Ga naar de inhoud Het WK voetbal en de Colombiaanse selectie door de jaren heen - Colombia.nl
Start » Het WK voetbal en de Colombiaanse selectie

Het WK voetbal en de Colombiaanse selectie

Dit jaar in juni doet Colombia voor de zevende keer mee aan een Wereldkampioenschap (WK) voetbal. Na de gouden generatie van de jaren negentig met namen als Valderrama, Rincon, Asprilla, Valencia en Rene Higuita – misschien wel de kleurrijkste keeper allertijden, heeft Colombia opnieuw een noemenswaardige selectie.

De nieuwe generatie voetballers

Onder leiding van Pekerman plaatste Colombia zich in 2014 na ruim 16 jaar opnieuw voor een WK van 2018. Met veel jong talent en een hechte groep enthousiaste spelers. De klik tussen de spelersgroep en Pekerman, die een voorstander van aanvallend voetbal is, leek cruciaal in het succes.

Het WK voetbal 2014 Brazilië

Dankzij de belangrijke rol van spits Falcao die bijvoorbeeld een 0-3 achterstand in de eerste helft tegen Chili omkeerde tot een gelijkspel, in de voorlaatste speelronde van de kwalificatie, plaatste Colombia zich uiteindelijk als tweede in de Zuid Amerikaanse groep COMNEBOL achter Argentinië. Het was dan ook een nationale klap dat Falcao de captain van destijds, door een zware knieblessure niet deel kon nemen aan dit WK. Op het WK van 2014 behaalde de selectie van de cafeteros overigens wel de hoogste notering op een WK in de geschiedenis van het Colombiaanse voetbal ooit: namelijk de kwartfinales.

WK voetbal 2018 Rusland

De classificatie voor het WK van 2018 was tot en met de laatste speelronde erg spannend in de Zuid Amerikaanse groep. Omdat de landen slechts enkele punten van elkaar verschilden, was buiten Brazilië geen enkel land echt zeker was van plaatsing. Colombia had genoeg aan een gelijk spel in de laatste wedstrijd tegen Peru maar verlies zou fataal kunnen zijn. Omdat Chili in haar laatste wedstrijd al snel met 3-0 achterstond tegen Brazilië had Peru ook genoeg aan een gelijkspel en gooide beide landen het op een akkoordje in het laatste kwartier van de wedstrijd. Uiteindelijk plaatste Colombia zich als vierde achter Brazilië, Argentinië, en Uruguay.

Wist je dat de Nederlander André Krul een tijd lang keeper bij Boyaca Chico in Colombia is geweest? Lees hier zijn verhaal

De World Cup

In Colombia wordt er enorm uitgekeken naar de World Cup en de media besteed er ruim aandacht aan. De Colombiaanse media berichten bijvoorbeeld angstvallig over eventuele blessures en speelminuten van de nationale helden in de aanloop naar Rusland. Zo bestaat er momenteel bezorgdheid over de liesblessure van Cuadrado, een belangrijke buitenspeler die uitkomt voor Juventus. Een andere belangrijke speler genaamd Carlos “la Roca” Sanchez is uitgeleend door Fiorentina aan Espanyol zodat hij speelminuten kan krijgen in aanloop naar het WK. Intussen heeft de Keeper David Ospina in een interview met Fox Sports al aangegeven dat na het succes van 2014, het nieuwe doel van de cafeteros is om in ieder geval de finale te bereiken.

La Generacion Dorada

Na een lange periode zonder enig succes voor het Colombiaanse elftal ontstond er in de jaren “90 een bijzondere spelersgroep onder leiding van Carlos Valderrama die later bekend zou worden als de gouden generatie. Door middel van attractief technisch combinatie voetbal zette deze generatie met spelers als Rene Higuita, Carlos Valderrama en Faustino Aspirilla het Colombiaanse voetbal op de kaart. In 2014 presenteert “Caracol televisie” een van de belangrijkste zenders van Colombia een serie genaamd “la seleccion” ter ere van deze helden.

Het WK van 1990

Op het WK van 1990 word Colombia ingedeeld bij Joegoslavië, Duitsland en de Verenigd Arabische Emiraten in de poulefase. Na winst tegen de Emiraten en verlies tegen Joegoslavië wacht een zware beslissende wedstrijd tegen Duitsland. Duitsland lijkt de wedstrijd in de 89ste minuut te beslissen door 1-0 te maken. Echter naar een flitsende aanval van de cafeteros maakt Rincon een miraculeuse gelijkmaker in de 90ste minuut. Uiteindelijk gaat Colombia met hakken over de slot door als beste derde van het toernooi. In de achtste finale wacht het Kameroen van Roger Milla op de confrontatie met de Colombianen. De wedstrijd blijft lang spannend hoewel goals uitblijven. In de verlenging maakt Roger Milla die op dat moment al 38 jaar oud is twee doelpunten. Zijn tweede doelpunt maakt hij door de bal af te pakken van Higuita die zich op dat moment haast op het middenveld begeeft. De uiteindelijke 2-1 betekend uitschakeling voor Colombia.

Het WK van 1994

In de aanloop naar het WK van 1994 speelt Colombia misschien wel haar meest legendarische wedstrijd in haar geschiedenis. In de laatste speelronde van de WK kwalificatie speelt Colombia uit tegen Argentinië. Op dat moment is Argentinië wereldkampioen van 1986 en WK finalist van het WK 1990. Voorafgaand aan de wedstrijd laat Maradonna zich negatief uit over Colombia dat volgens hem historisch gezien sowieso van Argentinië moet verliezen. Uiteindelijk wint Colombia met 5-0 in een weergaloze partij van een flitsend snel voetballend Colombia. Mede dankzij de onberispelijke kwalificatie was Colombia een absolute outsider en werd de selectie door Pele benoemd als zijn favoriet voor de titel. Het aantreden van Colombia op het WK van 1994 in Amerika was echter ronduit teleurstellend en werd uiteindelijk laatste in de poulefase. Colombia verloor de beslissende wedstrijd van Amerika met 2-1 door een eigendoelpunt van Andres Escobar in de 13e minuut. Nog geen 10 dagen later werd Andres Escobar in zijn auto in Medellin vermoord in opdracht van de broeders Gallon, bekende figuren in de mafia-wereld geallieerd aan het imperium van Pablo Escobar.

Ook voor het WK van 1998 in Frankrijk weet Colombia zich te plaatsen. Wederom loten ze de rivaal Roemenië van wie ze in 1994 en in 1998 verliezen. Ook het Engeland van Beckham bleek te sterk voor de Colombianen waardoor ze niet verder komen dan de poulefase

Carlos “el pibe” Valderrama

Carlos Valderrama is de nummer 10 van Colombia en tevens ook de captain van “la generación dorada”. In Nederland is hij beter bekend als de Witte Gullit zoals hij gekscherend wel genoemd word omdat Valderrama en Gullit destijds er een gelijk rasta kapsel op na hielden. In Colombia is zijn bijnaam “el pibe”.

Valderrama werd in 1987 beste speler van Zuid Amerika en speelde een leidende rol in het Colombiaanse elftal. Zijn atletische postuur, zijn techniek en vooral ook de vernuftige steekpassen maakte Valderrama tot een zeer complete middenvelder.

Faustino “el tino” Asprilla

Faustino Asprilla geboren te Tulua Valle de Cauca was spits in de tijd van Valderrama. Hij maakte zijn debut in het Colombiaanse elftal in 1993 en speelde op de WK’s van 1994 en 1998. Asprilla was vooral een flamboyante spits bekend om zijn versnelling en zijn elegantie. Ook was Asprilla een van de eerste succesvolle Colombiaanse voetballers in Europa. Hij was basisspeler in het Parma van de jaren 90 en speelde onder andere samen met Buffon, Thuram, Cannavaro en Zola. Asprilla won twee UEFA cups in 1995 en 1999 met Parma. Vervolgens maakte hij de transfer naar Engeland en speelde twee seizoenen voor Newcastle.

Rene “el loco” Higuita

Wie denkt dat “trucjes” alleen weggelegd zijn voor middenvelders en spitsen kent Rene Higuita niet. Deze omstreden keeper komt rustig op tot de middenlijn om de nodige spelers te passeren. Een van zijn belangrijkste wapenfeiten is “el escorpio” een techniek waarbij Rene Higuita in een val met zijn hielen de bal uit het doel weet te houden. Een legendarische move waarmee hij in 1995 tegen Engeland in het Wembley stadium een schot van Redknapp pareerde. De onbegrensde zelfverzekerdheid maakte Higuita tot een keeper die uitkwam tot de middenlijn, penalties stopte en vrije-trappen opeiste.

Dit artikel is geschreven door Lennart Uitzetter

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?