Heb je altijd al meer willen weten over de burgeroorlog in Colombia? Dan is er nu een geweldige kans om een online cursus te volgenen via de Erasmus Academie vanaf 30 maart. De cursus wordt gehost door Karin Anema die gespecialiseerd is in het ontrafelen van culturele en maatschappelijke onderwerpen zoals de burgeroorlog met de FARC in Colombia.
Over de cursus
Voor veel mensen is de burgeroorlog in Colombia abstract geworden. In 2016 werd immers het vredesakkoord met de FARC gesloten? Onder dit laklaagje brandt echter nog steeds een smeulend vuur.
Na een burgeroorlog van meer dan vijftig jaar en vele onderhandelingen sloot in 2016 de toenmalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos een vredesakkoord met de linkse guerrillabeweging FARC. Santos werd beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. De FARC leverde de wapens in en de oud-strijders gingen re-integreren in speciale kampen. Als tegemoetkoming werd de FARC erkend als officiële politieke partij. Ook zou er gerechtigheid komen voor de slachtoffers: de waarheid van alle betrokken strijdende partijen moest boven tafel komen, inclusief van degenen die de oorlog financierden. Bovendien werd integrale plattelandsontwikkeling beloofd.
Al snel kwamen de eerste barsten in het akkoord. De huidige president Iván Duque, gesteund door de rijke elite, het leger, grote bedrijven en de conservatieve kerken hekelen het akkoord. Deze mensen hebben zoveel belangen bij de oorlog gekregen – en zoveel te verliezen – dat zij het vredesakkoord tegenwerken. Hoe meer stilte over ‘de waarheid’, des te beter. Afpersingen en intimidaties gaan door; er zijn nieuwe gewapende groepen en alle partijen hebben nog geheime wapenopbergplaatsen. “Op internationaal niveau,” zo zegt een advocaat, “denkt men dat de oorlog over is. Maar het kan ieder moment exploderen.” Of in de woorden van schrijver Gabriel García Márquez: “Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan te beëindigen”.
INSCHRIJVING TIJDELIJK GESTOPT
Opzet van de cursus
1. In het eerste cursusdeel wordt ingegaan op de oorzaak van de 53-jarige Burgeroorlog en hoe die zich weerspiegelt in het landschap en de cultuur. Je krijgt achtergrondinformatie over de bevolkingsgroepen – inheemsen, mestiezen en afro’s. En over de heel verschillende landschappen, zowel over afgelegen, slecht toegankelijke en precaire gebieden als toeristische hotspots en steden.
2. In het tweede deel worden de verschillende strijdende partijen, zoals de guerrilla en de paramilitairen, behandeld, evenals hun rol in de cocahandel. De cocateelt financiert de oorlog en ontwricht het dagelijkse leven. Tegelijkertijd is er een sterke relatie met Nederland: door de almaar groeiende vraag naar cocaïne hier neemt de cocaïnehandel en het daarmee gepaard gaande geweld in Colombia toe.Voordat een gebruiker in Nederland snuift, heeft de coke een spoor van geweld, corruptie en vernieling getrokken in Colombia.
3. In het derde deel wordt de complexe situatie van daders en/of slachtoffers belicht, maar ook de eveneens zeer complexe situatie van de re-integratie van oud-strijders in de maatschappij. Aan de hand van persoonlijke verhalen leer je hoe mensen de generatielange burgeroorlog beleefden en waarover ze zijn gaan zwijgen. Tegelijkertijd tonen veel Colombianen bewonderenswaardige veerkracht. In dit deel wordt de betekenis van de ‘wet van de stilte’ duidelijk.
4. In het vierde deel wordt ingegaan op actief toerisme en het zogeheten ‘dark tourism’. Waar je ook komt in Colombia: oorlogsverleden en toerisme zijn vervlochten. Hoe kijken Colombianen daar zelf tegenaan?
Resultaten
De cursus biedt verdieping en achtergronden over:
- Een fascinerend en uiterst complex land. Daardoor kan je voortaan genuanceerd naar de berichtgeving over Colombia kijken.
- De veerkracht van Colombianen. Ieders leven is direct of indirect getekend door het gewelddadige verleden. Daarin is de scheidslijn tussen slachtofferschap en daderschap lang niet altijd even scherp.
- Diverse toeristische bestemmingen. Verdieping die voor toeristen (en leunstoelreizigers) zeer moeilijk vindbaar en zichtbaar is. Daarvoor is intensief contact met de mensen zelf, in heel verschillende delen van Colombia, noodzakelijk.
- De rol van Nederland en van cocaïnegebruikers in het voortduren van het geweld in Colombia.
Verplichte literatuur
Karin Anema, De wet van de stilte, reis door Colombia, uitgegeven door Scriptum (Schiedam) in 2020. EAN code: 9789463192071.
Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?
- Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
- Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
- Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
- Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
- Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
- Privacy is, ook online, gewaarborgd
INSCHRIJVING TIJDELIJK GESTOPT
Over de docent
Ir. Karin Anema is aan de Landbouwuniversiteit Wageningen als landschapsarchitect afgestudeerd. Sinds 1985 volgt zij haar passie: het schrijven. Zowel als journalist, schrijfster en docent. Ze is gespecialiseerd in het ontrafelen van culturele en maatschappelijke onderwerpen. Haar oeuvre omvat negen literaire non-fictie boeken, waarvan diverse voor een prijs genomineerd zijn. Al vijftien jaar geeft zij daarover lezingen en workshops met uniek beeld. Haar achtergrond- en reisreportages schrijft zij voor onder meer Opzij, De Groene Amsterdammer, Volkskrant Magazine, de VPRO-Gids, Vrij Nederland en voor diverse publiekstijdschriften.