Meteen naar de inhoud Ziek zijn in Colombia en what to do? - Colombia.nl
Start » Ziek zijn in Colombia en what to do?

Ziek zijn in Colombia en what to do?

Ziek zijn in Colombia

Ziek zijn in Colombia

Niks is vervelender als ziek zijn op vakantie helaas kan het ook de meest ervaren reiziger overkomen. Hierbij enkele tips om het ziek worden te voorkomen en tevens een aantal wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer je helaas toch ziek bent geworden. Een voordeel is dat veel medicijnen in Colombia vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek en zelfs bij de drogist. Dit is tevens ook iets om voor op te passen omdat het arsenaal van de drogist dus ook gewoon antibiotica bevat. Onze tip: “use the best of both worlds”, win informatie in bij je huisarts in Nederland en haal de benodigde medicijnen bij de apotheek in Colombia.

Handig om te weten: het nationale alarmnummer in Colombia is 123 voor ambulances en 112 voor Politie.

De meest voorkomende kwalen in Colombia

Heel vervelend en absoluut de nummer #1 qua ongemak is buikgriep of diarree. Drink daarom absoluut geen water uit de kraan, dit is eigenlijk een opendeur hoewel veel reizigers die last krijgen van buikgriep of diarree hoogst waarschijnlijk wel kraanwater binnen hebben gekregen. Dan wel via ijsklontjes, een salade (met kraan water gewassen) of een vers sapje in water bereid. Het beste advies is dus om alleen flessenwater te consumeren. De Colombianen zelf hebben in sommige steden als Bogotá een filtersysteem in huis zodat zij wel uit de kraan kunnen drinken. De water kwaliteit verschilt overigens ook per stad/gebied. Een hoofdregel is des te groter /welvarender de stad des te beter zal de water kwaliteit zijn.

Voorkomen is beter dan genezen. Ga daarom eten in restaurants waar veel Colombiaanse bezoekers ook zitten. Veel Colombianen lunchen door de weeks dagelijks buiten de deur voor omgerekend tussen de 2 en 5 euro. Het gaat hier dan om een maaltijd bestaande uit vlees, groenten, salade, rijst en vaak ook soep. Ze zijn uiterst kien op hun voeding en met name op de versheid er van want vers en gezond eten is veilig eten. Sla de koude salade en de jugo (sap) over als je niet zeker bent of er flessenwater word gebruikt.

Drogisten in Colombia

Mocht je dan toch buikgriep of diaree gekregen hebben dan kun je het beste naar de Farmacia gaan. In Colombia zijn de meest bekende drogisterijen: Drogas la rebaja, Farmatodo 24horas (todo), drogeria Alemana. Veel (sterke) medicijnen zijn verkrijgbaar zonder recept. ORS is verkrijgbaar in flessen en heet suero maar kan ook makkelijk vanuit thuis worden meegenomen.. Vaak wordt er een zakje probiotica bij gegeven per fles suero om de darmflora weer gezond te krijgen. Antibiotica gaat ook zonder tussen komst van een dokter over de toonbank. Het veiligste zou zijn om via de Nederlandse huisarts advies in te winnen en vervolgens de medicijnen in Colombia te kopen.

Wat te doen bij Griep / verkoudheid

Een rondreis door Colombia betekend voor veel reizigers dat ze in een korte tijd veel gebieden bezoeken en dus veel klimaatverschillen (temperatuur, regen, hoogte) zullen ondervinden. Daarnaast is het afleggen van grote afstanden vrij normaal in het land waardoor het reizen zelf soms ook erg zwaar kan zijn op je lichaam.

Een goede tip is daarom om hier rekening mee te houden in je reisschema en de kleding die je meeneemt op reis hier op af te stemmen. Plan gerust een extra rustdag in zodat je lichaam kan wennen aan bijvoorbeeld het hoogteverschil (veel steden in het binnenland liggen namelijk op grote hoogte). Het is natuurlijk veel lekkerder om een extra dagje rustig op het strand te liggen of een kalme stadswandeling te maken, dan dat je koorts hebt of misselijk bent van de hoogteziekte. Onderschat de afstanden en temperatuurverschillen dus niet! Wanneer je van een warm gebied naar een koud gebied reist is de kans het grootste dat je ziek wordt. Bij aankomst in Bogotá vanaf Nederland zal de hoofdstad lekker warm aanvoelen met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden overdag, maar in de avond kan de temperatuur al snel onder de 10 graden komen. Daarnaast staan de airco’s in het openbaar vervoer ook vaak op standje noordpool!

Mocht je toch last krijgen van een verkoudheid dan is de Colombiaanse variant van een aspirientje / paracetamol: acetominafen. De werking is haast identiek en je kunt het overal verkrijgen. Paracetamol is minder bekend in Colombia.

Huismiddeltje tegen verkoudheid

Agua de panela tegen verkoudheid

Het nationale huismiddel tegen verkoudheid in Colombia is agua panela con limon. Panela wordt veel in Colombia gebruikt als zoetstof. Het is de melasse van suikerriet welke op hoge temperatuur wordt ingedikt en vaak wordt overgegoten in mallen waarin het afkoelt en stolt. De smaak is net even wat rijker als geraffineerde suiker of gewone rietsuiker. Hete panela thee met limoen is wat iedere Colombiaan je zal aanraden bij een verkoudheid.

Griepprik zonder recept

Wees er bedacht op dat veel medicijnen in Colombia vrij verkrijgbaar zijn maar in landen als Nederland slechts op recept te krijgen zijn. Een veel gebruikte anti griep prik bestaat uit “lincomicina, dexametasona en diclofenaco”. Colombiaanse artsen kunnen hem aanraden en met name in de rurale gebieden en kleinere steden kun je de prik gewoon bij de apotheek op de hoek toegediend krijgen. Dit paardenmiddel zorgt er inderdaad voor dat je griep haast gelijk over is, maar is totaal iets anders dan de Nederlandse griep prik. In de grotere steden is het al niet meer verkrijgbaar, onze tip is om deze prik over te slaan en vooral te onthouden dat de Colombiaanse griep prik niet hetzelfde is als de Nederlandse griep prik.

Pas op voor de muggen!

Een zoemende mug rond je hoofd wanneer je probeert te slapen, of een jeukende teen na een muggensteek zijn natuurlijk erg vervelend. Een ernstige bijkomstigheid zijn enkele ziektes die in sommige gebieden van Colombia voorkomen en overgebracht worden door muggen. De meest bekende is uiteraard Malaria en tegenwoordig komen daar Dengue, Zika en Chikunguña nog bij. Hiertegen wapenen gaat het beste met anti-insecten middelen die DEET bevatten. Dit kun je het beste vanuit Nederland meenemen omdat het in Colombia haast niet verkrijgbaar is. De Colombiaanse anti-insecten middelen werken minder goed en zijn helaas erg prijzig.

Chikunguña
Chikunguña wordt veroorzaakt door dezelfde muggensoort die ook geïnfecteerd kan zijn met Dengue. De ziekte komt met name voor in de laag gelegen streken in het binnenland van Colombia waar het warm en vochtig is. De symptomen van Chikunguña beginnen vaak tussen de 3 en 7 dagen na de muggensteek en bestaan uit: pijn in de gewrichten, hoofdpijn, uitslag en koorts. Het hoeft niet zo te zijn dat in elk geval alle symptomen optreden. Houdt er rekening mee dat je 1 a 2 weken goed ziek bent ervan. Er bestaat helaas geen vaccin tegen Chikunguña maar de ziekte is ook niet dodelijk. Aan te raden is wel om altijd langs een dokter te gaan.

De Colombiaanse kater “Guayabo”

In Colombia kom je er haast niet onderuit. Na een mooie avond stappen met de locals zul je gegarandeerd Aguardiente krijgen. Hoewel menig Colombiaans lijf is ingericht op het incasseren van dit letterlijk “vuurwater” is de kans groot dat jij er een flinke “Guayabo” aan overhoud, oftewel een kater. Een vrij onschuldige middel tegen de kater is Bonfiest en Alka-Seltzer. Beiden zijn zakjes oplosbaar poeder voor in een glas of flessenwater, de kans is groot dat je dankzij dit middel voor de lunch van je kater af bent.

Vaccinaties voor je reis naar Colombia

Er zijn enkele vaccinaties aan te raden om te laten zetten voor je reis naar Colombia. Op onze vaccinatie pagina lees je daar meer over.

Dit artikel is geschreven door Lennart Uitzetter

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?