Meteen naar de inhoud Voetbal in Colombia, één en al feest? - Colombia.nl
Start » Voetbal in Colombia

Voetbal in Colombia

Door: André Krul (voormalig keeper van de Colombiaanse club Boyaca Chico)

Tunja. Colombia. Kou wind en regen. Een vrijwel leeg voetbal stadion met betonnen staantribunes. Kortom: een troosteloos decor voor de bekerwedstrijd Boyaca Chico – Deportivo Cucuta. Ik ben een paar weken in Colombia en dit is één van mijn eerste voetbalwedstrijden waar ik op de bank zit bij mijn nieuwe club Boyaca Chico uit het hoog in het Andes gebergte gelegen stadje Tunja. We winnen de wedstrijd en plaatsen ons zodoende voor de volgende ronde, maar bovenal ben ik blij als ik bij terugkomst in het hotel onder een warme douche sta. In Chico’s stadion La Independencia is er normaal gesproken geen water en als het er wel is, is het ijskoud. Ik vraag me af of dit het is waarvoor ik naar Colombia ben gekomen, vooraf had ik me in ieder geval een heel andere voorstelling gemaakt van het voetbal in Zuid-Amerika.

Natuurlijk! Voetbal = Colombia

Bogota. Een vol stadion El Campin. Duizenden uitzinnige supporters op de tribunes. Het is een paar weken later en ik ga mijn debuut maken voor Boyaca Chico, als eerste Europese speler ooit in de Colombiaanse competitie. We spelen tegen Los Millionarios, dat één van de grootste clubs van het land is, een enorme achterban heeft met supporters in heel Colombia en speelt in één van de mooiste stadions van het land. We winnen de wedstrijd met 1-0, na afloop stap ik in de kleedkamer onder de douche, mét warm water dit keer en ik denk: dít is waarvoor ik naar Colombia ben gekomen! Wát een sfeer, wát een geweldig stadion en voetbal van een goed niveau.

Voetballen in Colombia
Foto credits: Boris Braak

In dit eerste deel over het voetbal in Colombia zal ik, aan de hand van mijn ervaringen, voornamelijk een algemene indruk geven van het Colombiaanse voetbal en vertellen over de gigantische verschillen die er zijn tussen de clubs, sfeer in de stadions en faciliteiten.

Voetbalclubs in Colombia

Los Millionaires Colombia

In Colombia zijn de grootste clubs Los Millionarios (de miljonairs) en Santa Fe uit Bogotá, Atletico Nacional (winnaar van de Copa Libertadores in 2016) en Independiente uit Medellín, Deportivo Cali en America (na een afwezigheid van vijf jaar weer terug op het hoogste niveau) uit Cali, Once Caldas uit Manizales en Junior uit Barranquilla. Al deze clubs beschikken over een mooi en modern stadion, een grote supportersschare en goede trainingsfaciliteiten. Dit staat in schril contrast met de meeste van de overige clubs die in de hoogste Colombiaanse divisie spelen, op dit moment de Liga Aguila hetend, vernoemd naar het biermerk dat de sponsor van de competitie is.

Lees hier meer over het WK van 2018 en voorgaande jaren waarin Colombia uitblonk

Voetbalwedstrijden bekijken in Colombia?

Als je voetballiefhebber bent en op reis in Colombia, probeer dan kaarten te bemachtigen voor een derby tussen de grote clubs of voor een wedstrijd waarin twee van de grote clubs tegen elkaar spelen. De wedstrijden tussen de clubs uit Bogotá, Medellín en Cali staan garant voor een geweldige sfeer in het stadion, waarbij de supporters zijn uitgedost in de kleuren van de club. Zo kleurt het stadion volledig rood en blauw bij een wedstrijd tussen Santa Fe (rood) en Los Millonarios (blauw). In Colombia worden er twee seizoenen in een jaar gespeeld, La Apertura en La Clausura, waarbij alle teams in een seizoen een keer tegen elkaar spelen. Daarnaast is er elk seizoen nog een speciaal derby-weekend waarin de clubs uit dezelfde stad of regio het tegen elkaar opnemen en zijn de poules voor de eerste ronde van de beker ook regionaal ingedeeld. Hierdoor spelen clubs als Deportivo Cali en America minimaal vijf keer in het jaar tegen elkaar. De bovenste acht teams uit de competitie spelen na het seizoen (in juni en december) in twee poules van vier een onderlinge competitie. De winnaars van deze poules spelen vervolgens tegen elkaar voor het kampioenschap. Omdat de grote clubs zich meestal plaatsen voor de play-offs en dan onderling tegen elkaar spelen, waarbij er veel op het spel staat, zijn dit qua sfeer dé wedstrijden om te bezoeken.

De grootste clubs in Colombia zijn Los Millionarios, Santa Fe, Atletico Nacional, Deportivo Cali, America, Once Caldas en Junior

Mijn club, Boyaca Chico

Voetbal in Colombia André Krul
Foto credits: Boris Braak

Helaas is Boyaca Chico een club die tot de overige clubs behoord en inmiddels afgezakt is naar het tweede niveau. Van augustus 2012 tot december 2013 heb ik hier onder contract gestaan en in deze tijd trainden we op een soort weiland waar af en toe letterlijk de koeien en paarden overheen liepen en dat, als het een tijdje niet geregend had, keihard was. De club speelt in een stadion waar sinds een aantal jaar twee nieuwe staantribunes zijn gebouwd. Hierdoor is de capaciteit flink uitgebreid, maar omdat er gemiddeld niet meer dan tweeduizend supporters komen is dit de sfeer niet ten goede gekomen. Verder bevinden de kleedkamers zich onder de oude tribune en was er op het moment dat ik er speelde, net als aan de tribunes zelf, al jaren niets aan gedaan. Hierdoor kleedden we ons om in een ruimte waar overal spinnenwebben hingen, meer ramen kapot dan heel waren en waar het altijd vies was. Omdat Tunja op 2600 meter boven zeeniveau ligt, kan het er, zeker in de avond, behoorlijk koud zijn en een verwarming in de kleedkamer was er uiteraard ook niet. Vanwege de hoogte en het zware en zachte veld (een dropkick trappen als keeper is nagenoeg onmogelijk, omdat de bal bij een stuit bijna gelijk dood neervalt) gaat het spel erg langzaam en spelen de meeste tegenstanders op de counter om niet teveel krachten te verspelen, met als gevolg dat de thuiswedstrijden van Boyaca Chico vaak erg saai zijn. Omdat er weinig supporters komen, alhoewel de supporters die komen hun best doen om voor een leuke sfeer te zorgen, is een wedstrijd bezoeken in La Independencia (waar ook Patriotas, spelend op het hoogste niveau, haar thuiswedstrijden afwerkt) geen absolute aanrader. Dit kan het wel zijn als een van de grote en rijke clubs Santa Fe, Millonarios of Atletico Nacional op bezoek komen. Omdat Bogotá niet ver van Tunja ligt, reizen veel fans van Santa Fe en Millonarios hun club achterna en Nacional supporters zijn zo fanatiek dat zij het graag voor hun club overhebben om een halve dag in de bus te zitten. Verder hebben alle drie de clubs supporters in het hele land. Hierdoor kan het zomaar zijn dat er meer dan tienduizend supporters van de uitspelende club in het stadion zitten, waardoor je als speler het bizarre gevoel hebt dat je in je eigen stadion een uitwedstrijd speelt. Het beeld zoals ik hierboven geschetst heb, geldt voor de meeste kleinere clubs in Colombia: weinig geld, slechte trainingsomstandigheden, oude en vieze stadions en weinig sfeer.

André Krul, keeper bij Boyaca Chico | Tunja, Colombia


Video credits: Boris Braak

Wedstrijd kaarten kopen?

Kaarten kunnen bij de meeste clubs gewoon aan de kassa bij het stadion gekocht worden of in de voorverkoop bij verkooppunten in de stad die op de website van de clubs worden vermeld. Houd er rekening mee dat bij grote en belangrijke wedstrijden de kans bestaat dat het stadion vrij vroeg is uitverkocht. In dit geval is het raadzaam om de website van de club ruim van tevoren goed in de gaten te houden. Nieuws over kaartverkoop kan ook op de radio en in de kranten gevolgd worden. Verder kunnen er in Colombia op het laatste moment vaak nog kaarten op de zwarte markt gekocht worden, let er dan op dat je een officieel kaartje koopt en niet eentje die is nagemaakt!

1 reactie op “Voetbal in Colombia”

  1. Hoi Andre. Mooi om je verhaal over voetbal te lezen. Je hoort en leest er vrij weinig over, terwijl het mij heel gaaf lijkt om tijdens mijn bezoek aan Colombia een wedstrijd te bezoeken. Ik ga in februari. Weet je wanneer het speelschema van februari bekend wordt gemaakt?

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?