevoren na of het de moeite waard is om hiernaartoe te lopen, want als het weinig heeft geregend is de waterval een stuk minder imposant.

Andere prachtige natuurparken van Colombia zijn de machtige Amazone, Park Tayrona en de Tatacoa woestijn.

Slapen in Chicaque

El Refugio boomhut verblijf Chicaque
El Refugio boomhut verblijf Chicaque

Er zijn verschillende manieren om in Chicaque te verblijven. El Refugio ligt in het hart van Chicaque en is een prachtige plek om te overnachten. Dit is een hotel dat veel wegheeft van een gigantische boomhut. Hier slaap je in een slaapzaal, dus deze mogelijkheid is vooral geliefd bij families, vriendengroepen en soloreizigers die niet met kampeerspullen willen sjouwen. Extra handig: er is een restaurant aanwezig en bij de meeste overnachtingsmogelijkheden zitten er drie maaltijden bij de prijs inbegrepen!

Vlak bij El Refugio vind je ook nog privéhutten, die vooral populair zijn bij koppels. Het is zelfs mogelijk om in een echte boomhut te slapen! Er zijn twee boomhutten in Chicaque, niet ver van El Refugio: in Roblegrande Nest kunnen zes mensen overnachten, in de luxe variant Tángara’s Nest is er plek voor vier gasten. Tot slot is het mogelijk om te kamperen.

Bij de ingang van het park, op de top van de berg, vind je de kampeerplaats Portería en bij het hotel El Refugio vind je de Refugio kampeerplaats. De kampeerplaatsen in het park worden op de kaarten aangegeven met een F.

Reizen naar Chicaque

Parque Natural Chicaque ligt ten zuidwesten van de hoofdstad Bogotá. De gemakkelijkste manier om hier te komen is met een huurauto. Het is dan ongeveer 30 minuten rijden vanaf Bogotá. Er is een parkeerplaats bij de ingang van het park. In het weekend kun je vanaf het Transmilenio station Terreros/Hospital in Bogotá met de speciale Chicaque Express naar het park reizen.

Chicaque Natural Park is net als Zipaquirá een leuke uitstap vanuit Bogotá

Openbaar vervoer

Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar Chicaque te gaan, al is dit best een onderneming. Vanuit Bogotá reis je eerst naar het Transmilenio station Portal del Sur, in het zuiden van de stad. Vanaf hier neem je een bus naar het dorp Soacha. Hier kun je een bus nemen die langs Chicaque rijdt: vraag aan de chauffeur om je af te zetten bij de zandweg met het grote bord Chicaque. Vanaf dit punt moet je nog wel ongeveer 3 kilometer heuvelopwaarts lopen naar de ingang van het natuurpark. Je kunt er ook voor kiezen om een taxi vanaf Soacha te nemen; taxi’s brengen je vaak wel helemaal tot de ingang.

Andere leuke dagtrips vanuit de hoofdstad zijn de Zoutkathedraal van Zipaquirá en bijvoorbeeld het dorpje Melgar.

Dit artikel is geschreven door Jessica Lokker

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?