Ga naar de inhoud Fietsen in het hart van Colombia (racefiets) - Colombia.nl
Start » Fietsen in het hart van Colombia

Fietsen in het hart van Colombia

Sander Bennink maakte een geweldige fietstocht door het hart van Colombia en schreef er een prachtig reisverslag van. Wil jij ook een reisverslag met ons delen? Neem dan gelijk contact op! Maar voor nu lees verder en geniet van Sanders fiets avontuur in Colombia.

Direct na mijn eerste bezoek aan Colombia als backpacker wist ik het zeker, ik moest nog een keer terug komen naar dit Zuid-Amerikaanse land om het verder te ontdekken. En deze keer niet met een zware backpack op mijn rug, maar op de fiets!

De wieler-geschiedenis van Colombia

Colombia is als een van de weinige Zuid-Amerikaanse landen een wielerland, en kent een rijke wielergeschiedenis. Martín Emilio Rodriguez, beter bekend als “Cochise”, was de eerste Colombiaanse wielrenner die de grote oversteek maakte naar Europa. Daarna volgden er velen, en op dit moment heeft Colombia opnieuw een zeer talentvolle generatie, met onder andere Nairo Quintana, Esteban Chaves en Rigoberto Uran. Deze drie hebben allemaal al etappes gewonnen in een van de grote rondes, en dit was niet in vlakke sprint etappes. Vanaf het eerste optreden in Europa stonden de Colombianen bekend als ongenaakbare klimmers, en dit is ook niet gek. Het is niet gemakkelijk om vlakke kilometers te vinden in Colombia.

Als jonge wielrenner was ik altijd al gefascineerd door de bergen, en vond de bergetappes in de Tour de France geweldig om te volgen. Helaas was ik zelf geboren in het volledig vlakke Nederland, en was de Vaalserberg met zijn 322 meter mijn hoogste beklimming. Om toch hetzelfde gevoel als de renners op tv te ervaren bedwong ik in de zomers de bergen van Frankrijk, Spanje en Italië. Het was nu echter tijd voor een nieuwe uitdaging. Met mijn geweldige avontuur als backpacker in Colombia nog vers in mijn hoofd, hoefde ik niet lang na te denken over mijn volgende fiets bestemming.

Hoe het allemaal begon

Aangezien het erg lastig is om in een onbekend land mooie fietsroutes te vinden, ging ik op zoek naar een ervaren gids die mij kon helpen de mooiste beklimmingen te vinden. Ik kwam in contact met Tomas van Cyclota, en we besproken mijn voorkeuren. Al snel kwamen we tot de conclusie dat de Boyaca regio, thuisbasis van Nairo Quintana, de start van mijn Colombiaanse fiets avontuur zou worden.

Boyacá ligt aan de oostelijke bergketen van de Andes, en staat bekend om zijn “campesinos” met hun traditionele ruanas en sombreros. Historisch gezien is de regio bekend door de veldslagen tussen de Spaanse overheersers en de lokale “Libertadores”. Deze historische gebeurtenis was dan ook het thema van de tour die besloot te rijden, “Los libertadores: in the heart of Colombia.” De volledig begeleide fietstour was een vierdaags avontuur die van start ging in het schitterende koloniale plaatsje Villa de Leyva en ons in 3 etappes terug bracht naar het drukke Bogota.

Van start in Villa de Leyva

Fietsen door Villa de Leyva
Foto credits: Sander Bennink

Ik kan mij geen mooiere plek dan Villa de Leyva bedenken om een tour te starten! Het pittoreske plaatsje met zijn smalle kasseien straatjes en witte huisjes is niet veel veranderd in de laatste eeuwen, met haar grote centrale plein als absolute hoogtepunt. Ons spa-hotel was net om de hoek van dit monumentale plein, en was een perfecte plek om een uitdagende fietstour te beginnen. Na een goed ontbijt met lokaal fruit en verse koffie beklommen we onze Argon18 huurfietsen om de kasseien van Villa de Leyva te bedwingen. Op het menu stond een etappe van 75 kilometer met voldoende klimkilometers. We begonnen in een dor en bruin woestijn landschap, maar naarmate we de kilometers weg trapten veranderde het uitzicht langzaam in een schitterende groene vallei met geweldige panorama’s.

Na een welverdiende koffiestop fietsten we verder, en kwamen we aan bij “Puente Boyaca” waar de bekende veldslagen van Símon Bolívar’s leger zijn bevochten. Meerdere monumenten in een glooiend landschap herdenken deze veldslag waarbij het begin van de onafhankelijkheid ontstond. We fietsten gauw verder richting ons eindpunt van de dag, maar om daar te komen stond ons nog een hindernis te wachten. Een anderhalve kilometer lange kronkelweg naar boven stond ons in de weg van ons welverdiende rustpunt. Met het zweet nog druipend van mijn hoofd viel mijn mond wijd open bij het zien van ons hotel voor de nacht. Een tot hotel omgetoverd klooster met een schitterende tuin vol met kleurrijke bloemen heette ons welkom met een verrukkelijke lunch. We genoten de rest van de middag van de aangename temperaturen aan de rand van het zwembad in de rustgevende tuin. En keken terug op een geweldige eerste fietsdag.

Een onvergetelijke fietsdag

Lokale snack Colombia
Foto credits: Sander Bennink

De volgende ochtend gaf Tomas ons de gebruikelijke briefing van wat we die dag konden verwachten. Toen hij het omschreef als een onvergetelijke dag met uitdagende wegen konden wij niet wachten om weer op de fiets te stappen. Deze tweede dag bleek de koninginnen etappe van de tour te zijn, met de meeste klimkilometers over zo nu en dan onverharde wegen. Langs de route kwamen we wel honderden winkeltjes tegen die de lokale snack verkochten, arepas gecombineerd met aguapanela met verse kaas. Bij onze koffiestops kregen we veel aandacht van de lokale bewoners, met vaak de vraag wat we vonden van Colombia en waar we naartoe gingen.

Uitzicht fiets Bogotá
Foto credits: Sander Bennink

Onze laatste dalende kilometers moet ongeveer hetzelfde gevoeld hebben als het bereiken van de Champs-Élysées in Parijs na een loodzware Tour de France. Na enkele haarspeldbochten werden we verwelkomd met een adembenemend uitzicht over de miljoenenstad Bogotá. Na een korte stop voor wat foto’s daalden we verder af om de straten van Bogota te bereiken. In plaats van toeterende auto’s werden we ontvangen door honderden fietsers in de auto vrije straten, beter bekend als de Ciclovia. Ons eindpunt van deze perfect georganiseerde tour was een hotel waar we de mogelijkheid hadden om ons op te frissen. Met mijn hoofd gevuld met bijzondere herinneringen bedankte ik onze gids Tomas voor zijn mooie verhalen langs de route. En absoluut niet te vergeten de bestuurder van de volgauto voor zijn supersnelle assistentie in geval van pech.

Deze vierdaagse tour door het hart van Colombia was een geweldige introductie in de fietsmogelijkheden in Colombia. Ik weet zeker dat ik nog een keer terug moet komen voor de 15-daagse fietstour van Bogotá naar Cartagena.

Dit artikel is geschreven door Sander Bennink

3 reacties op “Fietsen in het hart van Colombia”

  1. Blij dit te lezen,wij gaan wel niet fietsen maar wel drie maanden rondtrekken.Het moet een geweldige ervaring zijn

  2. klinkt fantastisch, wij maken ook elk jaar een klimvakantie met de fiets. Wat zijn de hoogtemeters per dag? Ik zit nu in het noorden van Colombia, ik bedacht al wel dat de auto’s en vrachtwagens hier erg gevaarlijk rijden en dat ik me hier niet op de fiets zou wagen. Was het beter in die omgeving?

  3. jan maarten deurvorst

    ik kom net terug van Colombia. Heb ook stukken gefietst. Het is me niet helemaal duidelijk welke routes je hebt gevolgd. Ook hoor ik weinig over het verkeer. En dat is, zacht gezegd, een dingetje. Afgelopen zaterdag is een van de meest beloftevolle rensters, DAnna Mendez, doodgereden op de weg tussen Duitama en Tunja. Ook Bernal en Quintana beklagen zich er vaak over. Hier geldt het recht van de sterkste in de letterlijke zin: vrachtwagens rijden gewoon door je heen, dus je moet zorgen dat je voor die tijd weg bent. Wel leuk zo’n blog, maar iets meer de diepte in. Nu haal ik er erg weinig info uit

Geef een reactie


Hulp nodig met je reis?