Ga naar de inhoud Top 8 Nationale Parken van Colombia (2024 update) - Colombia.nl
Start » De top 8 nationale parken van Colombia!

De top 8 nationale parken van Colombia!

Colombia, het land van de koffie, regenwouden en geweldige nationale parken. Van hoge bergen naar de mooiste tropische stranden,Colombia is enorm veelzijdig. Vervelen doe je je hier niet. Wij van Colombia.nl hebben de mooiste natuurparken in Colombia op een rij gezet die je in ieder geval niet overslaan in 2024. Dit is onze top 8!

#1 Sierra Nevada de Santa Marta

Sierra Nevada National Park Colombia

Het nummer één Nationale Park van Colombia ligt aan de Caribische kust nabij de plaats Santa Marta en bestaat vooral uit een grote bergketen genaamd de Sierra Nevada. De hoogste piek is wel 5775 meter! Daarnaast is het park ook enorm divers, van besneeuwde bergtoppen tot tropisch regenwoud, van groene koffievelden tot prachtige watervallen… En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wilde dieren die je hier kunt vinden (onder andere jaguars, papegaaien en grote roofvogels) of de verloren jungle stad genaamd Ciudad Perdida. Je valt van de ene verbazing in de andere!

#2 Macuira National Park

Macuira National Park

In het meest noordoostelijke puntje van Colombia, aan de Caraibische zee, ligt het bijzondere Macuira nationale park. Het bestaat uit groen begroeide bergen, omringd door semi-woestijn genaamd de La Guajira! In het uiterste puntje, Punta Gallinas, gaat de woestijn zelfs over in de zee, wat er bijzonder mooi uitziet. Naast alle pracht en praal zijn er ook ontzettend veel bijzondere exotische vogels te vinden. Niet te missen voor de vogelspotters onder ons.

#3 Tayrona National Park

National Park Tayrona strand

Als je van witte stranden, hoge palmbomen en een fijne, tropische sfeer houdt, is het Tayrona National Park HET park voor jou! Tayrona bestaat namelijk voor 99% uit deze jawdropping stranden. De beste manier om dit park te ontdekken is lopend. Zo kan je rustig de tijd nemen om het park te ontdekken. Overal liggen grote rotsen, kom je schattige baaien tegen en het is er zo rustig, dat je het park waarschijnlijk (bijna) voor jezelf hebt op sommige plekken na dan.

#4 Cocora Vallei

Coccora vallei Colombia

De welbekende Cocora Vallei mag niet ontbreken in jouw planning voor Colombia, en geloof me, je wilt deze echt niet missen. Deze prachtige, groene vallei in het Andesgebergte wordt omringd door hoge bergpieken. Je loopt in 2,5 uur door glooiende grasvelden en mistige bossen om vervolgens de grote waspalmbomen te bereiken ten midden van de Valle de Cocora. Oh, en sla het uitkijkplatform bij Finca La Montaña niet over! Het uitzicht vanaf daar is magisch…

#5 Embalse del Peñol

Embalse del Peñol Colombia

Vlakbij Medellín ligt het meer Embalse del Peñol. Er liggen talloze, kleine eilandjes, verspreid in het meer. Het bekendste dorpje aan de rand van het meer is Guatapé, een toeristisch dorpje waar veel te doen is. Huur een boot of een jetski en ontdek het meer vanaf het water. Ook is er een uitkijkpunt op een gigantische rots genaamd El Peñol (vandaar de naam Embalse del Peñol) die je met een trap van 740 treden kunt beklimmen (gratis workout), met een fenomenaal uitzicht als beloning.

#6 Los Nevados National Park

Nationaal park Los Nevados Colombia

Los Nevados is een gebied in de koffieregio van Colombia, met hoge bergen, vulkanen en blauwe meren. Iets ruiger dan we gewend zijn, maar daarom daarom juist heel erg mooi! Als je wilt, kun je er in de winter zelfs skiën. Bergbeklimmen is een grote activiteit in dit natuurpark, maar je kunt ook prachtige hikes maken door Los Nevados.

#7 Corales del Rosario National Park

Nationaal Park Corales del Rosario Colombia

Niet alleen op het land maar ook onder water heeft Colombia een geweldige natuur. Voor het Corales del Rosario Nationale park moet je eerst naar één van de vier beschermde eilanden met mangrovebossen en verlaten stranden reizen (gelukkig liggen ze niet ver van Cartagena af). Maar het echte werk gebeurt onder water! Huur een snorkel of maak een duiktrip naar één van de prachtige koraalriffen en spot de mooiste vissen en kleurrijk koraal. Dit is zo’n plek waar je steeds weer naartoe terug wilt 😉

#8 Amazone

Amazone rivier in Colombia
Amazone rivier in Colombia

Natuurlijk staat de Amazone ook in onze top 8 Nationale Parken. Dit is misschien wel het bekendste natuurgebied in de wereld (sowieso het grootste) en krijgt daarom ook vaak de bijnaam “de longen van de aarde”. Het ongerepte bos dat eigenlijk nergens stop zit bomvol exotische dieren en planten. Het is één van de echte last frontiers van moeder aarde die nog niet beheerst en geheel ontdekt is door de mens. Wil je even ontsnappen van alle realiteit en jezelf heel klein voelen ga dan op een prachtige hike door het grootste bos van de wereld vanuit het Colombiaanse dorpje Leticia.

Andere bekende natuurparken in Colombia zijn Chicaque nabij Bogotá, Tatacoa, Serrania de La Macarena (Caño Cristales) en bekijk ook zeker deze onontdekte plekken in Colombia.

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

2 reacties op “De top 8 nationale parken van Colombia!”

  1. Sierra Nevada de Santa Marta en Tayrona Natinal Park kan ik zeker aanbevelen. De overige genoemde ben ik nog niet geweest zelf. Wel ben ik bezig met het opzetten van een gecombineerde basic en intermediate bushcraft & survival cursus in die regio samen met een bekende school daar. Waarschijnlijk komt daar in een later stadium ook het Amazone gebied bij.
    Dit voor de mensen die willen weten en ervaren hoe het is om in de natuur te overleven en zelfs een goede tijd te hebben.
    Natuurlijk moet hiervoor eerst rezien weer mogelijk zijn.

    1. Wow gaaf om te horen! Laat maar even weten wanneer het Amazone gebied er ook bij komt. Wil dat misschien wel een keertje meemaken op mijn volgende reis naar Colombia.

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?