Ga naar de inhoud Top 5 surfspots in Colomba (met foto's en beste reistijd) - Colombia.nl
Start » De 5 beste surf spots in Colombia

De 5 beste surf spots in Colombia

Aloha surfers! Colombia is een uitstekend land om je surf skills te testen of verbeteren. Het land heeft giga lange kustlijnen met bijna overal prachtige golven om aan je aerial’s, carve’s of barrel’s te werken. Het is tevens één van de top activiteiten naast de verschillende jungle hikes, mountainbike tours of snorkelen/duiken.

Wie aan Colombia denkt, denkt wellicht misschien niet direct aan surfen maar eerder aan carnaval of salsa dansen. Maar wat niet veel mensen weten, is dat het land aan zowel de Grote Oceaan als aan de Caribische zee ligt en meer dan 3200 km aan kustlijn heeft. Dit zorgt ervoor dat Colombia een aantal mooie surfspots en stranden heeft. 

Top 5 surf spots

Hieronder zetten wij de beste surfplekken voor beginners en gevorderden op een rijtje. Colombia is een relatief goedkoop land om op vakantie te gaan en veel surfspots zijn nog redelijk onontdekt. Je kan in het land terecht voor golfsurfen, windsurfen, kitesurfen en Suppen.

#1 Pradomar (golf/wind/kitesurfen)

Surfer in Pradomar Colombia
Surfer in Pradomar Colombia

Op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Barranquilla (ook bekend van het carnaval) vind je de badplaats Pradomar. Deze surfspot aan de Caribische kust is geschikt voor alle niveau surfers.

Suppen in Pradomar Colombia
Suppen in Pradomar Colombia

Pradomar is een populaire spot, waardoor het soms behoorlijk druk kan zijn met buitenlandse maar ook Colombiaanse surfers (gezien het zo dichtbij de miljoenenstad Barranquilla ligt). We raden je daarom aan dit strand door de weeks te bezoeken. Er zijn een aantal surfscholen waar je materiaal kunt huren en les kunt krijgen. Naast golfsurfen kun je op deze spot ook kitesurfen en Stand Up Paddling (SUP) beoefenen. 

Neem ook zeker even een lesje salsa in Barranquilla dat hier bekend om staat.

#2 Playa Guachalito (golfsurfen)

Playa Guachalito surfen
Playa Guachalito surfers

Playa Guachalito is een afgelegen surfspot aan de Pacifische kust van Colombia. De gigantische Grote Oceaan staat net als in Hawaii bekend om zijn mega golven en deze vind je ook hier in Playa Guanchalito. Dit maakt het strandje tot één van de beste surfspots van Colombia. Door de ligging ver uit de buurt van toeristische trekpleisters is het hier een stuk rustiger surfen. Je kunt een surfboard huren en les boeken bij verschillende hotels aan dit strand. Eco-travel staat hier hoog op de agenda waardoor er een hele relaxde vibe hangt.

Surfers en walvis in Playa Guachalito
Surfers en walvis in Playa Guachalito

Wat trouwens ook leuk is om te doen in in Playa Guachalito is Whale Watching. Het staat namelijk net als het naburige plaatsje Nuquí bekend in Colombia om de vele walvissen die hier langstrekken.

Je reist het gemakkelijkste naar Playa Guachalito door een binnenlandse vlucht vanaf Medellín naar Nuquí te pakken.

#3 Costeño Beach (golfsurfen)

Costeño Beach in Colombia
Costeño Beach in Colombia

Deze surfspot, naast het Tayrona National Park, aan de Caribische kust is prachtig en relatief onontdekt. Er zijn mooie cleane golven, dicht aan het strand. Deze zijn erg goed voor beginners, maar gevorderde surfers kunnen hier ook nog prima surfen. Je hebt verschillende opties om een surfboard te huren (Foam bords inbegrepen). Wij hebben een surfboard van een lokale surfer gehuurd. Het voordeel hiervan is dat je snel vrienden met de locals wordt en de lokale economie stimuleert. Het nadeel is dat ze niet erg veel keus qua boards hebben. De andere optie is om van een plaatselijke surfschool of hotel een surfboard te huren. Van beide partijen kun je ook surfles krijgen. De mensen in dit gebied worden Costeño’s – wat ‘van de kust’ betekent – genoemd. 

Surfschool in Costeño Beach Colombia
Surfschool in Costeño Beach

Een leuke extra is dat je hier relatief goedkoop heerlijke vers gevangen kreeft kunt eten. Bijvoorbeeld, bij het restaurant Don Samuel. Overnachten op Costeño Beach? Via Airbnb kun je een erg knus houten huisje op het strand boeken, leuke ervaring om mee te maken!

Het gebied rondom Costeño Beach heeft reizigers en backpackers veel te bieden. Zo kan je er naast Park Tayrona ook de beroemde Ciudad Perdida trekking starten in Minca of gaan tuben nabij Palomino over de rivier de Rio Grande. Verder is Costeño Beach denk ik één van de leukste plekken langs dit stukje kust om te verblijven. Geen entertainment in de avond, yogascholen en andere leuke activiteiten te doen in de buurt.

#4 Juanchaco (golfsurfen)

Juanchaco Colombia
Juanchaco Colombia – Hugo German Guanumen

Juanchaco is een van de beste surfspots voor gevorderde surfers in Colombia. De golven kunnen hier hier erg hoog zijn, waardoor we deze spot enkel aan gevorderde surfers aanraden. Ook deze spot is dicht bij een national park gelegen namelijk Uramba Bahía Málaga National Natural Park. Hierdoor zijn hier voornamelijk surfers of mensen die voor dit natuurgebied komen. Je kunt Juanchaco bereiken per boot vanaf Buenaventura niet ver van Calí af. Dit kost een paar uur, maar is een mooie tocht langs de Pacifische kust. 

#5 Cabo de la Vela (kitesurfen)

Cabo de La Vela Colombia kitesurfers
Cabo de La Vela Colombia kitesurfers

Wil je naast golfsurfen ook kitesurfen? Dan is Cabo de la Vela in de La Guajira woestijn de place to be! Dit is een erg bijzondere plek: een woestijn op een schiereiland aan de Caribische kust. Je kunt hier alleen komen door een paar uur met een Four-wheel drive vanaf Uribia te rijden.

Het waait vrijwel altijd aan Cabo de la Vela, waardoor dit een top plek is om (te leren) kitesurfen. Zowel beginners als gevorderde kitesurfers kunnen hier genieten van de harde wind en het vlakke water. Vanwege het vlakke water kun je hier alleen kitesurfen en niet golfsurfen. Je kunt in een hangmat op het strand of bed overnachten bij Analaüli Hostal. Voor nog geen €10 bereidt de vriendelijke vrouwelijke eigenaar van dit hostel heerlijke vers gevangen kreeft voor je. In dit dorp zijn veel kitesurfscholen, waar je kitesurfles kunt boeken en -materiaal kunt huren.

Als je hier toch bent, kun je meteen de toeristische trekpleister Punta Gallinas – het meest noordelijke puntje van Colombia – bezoeken. 

Bonusspots

San Andrés Colombia
San Andres Colombia

Enkele spots die onze top 5 niet haalden zijn;

Caribisch gebied: Cartagena Jetty, Buritaca, El Bolsillo, El Muelle, Punta Roca, Punta Sur (San Andres), Medihuaca en Galerazamba.
Pacifisch gebied: Juan Tornillo, El valle en Terco & Termales (niet ver van Niquí)

Beste tijd om te surfen in Colombia

Nu je een aantal leuke surfspots weet te vinden, is het ook handig om te weten in welke periode je het beste kunt gaan. Surfwebsite Srfer.com, geeft aan dat de beste tijden om te gaan surfen in Colombia zijn: van December t/m Maart en Juli t/m September. 

Tussen April en December zijn er hogere golven doordat de golven uit het Zuidwesten komen. In Januari en Februari komen de golven uit het Noordoosten. 

Let’s go, surf’s up!

Nu je de juiste surfspots en de beste periodes weet, houd niks jou meer tegen om tijdens jouw Colombia trip ook te gaan surfen! Wat trouwens handig is om te weten, dat de in de grote steden van Colombia zoals Barranquilla, Medellín en Bogotá er gewoon Decathlon’s te vinden zijn voor je surfgear. Mocht je iets vergeten zijn of willen kopen het assortiment is bijna hetzelfde als in Nederland of België.

Wat wij ook leuk vinden om te zien is dat het eco-tourisme helemaal hot aan het worden is. Dit draagt bij aan de sustainability van de prachtige jungle en brengt natuurlijk een goede maar bovenal gezonde vibe mee. Mede hierom zien we Colombia uitgroeien tot één van de top surfbestemmingen in Zuid Amerika.

Weet jij nog leuke plekjes om te surfen in Colombia? Dan horen we het graag hieronder via de comments.

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?