Ga naar de inhoud Hoe kan je het beste reizen vanaf Colombia naar Panama? - Colombia.nl
Start » Hoe reizen vanaf Colombia naar Panama?

Hoe reizen vanaf Colombia naar Panama?

Reizen van Colombia naar Panama

Aan het backpacken door Zuid Amerika en op zoek naar een doorgang richting Midden Amerika? Dat kan via Colombia naar Panama ter land, ter zee en in de lucht. Maar welke van deze routes is nu het best begaanbaar, snelste, leukste of juist budget? Wij geven hier advies voor een oversteek van Zuid naar Midden Amerika vanuit Colombia. De leukste route is via zee, de snelste via de lucht en de avontuurlijkste via het land.

Hoe wil jij reizen naar Panama?
Via zee naar Panama
Via het land naar Panama
Via het vliegtuig naar Panama

Per boot van Colombia naar Panama

San Blas eilanden overtocht Colombia

Laten we beginnen met de leukste route tussen Panama en Colombia. Dat is toch echt een mega gave zeiltocht vanaf Cartagena langs de kust van Colombia richting de ongeëvenaarde San Blas eilanden om uiteindelijk aan te komen in de hoofdstad Panama City.

Dit is ongetwijfeld één van de mooiste reizen die je ooit van je leven gaat maken. Eerst een zeiltocht van twee dagen over de open Caribische Zee met grote kans kans op een encounter met vliegvissen, dolfijnen of gigantische mantaroggen. Daarna strijk je neer in regio Kuna Yala op de de San Blas eilanden, probeer hier zo lang mogelijk te eilandhoppen want het is er prachtig.

Van de meer dan 376 eilanden is het overgrote deel totaal verlaten en heb je dus een eiland voor jezelf. Op een onbewoond eiland zullen we maar zeggen. De andere eilanden zijn bewoond door de Kuna’s, de lokale inwoners/indianen uit San Blas. Ze noemen hun eilanden ook wel Kuna Yala wat letterlijk land van de Kuna betekend.

Klaar met zonnen, snorkelen en cast away spelen? Dan pak je de jeep taxi door de jungle naar Panama City. Binnen vier uur sta je in een gigantische metropool vol met wolkenkrabbers. Welkom in Midden Amerika.

Een totale reis van Colombia naar Panama duurt ongeveer 4-5 dagen per zeilboot, dit is wel afhankelijk van hoeveel eilanden je wilt bezoeken. De kosten hiervoor liggen rond de $300-500. Dit is inclusief eten en overnachtingen op de boot en eilanden. Vergeet niet een coco-loco te drinken op één van de eilanden! Bekijk de officiéle website van San Blas voor meer informatie over de eilanden.

Via de Darién Jungle naar Panama

Bootjes Turbo Colombia naar Panama
Foto credit: Christopher Horrell

Op zoek naar avontuur? Dan is de route naar Panama via de Darién Jungle vast iets voor jou. Dit is geen makkelijke reis maar wel eentje off the beaten track. De meeste reizigers kiezen namelijk voor de zeiltocht via San Blas.

Als eerste moet je afreizen naar het westelijk gelegen plaatsje Turbo dat niet ver met de grens van Panama ligt (dit kan ook per vliegtuig). Vanuit hier pak je een traditionele lanchas (soort speedboot) naar Capurganá of Sapzurro de laatste grensdorpjes van Colombia voordat je Panama intrekt.

De lanchas in Turbo vertrekken dagelijks rond 09:00 en nemen je mee voor rond de $20. De totale bootreis naar Capurganá duurt ongeveer 2-3 uur. Hier is tevens de grens met Panama en je paspoort zal gecheckt worden.

Vanaf hier reis je door naar Puerto Obaldía (Panama) voor ongeveer $10 in een kleine 40 minuten. Zorg dat je genoeg dollars bij je hebt en een creditcard zodat de douane niet vervelend kan doen aan de grens, door bijvoorbeeld te melden dat je te arm bent om het land binnen te mogen. Meestal hebben Westerse reizigers hier geen problemen mee maar better be prepared than sorry.

Vanaf Puerto Obaldía kan je met de Kuna’s mee richting de San Blas eilanden voor een kleine bijdrage, helaas hebben de indianen geen vast reisschema en kan het daarom lastig zijn om een boot te vinden. Wat je ook kunt doen is vliegen vanaf vanaf Puerto Obaldía voor ongeveer $80 naar Panama City. Helaas geldt bij deze vluchten vol = vol en gaan ze meestal maar één keer per dag. Wij geven zelf de voorkeur voor de route via San Blas, leuke tip bezoek de eilanden met de zeilboot Lyckaribe. Maar de stranden bij Carugana & Zapzurro zijn ook al prachtig dus misschien heb je al genoeg strand gezien.

Vliegen vanuit Colombia naar Panama

Veruit de snelste reis van Colombia naar Panama is met het vliegtuig. Vluchten kunnen geboekt worden vanuit verschillende steden in het land maar gaan het meest frequent vanaf de grote vliegvelden in Bogotá, Medellín, Cartagena of Cali. De vluchten duren ongeveer 2-3 uur en kosten gemiddeld rond de €300,-.

Welke route past bij jou?

Avontuur – Zeilboot via San Blas of bootje hoppen in de Daríen jungle
Snelheid – Vliegen vanaf de grote vliegenvelden in Colombia naar Panama City
Budget – Via de plaats Turbo in de Daríen jungle
Keuze van Colombia.nl – Met een zeilboot via de San Blas eilanden

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

4 reacties op “Hoe reizen vanaf Colombia naar Panama?”

  1. Ik ben van plan om februari volgend jaar naar Colombia te gaan, maar ik vind het nooit leuk om van dezelfde luchthaven te vertrekken als ik ben aangekomen omdat je dan dus weer terug moet reizen. Dus ik dacht naar colombia te vliegen en dan aan het eind van de reis naar panama te gan en vanaf daar terug naar a.dam. mits mijn vliegticket dan niet veel duurder zal zijn. is dit een goed idee?

    1. Hoi Monique, lijkt me zeker geen slecht plan omdat je dan geen tijd aan het verspillen bent met dezelfde route. Daarnaast is de zeilreis van Colombia naar Panama echt één van de meest gave reizen die ik ooit in mijn leven heb gemaakt. Fantastisch om op open zee te zeilen en daarna op tropische eilandjes te hoppen. Plus vanaf San Blas ben je zo in Panama City waar het Internationale vliegveld ligt. Have fun!

  2. Hallo Monique. Ik ben dat ook aan het uitzoeken. Echter lijkt een enkel vliegticket net zo duur als retour. Heb jij betere opties gevonden en zo ja, waar?

  3. Op Skyscanner kan je een multi-stad retour ticket kiezen. Een ticket a’dam Bogota Panama city Adam kost zo’n 700 euro

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?